To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Zakątek 21
Forum rodziców i przyjaciół dzieci z zespołem Downa. Porady, wsparcie, wymiana poglądów... Zespół Downa to nie koniec świata. Zajrzyj do nas - zobaczysz, że świat ma wesołe pomarańczowe barwy, a zupełnie blisko są ludzie gotowi Cię wesprzeć.

Suplementacje i leki - Smalec czy jest zdrowy? Co lepsze smalec czy oliwa z oliwek?

Marzenia - 2018-02-20, 23:17
Temat postu: Smalec czy jest zdrowy? Co lepsze smalec czy oliwa z oliwek?
Smalec przez lata był przedstawiany Polakom jako czyste zło i źródło chorób. Wiadomo - świnie są polskie, więc na smalcu zarabiają właśnie Polacy. A proszę zobaczyć, kto produkuje najpopularniejsze margaryny? Polacy? Nie. To proste. Po 1989 roku wielki kapitał zagraniczny zaserwował nam dawkę zmasowanej propagandy po to, abyśmy odstawili tanie i polskie produkty, a wybierali wysoko przetworzone, produkowane przez zachodnie firmy. Dzisiaj dość tych kłamstw - obalamy mity o smalcu i zachęcamy, wybierajmy to, co polskie!!!

Smalec wydaje się być najzdrowszym ze znanych ludzkości tłuszczów. Do tego jest tani i w końcu nasz, polski. Wielu dietetyków uważa, że zbytnie przywiązywanie się do obcych kuchni naszemu zdrowiu nie służy. Dlaczego? Bo genetycznie od wieków nasz organizm jest przystosowany do smalcu a nie do oliwy. Oliwki nigdy u nas po prostu nie rosły...

Smalec to tłuszcz powstający z wytopienia tkanki tłuszczowej ssaków i ptaków. Różnych – nie tylko świni. Ma biały kolor i zwartą, stałą konsystencję w temperaturze pokojowej. Swoją złą sławę smalec zawdzięcza przypisaniu mu odpowiedzialności za wszystkie zawały, miażdżycę, choroby układu kwionośnego, otyłość i Bóg jeden wie co jeszcze.

Od kiedy zaczęto straszyć ludzi naturalnym tłuszczem promując rafinowane oleje roślinne lawinowo zaczęły mnożyć się choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory i inne cywilizacyjne co przedstawia wykres za British Journal of Nutrition, 2012. W krajach gdzie przeważały w diecie tłuszcze zwierzęce było mniej chorób serca oraz zgonów.

Smalec składa się w większości z nasyconych kwasów tłuszczowych, głownie z jednonasyconego kwasu oleinowego. Nasycone kwasy tłuszczowe, tak samo jak witaminy są niezbędne do życia (nośnik energii). Ze względu na swoje stabilne właściwości chemiczne są bezpieczne i nie wchodzą w żadne niepożądane i szkodliwe reakcje z innymi elementami komórki. Jeśli wyeliminujemy z naszej diety naturalne tłuszcze, wykasujemy paliwo dla serca i układu krwionośnego!

Bez dobrego tłuszczu organizm NIE jest fizycznie i biologicznie w stanie przyswoić wielu witamin w tym A, D, E i K , a pełnowartościowy tłuszcz a takim jest smalec potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania wątroby, serca, skóry, układu odpornościowego i układu krążenia.

Smalec ma mniejszą zawartość kwasów omega-6 w porównaniu z oliwą, co tylko umacnia jego pozycję i powinno umacniać w oczach konsumenta – przypominam, że omega-6 występujące w dysproporcji z omega-3 mają działanie prozapalne!


Teraz dowiesz się czegoś, o czym nie wie (albo nie chce wiedzieć) 99% dietetyków. Profil lipidowy smalcu wieprzowego jest niemal identyczny jak profil innego tłuszczu, który dzisiaj jest kuchenną i medialną supergwiazdą: oliwy z oliwek. Niemal identyczny – to znaczy nie taki sam. Bo znacznie lepszy!

Źródło: :arrow: Kłamali nam Polakom, że smalec zabija. Smalec jest zdrowy.

Marzenia - 2018-03-02, 23:02

Przez całe lata nas okłamywali, że smalec zabija. Fakty okazały się całkiem inne!

Całe pokolenia były przyzwyczajone do zajadania smalcem i smażenia na nim. A potem zewsząd docierały do nas komunikaty, że fuj, zły, tuczy, podnosi cholesterol, niezdrowy.Oleje roślinne miałby być samym zdrowiem, naturą, mieć zdrowe tłuszcze nie tuczyć, nie zatykać żył i tak dalej i tak dalej…

Tymczasem jak się okazuje smalec jest o wiele zdrowszy od tego czego używamy na co dzień.

