Pomogła: 22 razy Dołączyła: 20 Paź 2006 Posty: 2500
Wysłany: 2013-10-19, 11:06 olej kokosowy
To olej, który leczy. Również poprawia funkcjonowanie naszych dzieci. Twierdzi się, ze dzieci autystyczne mają "głodujące mózgi" . Doświadczenia mówią, ze podobnie jest w zD i chorobie Alzheimera.
O właściwościach oleju kokosowego można przeczytać, co następuje:
Połowę zawartości oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, przekształcający
się w organizmie w monolauryn. To związek chemiczny, który w dużych ilościach
znajduje się tylko w dwóch produktach: oprócz kokosa zawarty jest w mleku
matki, gdzie jest bardzo ważnym elementem budowania odporności rozwijającego
się organizmu. Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy
drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV,
cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria
Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu
pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną
organizmu - w tym także tą dobroczynną - monolauryn atakuje tylko szkodliwe
wirusy i bakterie. Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe
właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do
zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia
drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach
owadów. Pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety”
– uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Olej kokosowy może być także z dobrym
rezultatem stosowany na cerę trądzikową: wówczas najlepiej działa połączone
stosowanie wewnętrznie i zewnętrznie."
Natomiast o wpływie oleju kokosowego na mózgi naszych dzieci można przeczytać na stronach Jarka Pieniaka. Wynika z tego, ze olej kokosowy odżywia mózgi naszych dzieci i tym samym zapobiega obumieraniu komórek nerwowych. Oto, co pisze Jarek:
Nasze komórki używają ketonów jako alternatywnego źródła energii, kiedy glukoza nie jest osiągalna. Komórki mózgowe, neurony mają wiele ograniczeń w zakresie używania źródeł energii potrzebnych do funkcjonowania. Normalnie wykorzystują glukozę (cukier), ale mogą też wykorzystywać ketony. Ludzie zazwyczaj nie mają ketonów “luźno” krążących w organizmie, które byłyby osiągalne dla mózgu, chyba że mózg głoduje przez kilka dni, albo w sytuacji gdy ketony są dostarczane w ramach diety ketonicznej (Atkinsa). W chorobie Alzheimera, (i tak może być w ZD) neurony w pewnych obszarach mózgu nie są w stanie podjąć glukozy ze względu na oporność insulinową i powoli obumierają.
Jest to stan, który obecnie jest diagnozowany nawet na 10-15 lat przed wystąpieniem typowych objawów chorobowych.
Gdyby te komórki miały dostęp do ketonów, potencjalnie mogłyby przeżyć i funkcjonować normalnie. Głównym nośnikiem ketonów jest MCT.
MCT jest w całości konwertowane przez wątrobę na ketony, które organizm może wykorzystać do uzupełnienia energii.
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 20 Paź 2006 Posty: 2500
Wysłany: 2013-10-21, 07:17
Trudno mi mówić tylko o efektach podawania oleju kokosowego. Ala bierze kilka splementów i całość działa bardzo dobrze.
Zauważalna jest dobra koncentracyja, gotowość do podejmowania nowych zadań, doskonała pamięć i pogodny nastrój. Do tego duchodzi duża odporność. Od czerwca do września nie podaje w ogóle suplementów i widzę, jak organizm i umysł "odpoczywa".
_________________ "Wieczność przed nami i wieczność za nami, a dla nas chwila między wiecznościami." Jan Izydor Sztaudynger
Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 30 Sie 2008 Posty: 3629 Skąd: Tychy
Wysłany: 2013-10-21, 09:35
Wiesz mój umysł nie przyjmuje do końca tych wszystkich składnikow chemicznych i nie bardzo umiem znaleźć ile w tym oleju kokosowym jest tych omeg DHA, EPA, a może pisze?, tylko pod inną nazwą i się gubię.
Wiesz zmierzam czy warto podawać to i to równocześnie.
_________________ Beata mama Zuzi z ZD (27.08.2008), Bartusia (27.04.2004),Mateuszka (23.02.2011)
foteczki Zuzi Zakątek Zuzanki
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 15 Lip 2008 Posty: 3463 Skąd: z kosmosu
Wysłany: 2013-10-21, 21:27
anuszkaa napisał/a:
dobra koncentracyja, gotowość do podejmowania nowych zadań, doskonała pamięć i pogodny nastrój. Do tego duchodzi duża odporność.
moje dziecko to ma bez olejków i suplementów w genach i od urodzenia
olejem kokosowym można też smarować chleb, a można też ładnie się na niego opalić
co do wiesiołka, sama zajadam, ale też mojemu dziecku bardzo pomógł w obniżeniu OBe.
