To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Zakątek 21
Forum rodziców i przyjaciół dzieci z zespołem Downa. Porady, wsparcie, wymiana poglądów... Zespół Downa to nie koniec świata. Zajrzyj do nas - zobaczysz, że świat ma wesołe pomarańczowe barwy, a zupełnie blisko są ludzie gotowi Cię wesprzeć.

Suplementacje i leki - olej kokosowy

szałwia - 2018-08-28, 09:12

No właśnie... i wczoraj teściowa mówi do mnie ( z małym wyrzutem) : a mówiłaś,że ten olej kokosowy taki zdrowy, a ja czytałam ( na fb), że to trucizna...
I bądź tu człowieku mądry.... ;/

Marzenia - 2018-08-28, 17:57

Moja koleżanka stosuje olej kokosowy dietetycznie, smaruje nim chleb, smaży na nim. Je ten olej mimo, że ma podwyższony cholesterol. Bierze tabletki i mówi, że jej tak dobrze, że ten olej dobrze na nią wpływa. Ja raz spróbowałam dla mnie osobiście olej ten ma okropny smak. Zdecydowanie wolę nasz rodzimy olej, smalec, masło. Każdy jest kowalem swojego losu, je to co lubi i co uważa za sensowne, zdrowe. Najważniejsze to umiar. Lubię zdrowe, dobre jedzonko ale też lubię wiedzieć co jem, nie wierzę we wszystko co jest napisane. Zdaję sobie sprawę, że światem rządzi marketing i pieniądz. Wcześniej nam wpierali, że jajka są szkodliwe a teraz mówią , że są bardzo zdrowe.

Iwi zachwalała olej kokosowy w 2013 r. Ciekawe czy jeszcze go stosuje i jakie ma efekty?
iwi napisał/a:
Ja właśnie wczoraj zakończyłam pierwsze opakowanie. A sięgnęłam po niego za namową Jarka. Polecił dla Igora. No i kupiłam.
Fajny jest. Smakuje jak kokos, a nie jest nic słodki. Jadł głównie Igor, ale i smażyłam na nim dla nas wszystkich mięsko (wieprzowinę i drób).
Moja mama (po zawale) też go stosowała (smarowała nim pieczywo). Trochę spadł jej po tym cholesterol i cukier.


PS. Będę teraz używać oleju kokosowego jako maści i kremu. Sprawdzę na sobie czy działa. Czy wyleczy opryszczkę, poprawi jakość włosów...? Myślę, że tu ma on szansę zaistnieć. W 2013-01-06 r. Magdalenka pisała:
magdalenka napisał/a:
Ja go jadłam przez jakiś czas ale po prostu nie mogłam dłużej tego znieść , na sam widok miałam odruch wymiotny , ale używam oleju kokosowego do włosów , nakładam na suche włosy , na to czepek na 2-3 godziny .

iwi - 2018-09-08, 19:51

Marzenia napisał/a:

Iwi zachwalała olej kokosowy w 2013 r. Ciekawe czy jeszcze go stosuje i jakie ma efekty?
iwi napisał/a:
Ja właśnie wczoraj zakończyłam pierwsze opakowanie. A sięgnęłam po niego za namową Jarka. Polecił dla Igora. No i kupiłam.
Fajny jest. Smakuje jak kokos, a nie jest nic słodki. Jadł głównie Igor, ale i smażyłam na nim dla nas wszystkich mięsko (wieprzowinę i drób).
Moja mama (po zawale) też go stosowała (smarowała nim pieczywo). Trochę spadł jej po tym cholesterol i cukier.


Iwi już go nie stosuje. Postawiła na oliwę z oliwek. :cool2:
A czasem się zastawiam się, czy faktycznie smalec jest taki zły? Czy to nie reklama i zysk różnych firm jest ważniejszy od tego co zdrowe...
Tak na chłopski rozum, smalec może wytopić sobie każdy ze słoninki, a oleju czy oliwy nie wyprodukuję sobie, ot tak we własnej kuchni...

Na mojej skórze olej kokosowy się nie sprawdził, mam wrażenie, że nawet ciut wysuszał. Na włosach nie testowałam.

mija - 2018-09-11, 19:16

Mnie też raczej wysuszał choć kosmetyczka mi polecała go na gębę.
Ale na moje włosy jest super. Ja też noszę go z godzinę przed myciem na włosach.
Do jedzonka nie używałam bo Rob nie lubi żadnych wynalazków. :lol:
Ma być domowo i tradyjnie.

Marzenia - 2018-09-13, 20:23

Rob wie co dobre. :spoko:
Marzenia - 2018-09-13, 20:34

iwi napisał/a:

Iwi już go nie stosuje. Postawiła na oliwę z oliwek. :cool2:
(...)


Czy oliwa z oliwek jest dobra do smażenia...???? :wow:

Okazuje się, że piszą, że tak. Powołują się m.in. na badania opublikowane w Journal of Medicinal Food (S. Farnetti, Food Fried in Extra-Virgin Olive Oil Improves Postprandial Insulin Response in Obese, Insulin-Resistant WomenJ Med Food 14 (1) 2011).

Oto 4 powody, dla których można smażyć na oliwie:
Ma wysoką temperaturę dymienia
Zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
Jest bogata w naturalne antyutleniacze, m.in. skwalen i witaminę E
Nadaje smażonym potrawom szlachetny smak i zapach
Temperatura dymienia to moment, w którym produkt pod wpływem ciepła zaczyna się degradować i wyzwalać substancje rakotwórcze. Oliwa ma jedną z najwyższych spośród wszystkich tłuszczów temperaturę dymienia – wynosi około 210 stopni Celsjusza. Jest wyższa o 30 stopni od rekomendowanej temperatury smażenia (180° C).

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe jako jedyne nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplnej, nie utleniają się, a więc mogą być używane do smażenia. Najbogatsza w te kwasy jest właśnie oliwa z oliwek. Na 100 g zawiera aż 73,7 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, którym zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości zdrowotne.

Antyutleniacze powodują obniżenie tempa szkodliwych przemian wywołanych wysoką temperaturą. Mechanizm ich działania polega głównie na przerywaniu rodnikowej reakcji łańcuchowej. W oliwie z oliwek występuje naturalny antyutleniacz – skwalen, który zapobiega nowotworom, obniża poziom złego cholesterolu i pomaga zachować gładką i sprężystą skórę. (Dominik Kmiecik, Józef Korczak „Tłuszcze smażalnicze – jakość, degradacja termiczna i ochrona”, Katedra Technologii Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 2010, Tom 4, Zeszyt 2, s.5)

Ja osobiście wolę tradycyjnie nasze rodzime tłuszcze. Zdecydowanie wolę nasz rodzimy smak, zapach, produkt. W jedzeniu jak w życiu pełna różnorodność, duży wybór, każdy je to co lubi, co mu smakuje i co uważa, że jest zdrowe. Pieniądz, rynek rządzi.

groszek - 2018-09-14, 20:42

Moja mama stosowała olej kokosowy na rózne bóle mięśniowo stawowe i w jej ocenie to pomogło.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group