Dlaczego?

Propaganda antytłuszczowa doszła do granic absurdu. Bombardowano nas jedynie słusznymi stwierdzeniami o szkodliwości tłuszczy i ich złym wpływie na zdrowie. Tymczasem tłuszcze są potrzebne organizmowi tak samo jak wszystko inne. Zbyt niski poziom może przyczyniaś się do wielu chorób jak choroba Alzheimera, czy Parkinsona. W efekcie od lat nasza dieta jest głównie niskotłuszczowa, a większość tłuszczy jest pochodzenia roślinnego.

Smalec składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, w tym z jednonasyconego kwasu oleinowego.

Latami wmawiano nam, że tłuszcze nienasycone są zdrowsze od nasyconych. Ale najnowsze badania i statystyki zdają się tego nie potwierdzać. W ostatnich dziesięcioleciach mnożą się choroby cywilizacyjne, nowotwory, choroby układy sercowo-naczyniowego i inne. Co ciekawe tylko w krajach, w których w diecie pozostał ten tradycyjny tłuszcz jakim jest smalec nie obserwuje się wzrostu zachorowań (Gruzja, Mołdawia, Ukraina, Kazahstan)

Nagle naukowcy mówią, że tłuszcze zwierzęce są dla człowieka bardziej naturalnym tłuszczem. Skład olejów roślinnych i proces ich produkcji zmniejsza przyswajalność tłuszczy.

Nasycone kwasy tłuszczowe, tak samo jak witaminy są nośnikiem energii niezbędnym do życia. Ze względu na swoje stabilne właściwości chemiczne są bezpieczne i nie wchodzą w żadne niepożądane i szkodliwe reakcje z innymi elementami komórki. Jeśli wyeliminujemy z naszej diety naturalne tłuszcze, pozbawimy się paliwa dla serca i układu krwionośnego!
Bez dobrego tłuszczu organizm nie jest w stanie przyswoić wielu witamin w tym A, D, E i K , a pełnowartościowy tłuszcz potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania wątroby, serca, skóry, układu odpornościowego i układu krążenia.

Smalec jest stabilny termicznie, nie ulega przemianom chemicznym podczas obróbki cieplnej, nie utlenia się jak tłuszcze roślinne tworząc wolne rodniki i substancje rakotwórcze. Smalec nie jełczeje, ze względu na pojedyncze wiązania między cząsteczkami węgla. Podwójne wiązania są niestabilne i łatwo ulegają utlenianiu. Najlepiej zrozumieć to na przykładzie masła. Podobnie jełczeją oleje roślinne, ale często trudno jest poznać po wyglądzie i zapachu. Rafinowane oleje po bardzo długim czasie, dopiero kiedy nie nadają się już do użycia zaczynają zmieniać zapach.

Tłuszcze zwierzęce są bogate w kwasy Omega-3, dostarczają witamin A, E, D, K, beta-karotenu oraz minerałów i enzymów w tym niezbędnych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich także przeciwutleniacze. Tłuszcze zwierzęce od tysięcy lat odgrywają główną rolę w ludzkim menu i są dla nas istotnym produktem, który powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi. Warto wspomnieć, że jedna łyżka niedocenianego smalcu zawiera:

kwasy tłuszczowe nasycone – 38-43%:
kwas palmitynowy – 25-28%
kwas stearynowy – 12-14%
kwas mirystynowy – 1%
kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 47-50%:
kwas oleinowy – 46-47%
kwas oleopalmitynowy – 3%

kwasy tłuszczowe wielonienasycone:

kwas linolowy – 6-10%

American Journal of Clinical Nutrition opublikował raport sporządzony na podstawie badania 300.000 przypadków z którego jasno wynika, że nasycone kwasy tłuszczowe nie powodują chorób serca.
To dieta niskotłuszczowa powoduje wzrost trójglicerydów, co jest czynnikiem ryzyka dla chorób serca :arrow: (źródło 1)

Wiele badań wykazało, że nie ma żadnych korzyści z diety o niskiej zawartości tłuszczu :arrow: (źródło 2)

Dlatego smalec jest jednym z najzdrowszych tłuszczy na świecie. Jest o wiele bardziej korzystny w naszej diecie niż większość olejów roślinnych, z których korzystamy. Pamiętać jednak należy, że tu także, jak w przypadku olejów roślinnych liczy się jakość.



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group