Wiek: 50 Dołączyła: 12 Mar 2008 Posty: 325 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-12-01, 06:49
majka chodzi do zwyklej szkoly do zerowki integracyjnej. jest ok, w klasie jest lubiana , zgrala sie z dziecmi, zeby jeszcze gadala jak one to by bylo super.
_________________ Monika mama zestawu: Wyjątkowa Majeczka 29.02.2008 i dwóch Panów (2001 i 2005)
Pomogła: 12 razy Wiek: 50 Dołączyła: 12 Mar 2007 Posty: 4838 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-12-01, 12:37
Dziewczyny,
to zależy w jakiej części Warszawy mieszkacie i czego szukacie.
Pisałam o moich doświadczeniach ze szkołą integracyjną na Ursynowie tutaj
o roku spędzonym w szkole na Różanej (Mokotów, okolice stacji Racławicka) i
jednak rozczarowaniu i oczywiście o szkole społecznej "Dać Szansę", w której chłopaki są do tej pory i mój zachwyt tą szkołą nie maleje.
_________________ Szczęśliwa mama Janka (25) Szymka z zD (23) Jonatana (20) Jakuba z zD (18) i Noemi (16)
Wysłany: 2014-12-01, 12:47
Dziewczyny,
to zależy w jakiej części Warszawy mieszkacie i czego szukacie.
Pisałam o moich doświadczeniach ze szkołą integracyjną na Ursynowie tutaj
o roku spędzonym w szkole na Różanej (Mokotów, okolice stacji Racławicka) i
jednak rozczarowaniu i oczywiście o szkole społecznej "Dać Szansę", w której chłopaki są do tej pory i mój zachwyt tą szkołą nie maleje.
tutaj pisałam o początkach Szymona w szkole na Głogowej.
_________________ Szczęśliwa mama Janka (25) Szymka z zD (23) Jonatana (20) Jakuba z zD (18) i Noemi (16)
Wiek: 44 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 1729 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-12-01, 13:28
Marto - a cos wiesz na temat dobrej polecanej szkoły na Żoliborzu/bemowie/bielanach?
ba ja nic a te rejony b.mi odpowiadają ...czas ucieka
nie widze mojej sieroty w szkole od wrzesnia - on zginie tam
dlatego szukam czegoś kameralnego.
_________________ Ania-mama Szymona z zD (14.04.2008)
Wysłany: 2014-12-01, 13:36
PS chyba zacznę myślec o tej Głogowej mimo że to drugi koniec miasta dla mnie ale dowiedziałam się niestety że w szkole Pana Roli nie przyjmują dzieci z zespołem Downa - wiem to bo sama 2 tyg temu dzwoniłam tam
Wysłany: 2014-12-01, 15:10
Aniu, Ani Groszek Maksiu jest w szkole na Żoliborzu (Czarnieckiego).
A powiedzieli Ci dlaczego do Jarka Roli nie przyjmują dzieci z zD. Jakaś mama mnie ostatnio zaczepiła i twierdziła, że jej syn tam chodzi. Ale to prawda, że jak 11 lat temu robiłam tam praktyki, to nie było ani jednego dziecka z zD.
O Żoliborzu to wiele nie wiem, szybciej będzie wiedziała Groszkowa.
Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 17382 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-12-01, 20:30
Maks jest na Czarnieckiego, na Żoliborzu. Dzisiaj jechałam na Ursynów do laryngologa i stojąc w korku powiedziałam
-Dobrze, że nie wybraliśmy szkoły na drugim końcu miasta.
Ja nie szukałam innej szkoły, bo bardzo odpowiadali mi rodzice, którzy zgłosili się do planowanej 3 lata temu - 1 klasy.
W marcu będą dni otwarte, wtedy trzeba się z dzieckiem wybrać i obejrzeć szkoły do których chce się ewentualnie posłać dziecko.
Kluczową osobą jest wychowawca- nauczyciel .Dlatego raczej proponuję wywiedzieć się od innych rodziców jak oceniają zaangażowanie osoby, która będzie uczyła w planowanej Iklasie.
