FB Portal   Downoteka   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Statystyki   Rejestracja Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj


Poprzedni temat «» Następny temat
suplementacja olejem rzepakowym
Autor Wiadomość
Marzenia 
złotousty
mama Anny Julijki z zD


Pomogła: 1 raz
Wiek: 55
Dołączyła: 12 Mar 2008
Posty: 2552
Skąd: pow. gdański
Wysłany: 2018-01-09, 08:19   

Dzięki Aniu i Edytko za odpowiedź. Można na Was dziewczyny zawsze liczyć :prosze:

Czytaliście link zamieszczony w grupie na Fb "diety/suplementacja" o :arrow: oleju rzepakowym? Czy to może być prawda czy ściema, czy nabierają nas po raz kolejny, byśmy kupowali coś innego niż nasz rodzimy olej?

"Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej spożywanych olejów roślinnych na świecie, ale zaskakująco niewiele wiadomo na temat jego wpływu na zdrowie. Teraz nowe badanie opublikowane 7 grudnia w czasopiśmie Scientific Reports przez naukowców z Lewis Katz School of Medicine na Temple University (LKSOM) kojarzy konsumpcję oleju rzepakowego w diecie z pogorszeniem pamięci, pogorszeniem zdolności uczenia się i przyrostem masy ciała u myszy który modeluje chorobę Alzheimera. Badanie to jako pierwsze zasugerowało, że olej rzepakowy jest bardziej szkodliwy niż zdrowy dla mózgu.

"Olej rzepakowy jest atrakcyjny, ponieważ jest tańszy niż inne oleje roślinne i jest reklamowany jako zdrowy" - wyjaśnia dr Domenico Praticò, profesor w Departamentach Farmakologii i Mikrobiologii oraz dyrektor Centrum Alzheimera w LKSOM, a także starszy badacz w badaniu. "Jednak w niewielu badaniach zbadano to twierdzenie, szczególnie w kategoriach mózgu".

Ciekawy, jak olej rzepakowy wpływa na funkcjonowanie mózgu, dr Praticò i Elisabetta Lauretti, absolwentka w laboratorium dr Pratico w LKSOM i współautorka nowych badań, skupili się na pracy nad zaburzeniem pamięci i tworzeniem blaszek amyloidowych i splątków neurofibrylarnych. w modelu myszy z chorobą Alzheimera. Płytki amyloidowe i fosforylowane tau, które są odpowiedzialne za powstawanie splotów neurofibrylarnych tau, przyczyniają się do dysfunkcji neuronów i degeneracji oraz utraty pamięci w chorobie Alzheimera. Model zwierzęcy został zaprojektowany, aby podsumować chorobę Alzheimera u ludzi, przechodząc z fazy bezobjawowej we wczesnym etapie do pełnej choroby u zwierząt w podeszłym wieku.

Dr Praticò i Lauretti wcześniej używali tego samego modelu myszy w badaniu oliwy z oliwek, którego wyniki zostały opublikowane wcześniej w 2017 r. W badaniu tym odkryli, że myszy Alzheimer karmione dietą wzbogaconą o oliwę z oliwek extra virgin poziomy płytek amyloidowych i fosforylowanych tau oraz udoskonalona pamięć. W swojej najnowszej pracy chcieli ustalić, czy olej rzepakowy jest podobnie korzystny dla mózgu.

Naukowcy zaczęli od podzielenia myszy na dwie grupy w wieku sześciu miesięcy, zanim zwierzęta rozwinęły objawy choroby Alzheimera. Jedna grupa była karmiona normalną dietą, a druga karmiona była dietą uzupełnioną o równowartość około dwóch łyżek oleju rzepakowego dziennie.

Naukowcy ocenili zwierzęta po 12 miesiącach. Jedną z pierwszych zaobserwowanych różnic była masa ciała - zwierzęta na diecie wzbogaconej olejem rzepakowym ważyły ​​znacznie więcej niż myszy na zwykłej diecie. Testy Maze oceniające pamięć roboczą, pamięć krótkotrwałą i zdolność uczenia się ujawniły dodatkowe różnice. Co najważniejsze, myszy, które spożywały olej rzepakowy przez okres sześciu miesięcy, cierpiały na upośledzenie pamięci roboczej.