_________________ nic nie dzieje się przypadkiem..(Filip 2005)
Pomogła: 1 raz Wiek: 60 Dołączyła: 12 Mar 2008 Posty: 2623 Skąd: pow. gdański
Wysłany: 2018-08-23, 06:30
Olej kokosowy osiągnął status zdrowego "super food". Teraz badacze kwestionują jego wpływ na organizm i wartości odżywcze. "Olej kokosowy to czysta trucizna. To jedna z najgorszych rzeczy, jakie możesz zjeść" - tych słów nie wypowiedział nawiedzony dietetyk, a prof. Karin Michels, pracująca na uniwersytetach we Freiburgu i Harvardzie.
Wraz z kolejnymi modami na produkty naturalne pojawiają się skrajne opinie na temat ich skuteczności. Ci, którzy wierzyli w olej kokosowy jako zdrową alternatywę dla innych tłuszczów, mogą poczuć się zaniepokojeni opinią epidemiolog prof. Karin Michels pracującą na uniwersytetach we Freiburgu i Harvardzie.
Wystąpienie Professor Dr. Dr. Karin Michels , opublikowane na YouTube, zaczyna być viralem, ma już niemal milion wyświetleń. Naukowczyni przekonywuje, że nie ma jasnych badań dowodzących dobrego wpływu oleju kokosowego na organizm. A w drugą stronę? Tu już pojawia się problem.
Mitchels zaleca jako alternatywę oliwę z oliwek, ewentualnie olej rzepakowy, a jeśli te z jakiegoś powodu nie pasują - olej lniany, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 - pisze amerykański Business Insider.
Olej kokosowy - dobry czy zły? Jak to jest z tym olejem? Badacze sami nie są zgodni. O ile zagadnienie "ograniczyć do minimum nasycone kwasy tłuszczowe" może ich podzielić, raczej większość zgodzi się z twierdzeniem, że należy spożywać je umiarkowanie.
Powstało nawet badanie, przeprowadzone przez American Journal of Clinical Nutrition, z którego wynikało, że ludzie jedzący systematycznie produkty wysokotłuszczowego nabiału, również bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe, nie mają wyższego ryzyka np. zawału czy udaru, niż osoby wycinające to ze swojej diety.
INNPoland.pl, olej kokosowy wzięło w zeszłym roku na warsztat Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne. Badacze dowiedli, że olej kokosowy, co by o nim nie mówić, na pewno nie zasługuje na miano zdrowej żywności. Dowiedli, że jest w nim więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, niż w maśle, tłuszczu wołowym czy wreszcie - smalcu wieprzowym.
Olej kokosowy to jedno z tzw. "super foods". Produktów, które szybko i szturmem zdobyły portfele wielkomiejskich społeczności. Obok nich to np. jagody acai czy nasiona chia. Choć Mitchels nie klasyfikuje ich jako niezdrowych, podaje w wątpliwość ich sensowność, gdyż pod względem wartości odżywczych są bardzo zbliżone do tańszych i dostępniejszych produktów jak marchew, wiśnie czy morele.
Olej kokosowy często bywa polecany jako świetny środek działający upiększająco i prozdrowotnie. Nie od dziś część naukowców kwestionuje jednak jego cudowne działanie. Jedną z takich osób jest profesor Karin Michels, której słowa przytacza „The Guardian”. Specjalistka z Uniwersytetu Harvarda w trakcie wykładu wygłoszonego na Uniwersytecie we Freiburgu krytykowała olej kokosowy jako „jedną z najgorszych rzeczy, które można zjeść”, określając go mianem „czystej trucizny”.
Główny zarzut Michels dotyczy wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych w oleju kokosowym. Profesor podkreśla, że wpływają one na podwyższenie poziomu cholesterolu LDL, a tym samym zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Badaczka tłumaczy, że w oleju kokosowym jest około 80 proc. tłuszczów nasyconych, czyli ponad dwa razy więcej niż w smalcu.
Specjaliści są sceptyczni. W zeszłym roku olejowi kokosowemu przyjrzało się American Heart Association. Z ankiety przeprowadzonej przez ekspertów ds. chorób serca wynika, że 3/4 Amerykanów uważa ten produkt za zdrowy. Z taką oceną zgadza się 37 proc. dietetyków. Zdaniem AHA powodem dobrej opinii, jaką nadal cieszy się tłuszcz z kokosów, jest skuteczny marketing.
American Heart Association, podobnie jak British Nutrition Foundation, ostrzegają przed stosowaniem oleju koksowego właśnie ze względu na wysoką zawartość olejów nasyconych, które zwiększają cholesterol. Równocześnie, olej nie ma innych, na tyle pozytywnych właściwości, by rekompensowały ten szkodliwy efekt jego spożywania.
_________________ "To, co jest przyczyną twoich najgłębszych cierpień, jest zarazem źródłem twoich największych radości."
suwaczekAni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum