To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Zakątek 21
Forum rodziców i przyjaciół dzieci z zespołem Downa. Porady, wsparcie, wymiana poglądów... Zespół Downa to nie koniec świata. Zajrzyj do nas - zobaczysz, że świat ma wesołe pomarańczowe barwy, a zupełnie blisko są ludzie gotowi Cię wesprzeć.

Teoretycznie o zespole Downa - Jaki to typ trisomii?

julina - 2010-05-21, 20:41

Mój Bartosz również ma trisomię prostą
dagi - 2010-05-26, 11:53

Klaudia też ma trisomię prostą :-)
Wojtala - 2010-05-27, 15:59

Wojtuś także ma trisomię prostą
grażyna - 2010-06-06, 21:58

Aneta też trisomia prosta.
We wtorek odebrałam wynik :roll: . Dal wyjaśnienia- robiony 20 lat temu :lol: . Po prostu kiedyś chyba uznałam, że ten papierek do niczego mi niepotrzebny. Ostatni doszłam do wniosku, że może jednak. Poszłam przy okazji do poradni genetycznej, pani zapytała o nazwisko, otworzyła szafę i wyciągnęła kartę choroby Anety :shock: . Odzyskanie wyniku potrwało więc jakieś 2 minuty.

Iga - 2010-06-06, 22:27

Grażyna, chyba pobiłaś wszystko. Już wiadomo skąd Aneta ma takie poczucie humoru.
dagi - 2010-06-07, 11:32

grażyna napisał/a:
Aneta też trisomia prosta.
We wtorek odebrałam wynik :roll: . Dal wyjaśnienia- robiony 20 lat temu :lol:

Lepiej późno niż wcale :lol:

gosiulkat - 2011-07-20, 10:57
Temat postu: Dostałam wynik badania poóżcie to zrozumieć
wynik badania : 47,XX,inv(9)(p11q13),+21

Komentarz:

Szczegółowa mikroskopowa analiza kariotypu umożliwiła rozpoznanie kariotypu żeńskiego. Wystąpiła trisomia 21, co odpowiada rozpoznaniu zespołu downa.
Stwierdzono także inwersję pericentryczną chromosomu 9. Miejsca pęknięć wystąpiły w punktach p11 i q13.
Od 2005 roku inwersja pericentryczna chromosomu 9 obejmująca region heterochromatyczny jest uznana za parwidłowy wariant chromosomu 9.
Wykryta inwersja ma charakter zrównoważony, lecz wynik badania nie daje informacji o zmianach na poziomie DNa.

Myslałam, że w wyniku będzie napisane jaki to rodzaj zespołu czy trisomia prosta, czy translokacyjna, czy mozaikowa. Czy któraś z was się z tym spotkała??????????????

Manu - 2011-07-20, 11:15

Gosia chyba u nikogo nie piszą jaki rodzaj zespołu maja nasze dzieci mi napisali tak :

Stopień rozdzielczości prążkowania wg ISCN 400-500.Liczba przeanalizowanych płytek metafazalnych ;15
Wynik badania 47,XX,+21
Szczegółowa mikoskropowa analiza kariotypu wykazała nieprawidłowy kariotym żeński.
Stwierdzono trisomie chromosomu 21, co odpowiada rozpoznaniu Zespołu Downa

Gosia a masz umówiona wizyte u genetyka ? jak tak to sie go popytaj co te opisy znaczą.

martas - 2011-07-20, 12:24

Ja miałam napisane, że to translokacja :tak:
mafra - 2011-07-20, 12:28

Mi pielęgniarka mówiła, że skoro mam napisane 47,XY,+21 i nic więcej, to znaczy, że trisomia prosta. Czyli Ala nie ma trisomii prostej. Tak zrozumiałam ;-)
gosiulkat - 2011-07-20, 13:10

Mój to rozumie w ten sposób, że jezeli niema napisane, że jest translokacja, ani mozaika czyli to jest trisomia prosta czyli najbardziej zjeb... postać zespołu downa czyli szykujmy sie na najgorsze chyba :roll: . Tylko jeszcze nie wiadom,o co jest z tym chromosomem 9 u którego jest wszystko poprzestawiane i to tez może spowodować komplikacje jak już mieć życie skomplikowane to już na całego co nie.
Manu tak mamy zaklepaną wizyte u genetyka na 2 sierpień
U nas jest napisane stopień rozdzielczości prążkowanie wg ISCN 2009r : 450-500
Całkowita liczba komórek w których liczono chromosomy :18
Liczba komórek w których dokonano szczegółowej analizy :10

Iga - 2011-07-20, 13:14

gosiulkat napisał/a:
Mój to rozumie w ten sposób, że jezeli niema napisane, że jest translokacja, ani mozaika czyli to jest trisomia prosta czyli najbardziej zjeb... postać zespołu downa czyli szykujmy sie na najgorsze chyba

Niekoniecznie.

vagabunda8 - 2011-07-20, 13:57

Gosiu, trisomia prosta wcale nie jest najgorsza. Każda postać trisomii to tak jakby "rosyjska ruletka". Po naszych dzieciach nigdy nie wiadomo czego się spodziewać.
anna30 - 2011-07-20, 14:49

Trisomia prosta jest najczęstszą formą trisomii. Tyle. To ten "wypadek losowy" jeden na ok. 700 urodzeń. Zarówno w mozaice, translokacji jak i w trisomii prostej mogą się pojawiać dodatkoew schorzenia, więc prosta nie jest "najgorsza" :spoko:
A ja miałam w wyniku kariotypu Madzi, oprócz tych wszystkich supermądrych i supernaukowych stwierdzeń, napisane - trisomia prosta :tak:

qwerka - 2011-07-20, 15:55

mogę sie mylić, ale z tego co pamiętam to
" inwersja pericentryczna chromosomu 9 powoduje że dziecko może mieć problemy z rozrodem czyli: brak ciąży, poronienia samiostne, porody martwe, dzieci z zespołem wad i upośledzeniem umysłowym. Dotyczy to chyba tak samo mężczyzny jak i kobiety. Człowiek dorosły z takim wynikiem będzie miał wskazania u swojego potomstwa do przeprowadzenia amniopunkcji tzn w czasie ciąży
a u małej chyba nie koniecznie będzie miało to wpływ ;-)