Badanie tkanki mózgowej z dwóch grup myszy ujawniło, że zwierzęta traktowane olejem rzepakowym miały znacznie obniżone poziomy beta amyloidu 1-40. Amyloid beta-1-40 jest bardziej rozpuszczalną formą białek beta amyloidu. Ogólnie uważa się, że ma on korzystną rolę w mózgu i działa jako bufor dla bardziej szkodliwej nierozpuszczalnej postaci, amyloidu beta 1-42.

W wyniku zmniejszenia ilości amyloidu beta 1-40, zwierzęta na diecie z oleju rzepakowego dalej wykazywały zwiększone tworzenie płytek amyloidowych w mózgu, z neuronami pochłoniętymi w beta-amyloidzie beta-42. Uszkodzeniu towarzyszył znaczny spadek liczby kontaktów między neuronami, co wskazuje na rozległe obrażenia synaps. Synapsy, obszary, w których neurony wchodzą w kontakt ze sobą, odgrywają główną rolę w tworzeniu i odtwarzaniu pamięci.

"Amyloid beta-1-4 neutralizuje działanie amyloidu 1-42, co oznacza, że ​​spadek o 1-40, taki jak obserwowany w naszym badaniu, pozostawia niezaznaczone 1-42" - wyjaśnia dr Praticò. "W naszym modelu ta zmiana stosunku spowodowała znaczne uszkodzenie neuronów, zmniejszone kontakty nerwowe i upośledzenie pamięci."

Odkrycia sugerują, że długotrwałe spożywanie oleju rzepakowego nie jest korzystne dla zdrowia mózgu. "Chociaż olej canola jest olejem roślinnym, musimy być ostrożni, zanim powiemy, że jest zdrowy" - powiedział dr Praticò. "W oparciu o dowody z tego badania, olej rzepakowy nie powinien być uważany za równoważny olejom o udowodnionych korzyściach zdrowotnych."

Następnym krokiem jest przeprowadzenie krótszego badania w celu określenia minimalnego zakresu ekspozycji niezbędnego do uzyskania obserwowalnych zmian stosunku beta amyloidu beta-42 do 1-40 w mózgu i zmiany połączeń synaptycznych. Dłuższe badanie może być uzasadnione w celu ustalenia, czy olej rzepakowy ostatecznie wpływa również na fosforylację tau, ponieważ nie zaobserwowano żadnego wpływu na tau w ciągu sześciomiesięcznego okresu ekspozycji.

"Chcemy również wiedzieć, czy negatywny wpływ oleju rzepakowego jest specyficzny dla choroby Alzheimera" - dodaje dr Pratic. "Istnieje szansa, że ​​spożycie oleju rzepakowego może również wpłynąć na początek i przebieg innych chorób neurodegeneracyjnych lub innych postaci demencji."

Badania zostały częściowo sfinansowane ze środków fundacji Wanda Simone Endowment for Neuroscience."

Olej rzepakowy związany z pogorszeniem pamięci i zdolnościami uczenia się w chorobie Alzheimera
Data: 7 grudnia 2017 r
Źródło: Temple University Health System
Podsumowanie:
Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej spożywanych olejów roślinnych, ale niewiele wiadomo o jego wpływie na zdrowie. Teraz badanie łączy spożycie oleju rzepakowego w diecie z pogorszeniem pamięci, pogorszeniem zdolności uczenia się i przyrostem masy ciała u myszy modelujących chorobę Alzheimera. To pierwsze badanie sugerujące, że olej rzepakowy jest bardziej szkodliwy niż zdrowy dla mózgu.


Źródło Science Daily - Twoje źródło najnowszych wyników z badań
_________________
"To, co jest przyczyną twoich najgłębszych cierpień, jest zarazem źródłem twoich największych radości."
suwaczekAni
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xand created by spleen modified v0.4 by warna fixing Program do sklepu