_________________ Dzieci groOszkòw
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
Wysłany: 2014-12-02, 09:20
Marta - przez telefon dowiedziałam się że z samym zespołem Downa nie przyjmują i generalnie chyba nie mają dzieci z ZD tam.
to ja chyba uśmiechnę się do Ani Groszkowej bo pewnie bde w maru na dniach otwartych w w/w szkole bo tam mam najbliżej...ciąglę jednak łudze się że znajde coś kameralnego i małego do wrzesnia 2015 r
Aniu - dzięki za info o dniach otwartych
Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Lis 2014 Posty: 517 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-12-02, 16:16
A okolice Ursus, Ochota, Piastów, Pruszków ? Może z tych okolic coś znacie?
My spróbujemy jak się uda to oczywiście załatwić na początek nauczania indywidualnego z włączaniem do grupy. Dziś rozmawiałem z Vice Dyrektor i powiedziała żeby z poradni załatwiać zaświadczenie.
Chciałby jednak inne szkoły sprawdzić tak an wszelki wypadek.
Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 17382 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-12-02, 19:41
Na Ochocie to dość dobrze wygląda sprawa placówek integracyjnych i specjalnych?!
Maks dwa miesiące chodził tam do przedszkola integracyjnego.
Znam 3 nauczycielki ze szkoły na Białobrzeskiej. Na turnusach BK organizowaly zajecia dla dzieci. Bardzo pomysłowe i ze świetnym podejściem
Ania-wiosna08 napisał/a:
.ciąglę jednak łudze się że znajde coś kameralnego i małego do wrzesnia 2015 r
Aniu - dzięki za info o dniach otwartych
Na Czrnieckiego to dośc mała szkoła. Wszystkich uczniow jest okolo 70 w podstawówce i gimnazjum.
Kiedys myślalam o społecznej szkole na Bielanach przy Wolumenie. Kiedyś się prezentowali na konferencji BK> społeczna szkoła integracyjna
_________________ Dzieci groOszkòw
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
Ania-wiosna08 to spotkamy się w marcu na dniach otwartych ;), ja w zeszłym roku zrobiłam rozeznanie i wybraliśmy ze od września Adam idzie do szkoły na Czarnieckiego
Nie sadziłam, ze wybór szkoły jest tak stresujący. Szkoła na Czarnieckiego mnie utwierdziła w przekonaniu, ze dla Adama szkoła specjalna, kameralna będzie najlepszym wyborem. Mam nadzieje ze chłopak będzie szczęśliwy ;) bo specjalnie dla tego wyboru przeprowadziliśmy się z Ursynowa na Bielany ;)
_________________ Monika, mama słodziaka uparciucha Adasia - 30.12.2008 (zD) oraz cukiereczka złośnika Aleksandra - 03.03.2012
Wysłany: 2015-03-09, 12:53
to już pewne:-) mój maleńki syneczek idzie od wrzesnia tego roku do szkoły na Czarnieckiego
nie ma odwrotu - decyzja zapadła teraz pozostaje mi odcinac powoli pepowinę i przygotowanie siebie i dziecka do szkoły...
nie mogłam byc na dniu otwartym ale byłam w innym dniu, obejżałam szkołe, zajęcia, dzieci, poznałam panią wychowawczynie itp itd...jest OK...
z tego co wiem Szymek będzie w klasie z innym Szymone, Adasiem, Michalkiem, Igą, Tymonem i Ignasiem - więcej nie pamiętam imion ale klasa liczna bo 8 osób chyba i rocznik 2008 i 2006 chyba...znam 2 mamy już licze że więcej poznam na adaptacji w kwietniu
myslałam o szkole na Wolumenie o której pisze Ania Groszkowa notabene mój syn chodzi od 3 lat do przedszkola które jest pietro niżej...(jeśłi mowa o Wolumen 3 szkoła i przedszkole niepubliczne)
dowiedziałam się o opłaty itp ale szkoła działa 8-13 ...i jakoś nie widze teraz Sz w integracji..może za jakiś czas...póki co chcę aby był wśród swoich.
PS Monika - my tez z Bielan
tylko że ja rozważałam przeprowadzkę z Bielan na Mokotów bo bb chciałam Sz oddac na Głogową...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum