To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Zakątek 21
Forum rodziców i przyjaciół dzieci z zespołem Downa. Porady, wsparcie, wymiana poglądów... Zespół Downa to nie koniec świata. Zajrzyj do nas - zobaczysz, że świat ma wesołe pomarańczowe barwy, a zupełnie blisko są ludzie gotowi Cię wesprzeć.

Dofinansowania i zasiłki - Renta socjalna

Iga - 2025-03-02, 08:22

Jaki wniosek jest potrzebny?
renta socjalna, renta z tytułu niezdolności do pracy
Szukam, szukam i nie wiem.

groszek - 2025-03-02, 10:05

Wrócę to wkleję linki
:arrow: renta socjalna

:arrow: wniosek o RS

:arrow: wniosek jeśli chcesz mieć dodatek za niesamodzielność

:arrow: to chyba też , za moich czasów tego nie było

Jest jeszcze druk upoważnienie kogoś z rodziny do reprezentacji

Maciejka - 2025-03-05, 12:00

Ja składałam w zeszłym roku - wniosek o rentę, druki od lekarzy OL-9, poświadczenie o miejscach leczenia OL-9a. Teraz są wnioski o dodatek dopełniający, ja w zeszłym roku składałam o świadczenie uzupełniające.
Do tego dokumentację medyczną i zaświadczenie ze szkoły.

Zaświadczenie o stanie zdrowia OL9 powinno być wystawione nie wcześniej niż na miesiąc przed złożeniem wniosku o świadczenie.

Do ZUS można przesyłać pytania- po zalogowaniu przez pue zus i np tu:
pytanie do zus

Sprawdzone, odpowiadają :spoko:

Dawałam też pełnomocnictwo - druk PEL.

Składałam przed 18-stką i mimo, że na stornach ZUS doczytałam, że wnioski może składać rodzic to jedna z obsługujących pań w ZUS dała mi druk do potwierdzenie przez prezydenta miasta, może być też burmistrz, w zależności, gdzie kto mieszka, że jestem faktycznym opiekunem syna. Potwierdziła mi to upoważniona do tego pracownica MOPR.

Dodam, że Jasiek dostał świadczenia na 3 lata. Złożyłam skargę (tak się nazywa odwołanie w ZUS) i po ponagleniu w wigilię komisja przyznała na stałe :)

Maciejka - 2025-03-05, 12:11

Przy tych wnioskach o rentę socjalną itp. trzeba zdecydować na czyje konto bankowe mają wpływać świadczenia albo mogą być też przynoszone przez listonosza.
groszek - 2025-03-05, 21:13

Myślałam, że u nas jest słabo,w orzecznictwie miejskim, ale w ZuS - ok.
( z tego co czytam jak ocenili Jaśka - to jakiś absurd)
U nas Maksa oceniali na podstawie opinii od neurologa i na tej podstawie dostał wszystko co mógł dostać, bez stawiania się na komisję ZUS owską.

Joanna - 2025-03-12, 10:29

Maję Pan popytał czy zna się na pieniądzach, zegarku, czy sama się umyje, czy sama wychodzi na zakupy, itp. dziecię nie chciało za bardzo z nim rozmawiać, a Pan nie drążył, stwierdził, że słabo funkcjonuje. Dostała obie decyzje na tak, ale na 5 lat, potem już będzie zdrowa chyba.
Maciejka - 2025-03-12, 11:06

U nas orzecznictwo odbyło się zaocznie - czyli na podstawie dokumentów medycznych, a one wskazywały zgodnie z prawdą, że sytuacja za kilka lat nie ulegnie zmianie. Panie z ZUS mówiły mi, że teraz tak przyznają, czyli nie na stałe.

Jednak warto rozważyć odwołanie. Przynajmniej u Jasia komisja lekarska orzekła i zmieniła z 3 lat - na stałe.

Jeśli komisja nie zmieniłaby okresu na jaki przyznano świadczenia to jeszcze można przez ZUS złożyć sprawę do sądu. Słyszałam, że jeśli sprawa taka dotyczy właśnie okresu i tego, że domagamy się na stałe - to mimo, że sprawa będzie w toku, ZUS wypłaca rentę.

Iga - 2025-03-12, 12:21

Muszę dostarczyć dokumentację medyczną! Całą z 18 lat.
groszek - 2025-03-12, 14:49

Maksa zapisałam do neurologa, który specjalizuje się w orzecznictwie, kiedy zbliżała się komisja na 16 rok życia.
Dostarczyłam dokumentację którą lekarka wpisała w system. Potem chodziliśmy raz na rok lub pół roku i dostarczyłam badania które w tym czasie robiliśmy. Dlatego miała wgląd w ważną dokumentację medyczną od początku. Sama ją opisywała i porządkowała. Do jej dokumentacji ma dostęp ZUS
Dlatego Maksa orzeczono na podstawie tego co było u niej zapisane. Bez potrzeby stawiania się przed lekarzem orzecznikiem.

Iga - 2025-03-12, 18:35

Brak wiedzy kończy się tak jak u mnie.
groszek - 2025-03-12, 19:39

O co chodzi z naszymi w ZUSie.
Występują o rentę z powodu choroby genetycznej , która skutkuje zmienionym układem nerwowym.
Dlatego kluczowa jest opinia neurologa lub psychiatry.
W wywiadzie, czy opisie pacjenta neurolog opisuje wszystkie zachowania, które wynikają z wadliwego działania układu nerwowego
I tyle!
Potrzebny jest dokumentem potwierdzającym inny kariotyp i dokumentacja od neurologa.
Oczywiście neurolog może podać innych specjalistów którzy czuwają nad pacjentem, ale nasi dostają orzeczenia z powodu układu nerwowego , który działa tak, że nie potrafią tego co inni potrafią.

Majka ma neurologa? Jak nie ma to znajdź. Maksa koleżanka dopiero w tym roku złożyła do ZuSu, bo czekała na orzeczenie z miasta , potem się odwoływała bo dostała umiarkowane...

Neurolog jest konieczny i
poźniej, żeby dostać się do ŚDS trzeba mieć od neurologa lub psychiatry opinię!!!

baronek - 2025-03-13, 07:18

Dobrze wiedzieć. Julek kontakt z neurologiem miał ostatnio w OWI na Pilickiej. Tylko jaki mam podać powód rodzinnemu, gdy będę prosić o skierowanie do neurologa. Kompletuję dokumentację do orzeczenia? Powalony system. Niech ktoś mi wskaże dorosłą osobę z zespołem Downa, która żyje sama. SAMA. I nie potrzebuje najmniejszego wsparcia. Sama jeździ do lekarzy, kupuje lekarstwa, dawkuje je, płaci rachunku, zarządza swoim czasem, planuje wyjścia, pracuje, utrzymuje się..
groszek - 2025-03-13, 08:56

Dlatego myślę, że w przypadku genetycznego podloża, nie ma co przesadzać z dokumentami od innych specjalistów.
Muszę tu napisać że Warszawski ZUS te kwestię rozumie. Jeżdżę z BK i wiem, że wielu z nich miało kłopoty z orzeczeniem w mieście, a w ZUS nie.
baronek napisał/a:
Dobrze wiedzieć. Julek kontakt z neurologiem miał ostatnio w OWI na Pilickiej. Tylko jaki mam podać powód rodzinnemu, gdy będę prosić o skierowanie do neurologa. Kompletuję dokumentację do orzeczenia?

Tak , przygotowujesz papiery na komisję na16 rok życia.

Ja poszłam prywatnie. Bo ważne też jest co taki lekarz wiedział, coma w tej dokumentacji napisać. Byłam u jednej neurolog, dobrej specjalistki, ale ta mi powiedziała, niech mi pani powie co ja mam w tych papierach napisać...to poszukałam innej, która wiedziała.

szałwia - 2025-03-13, 17:31

baronek napisał/a:
Tylko jaki mam podać powód rodzinnemu, gdy będę prosić o skierowanie do neurologa..

No właśnie - niby nie potrzebują skierowania, mogą być przyjęci na podstawie orzeczenia o niepełnosprawności . U dermatologa i laryngologa zadziałało, przyjęli Igora szybko, skserowali orzeczenie. Do neurologa pani zapisała, ale kazała przywieźć skierowanie od pediatry na wizytę. A tu akurat jesteśmy pod opieką poradni od początku , ale mieliśmy 2 lata przerwy...

groszek - 2025-03-13, 17:55

To dziwne...
Spróbuj Marta bez skierowania, a jak się nie uda zapisać, to będziesz załatwiać skierowanie u pediatry.