To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Zakątek 21
Forum rodziców i przyjaciół dzieci z zespołem Downa. Porady, wsparcie, wymiana poglądów... Zespół Downa to nie koniec świata. Zajrzyj do nas - zobaczysz, że świat ma wesołe pomarańczowe barwy, a zupełnie blisko są ludzie gotowi Cię wesprzeć.

Dofinansowania i zasiłki - Świadczenie pielęgnacyjne

grażyna - 2009-06-02, 16:08

Jak dla mnie to kilka kartek dokumentów do wypełniania mniej.
To chyba jedyne zmiany na plus w tym nowym okresie zasiłkowym.

Alicja - 2009-06-02, 16:13

Oj tego nie wiadomo Grażynko :]
A ja się cieszę,że zniesli próg dochodowy :jupi:
Od listopada nie miałabym szans być zatrudnioną przez państwo.

RENIA - 2009-06-02, 17:52

Ja też się ciesze :jupi: już się bałam że zostanę bez zasiłku
basia_s - 2009-06-04, 14:30

A czy to już napewno ustawa zatwierdzona? Czy znieśli próg dochodowy tak na 100% bo zmieniali tę decyzję juz kilka razy, były różne propozycje i nie mogli zdecydować
Alicja - 2009-06-04, 17:34

Skoro w Gazecie Prewnej napisałi,że próg dochodowy został zniesiony to tak pewnie będzie. :tak:

Basiu podrzucam artykuł z 13 maja i wszystko będzie jasne ---> klik

grażyna - 2009-08-03, 07:08

Najbardziej irytuje mnie sprawa świadczenia pielęgnacyjnego, i wcale nie jest to te planowane 9 zł podwyżki. Marzy mi się, aby było ono naszym dochodem za pracę. W tej chwili czuję się tak jakoś niewyrażnie, kiedy na pytanie o moje dochody, muszę odpowiadać, że jestem na zasiłku z MOPS ;/ . Przecież ja nawet telefonu nie mogę sama kupić, jestem uzależniona od mojego M, kiedy ze mną pójdzie i mi kupi. Bo on ma dochody, a ja mam zasiłek. I nieważne, że ten mój zasiłek nie jest wcale taki niepozorny(wliczając wszystkie dodatki), zawsze pozostaje zasilkiem. Kupując coś na raty ciagnę jego, karty kredytowe są na niego, jak coś kupuję to z duszą na ramieniu, że mnie cofną, bo nie mam na imię Andrzej ;-) . Normalnie jakiś gorszy gatunek człowieka.. :]
iwonaf - 2009-08-03, 07:30

Ja czuję się dokładnie tak samo!! :-?
Amara - 2009-08-03, 10:04

Grażynko u mnie jest dokładnie tak samo ;/
To jest okropne,bo NIBY mam jakiś dochód (wychowuje syna sama) i z alimentami na papierze to ładnie wygląda ale................... co z tego jak nic nie moge załatwić z tych rzeczy co bym chciała :-x np.chciałam wziąść kredyt na wykup mieszkania (ok 5 tyś) no ale poinformowano mnie,że " niestety świadczenia nie są brane przez bank jako wiarygodny dochód ,no gdyby to była renta to co innego :evil: " i tak jest wszędzie i co z tego,że na karte w bankomacie moge bez problemy wybrać 3 tyś ;-) - to chore jest i tyle

Wronek - 2009-08-17, 00:45

Ja mam pytanie, bo nie wiem czy dobrze rozumiem te zmiany które zaszły :oops:
Próg dochodowy jednak nie będzie zniesiony tak?? :-(

aneta_k - 2009-08-17, 08:30

Z tego co wiem to podniesiono próg dochodowy dla świadczeń pielęgnacyjnych, :lol: ale go nie zniesiono. :-x "Rzeczpospolita" z dnia 31.07.2009 pisze, że próg dochodowy dla rodzin dzieci niepełnosprawnych zostanie podniesiony z 583zł/os do 624 zł /os
Niewiele ale coś drgnęło ;/

Amara - 2009-08-17, 10:13

Niestety progi nie zostały ani zniesione ani podwyższone ;/

przeczytajcie :arrow: świadczenia

aneta_k - 2009-08-17, 19:29

No to tyle jeśli chodzi o nadzieje na lepszą Polskę :lol: niestety nasi rządowcy mają w nosie nas rodziców ;/
grażyna - 2009-08-19, 09:01

Naprawdę kolejne pozostawienie progów dochodowych w takiej samej wysokości i to na trzy lata to szczyt arogancji naszej władzy w stosunku do rodziców. To tak, jakby pokazali nam fige i jeszcze się wypieli po tylu apelach i petycjach.
ania1.b - 2009-08-19, 20:20

ja już nie mam siły do tych naszych wspaniałych polityków i urzędników... chyba się poddaję :-(
Alicja - 2009-08-19, 20:22

A walczyłaś ;-)
jakoś?