Witaj! Na rehabilitację mamy bliziutko z domku. Na ulicy Dobrzyńskiej, 2 min od Galerii Dominikańskiej. Serdecznie zapraszamy do nas! Hanka uwielbia dzieci. Całuśna z niej babka.
Obecnie jeździmy jeden raz w tygodniu (z Legnicy). Mamy rehabilitację ruchową i zajęcia z logopedą. Niestety nie korzystamy z basenu i hipoterapii, gdyz zajęcia są dla nas za późno.
Do października jeździliśmy 2-3 razy w tygodniu, ale były to duże koszty (benzyna). na szczęście Michaś już nie wymaga tak częstych wizyt. Ale gdyby to było bliżej to na pewno byśmy jeździli codziennie.
Jutro powiem Michasiowi,że pozna nowa koleżankę a on powie "taak" i skinie główką (nie mówi słowa "nie"
_________________ MAMA MICHAŁKA 25.05.2005 zD, Dominika i Bartosza
Hanka mówi tylko neee, więc się uzupełniają:).Zaraz zbieramy się do logopedy i na ćwiczenia ruchowe. Na 15 mamy basen, ale Hanka w nocy się rozbijała,więc pojedziemy jak mi pałera starczy. Może powinnam spróbować redbulla?
W nas na Dobrzyńskiej nie ma hipoterapii. Czy ktoś chodził i może się z nami podzielić przeżyciami?
Spotkanie z dr T.Kaczan rozpoczęło się od filmu o ośrodku rehabilitacyjnym "Otto-prodent" we Wrocławiu. Jest to ośrodek prywatny, ale ma podpisaną umowę z Funduszem Zdrowia, więc za wizyty nie płacimy.
Do ośrodka przyjmowane są dzieci niepełnosprawne od urodzenia. Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku od godz.8.00 do późnego wieczora. Jśli rodzice (opiekunowie) mają czas (i ochote) mogą z zajęć korzystać codziennie. Zatrudnieni sa rehabilitanci z certyfikatami metody Bobath i Vojty. Są też logopedzi. Najmłodsze dzieci "trafiają" do dr Kaczan a po roku, kiedy umieją już ładnie jeść, pić z kubeczka, rozumieją podstawowe polecenia "przechodzą"do innych (równie sympatycznych) pań logopedek.
Dla nieco starszych dzieci sa zajęcia z muzykoterapii i hipoterapii.
Jeśli lekarz wyrazi zgode dzieciaczki mogą równeż korzystac z basenu.
Na wszystkich zajęciach wskazana jest obecność rodzica. Maluszki wtedy są spokojniejsze, ładnie ćwiczą.
Wszystkim naszym małym pacjentom życzę takiego ośrodka rehabilitacyjnego
_________________ MAMA MICHAŁKA 25.05.2005 zD, Dominika i Bartosza
Ośrodek Rehabilitacyjno-Edukacyjny (ORE) Stowarzyszenia OSTOJA
ul. Górnickiego 37a
50-337 Wrocław
tel./faks 0-71/322-12-24
e-mail: ore.gornickiego@ostoja.org.p
witam. dziewczyny czy ośrodek na Dobrzyńskiej to ośrodek wczesnej interwencji?? nie bardzo rozumiem terminologię:ośrodek rehabilitacji dziennej- czy to to samo? próbowałam przez google - nie dało mi to odpowiedzi na moje pytanie równocześnie w ten sposób trafiłam na ten wątek. pozdrawiam Was serdecznie
Serdeczne dzięki za odpowiedz. Dopiero jak napisałam posta to przyjrzałam się bliżej, że ostatnia wypowiedz była napisana w marcu : ) tym bardziej cieszę się z takiej szybkiej reakcji. pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum