FB Portal   Downoteka   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Statystyki   Rejestracja Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj


Poprzedni temat «» Następny temat
Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3
Autor Wiadomość
Marzenia 
złotousty
mama Anny Julijki z zD


Pomogła: 1 raz
Wiek: 55
Dołączyła: 12 Mar 2008
Posty: 2570
Skąd: pow. gdański
Wysłany: 2018-03-05, 22:34   Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3

Olej lniany wyciskany jest z nasion lnu. Siemię lniane czyli nasiona lnu, znano już w starożytności. Stosowane były przez Greków i Rzymian. Praojciec medycyny - Hipokrates - polecał ich stosowanie na bóle podbrzusza i zapalenia błon śluzowych. Warto wzbogacić dietę naszych dzieci i nas samych w zdrowy produkt z lnu - olej lniany.

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w starożytnym Rzymie. Wybór właściwego oleju może nastręczyć sporo problemów, ale kiedy już uda się kupić butelkę wysokiej jakości oleju lnianego, możemy być spokojni o poprawę zdrowia i samopoczucia. Kwasy OMEGA-3 zawarte w oleju lnianym poprawiają m.in. pracę mózgu, regulują ilość hormonów i wspomagają procesy trawienne.

Olej lniany tłoczy się na zimno z nasion lnu, czyli z siemienia lnianego. Mahatma Gandhi podkreślał: „Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem”. Najnowsze badania naukowe w pełni potwierdzają wartość zdrowotną nasion lnu. Najważniejszą ich zaletę stanowi zawartość ok. 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Z pomocą kwasów jednonienasyconych w naszym ciele dochodzi do obniżenia poziomu złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL. Zmiana powyższych proporcji istotnie ogranicza ryzyko chorób związanych z układem krążenia.

Bogata zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju lnianym ma niebagatelne znaczenie. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, przez co muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Są one niezbędne do prawidłowego transportu lipidów we krwi, a zwłaszcza cholesterolu. Obniżają jednocześnie jego ogólny poziom.

Szczególnie pozytywnie na metabolizm cholesterolu HDL wpływają kwasy z rodziny omega-3. Powodują wzrost poziomu jego podtypu HDL2, uznawanego przez badaczy za największego sojusznika w walce z miażdżycą.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są także głównym budulcem błon wszystkich komórek naszego ciała, a ponadto biorą udział w stymulowaniu licznych procesów życiowych. Służą do syntezy substancji biologicznie czynnych regulujących ciśnienie tętnicze krwi, pracę układu sercowo-naczyniowego oraz ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego.

Nienasycone kwasy tłuszczowe mają również duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, układu oddechowego, a także nerek i narządów rozrodczych. Ich niedobór może skutkować upośledzeniem czynności wielu organów wewnętrznych oraz zwiększoną podatnością na infekcje i zmiany skórne takie jak: łuszczenie się, odbarwienia czy nadmierne wysuszenie. Brak odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych może prowadzić do bezpłodności.

Olej lniany powstaje z nasion lnu. Im niższa temperatura tłoczenia (wyciskania oleistej substancji z nasion), tym lepsza jakość gotowego produktu. Optymalna temperatura nie powinna przekraczać 10 stopni Celsjusza.

Żeby zapobiec utlenianiu najważniejszych składników, olej powinien być przechowywany w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach bez dostępu tlenu, dlatego nie poleca się kupowania oleju lnianego stojącego na sklepowych lub aptecznych półkach.

Właściwości oleju lnianego

- Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 zawarte w oleju lnianym są cennym budulcem komórek organizmu i tkanki mózgowej. Odgrywają też ważną rolę w syntezie hormonów.

- Regularne stosowanie oleju lnianego korzystnie wpływa na cykl miesiączkowy (reguluje proporcje hormonów w organizmie kobiety). A u kobiet po 50. Roku życia łagodzi objawy menopauzy.
- U mężczyzn olej lniany stosowany jest pomocniczo przy leczeniu przerostu prostaty.
- Wspomaga leczenie depresji, a przy uprawianiu sportu zwiększa wydolność organizmu i wytrzymałość.
- Wspomaga procesy trawienne i regeneruje błony śluzowe układy pokarmowego.
- Olej lniany odżywia skórę – szczególnie polecany jest do skóry suchej, z objawami łuszczenia.
_________________
"To, co jest przyczyną twoich najgłębszych cierpień, jest zarazem źródłem twoich największych radości."
suwaczekAni
 
 
Marzenia 
złotousty
mama Anny Julijki z zD


Pomogła: 1 raz
Wiek: 55
Dołączyła: 12 Mar 2008
Posty: 2570
Skąd: pow. gdański
Wysłany: 2018-08-28, 19:47   

Zaciekawił mnie post Magdalenki z 2013 r. o Diecie dr Budwig i paście z twarogu chudego i oleju lnianego.

Dieta dr Budwig ma za zadanie dostarczyć organizmowi pokarmy bogate m.in. w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty. Podstawowym tłuszczem w diecie dr Budwig jest nieoczyszczony olej lniany tłoczony na zimno. Dieta dr Budwig jest tania i pozornie łatwa – pozornie, bo nakazuje wykluczyć wiele składników z diety, m.in. zakazany jest cukier, także brązowy, produkty przetworzone oraz wszystkie oleje, margaryny i masła.

Dieta dr Budwig została opracowana ponad 60 lat temu z myślą o leczeniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. Dziś też jest uważana za sposób na odzyskanie naturalnych sił organizmu i jego oczyszczenie. Johanna Budwig była naukowcem, biochemikiem. Już w 1951 roku, gdy o chorobach cywilizacyjnych jeszcze właściwie nie mówiono, ona przekonywała, że istnieją, są groźne, ale można je zwalczać odpowiednią dietą.

Dieta dr Budwig to z założenia dieta przeciwnowotworowa. Jednak, jak sama autorka stwierdziła, proponowane przez nią zasady żywienia są skuteczne także w wielu innych przewlekłych i nawracających schorzeniach: chorobach naczyniowych i przewodu pokarmowego, otłuszczeniu wątroby, problemach skórnych, również przy stwardnieniu rozsianym, pasożytach i dolegliwościach wynikających z zaawansowanego wieku. Z powodzeniem możemy ją zaliczyć do diet niskowęglowodanowych, o których coraz częściej mówi się, że wspomagają leczenie wielu chorób. Do nich należy m.in. plaga naszych czasów – zespół metaboliczny, objawiający się otyłością brzuszną, nadciśnieniem, nieprawidłowym poziomem lipidów i cukru we krwi.

Po pierwszym (kilkumiesięcznym) intensywnym etapie przyjmowania oleju lnianego (6-8 łyżek dziennie) i uzupełnienia braków kwasów Omega 3, osoby stosujące dietę profilaktycznie mogą zmniejszyć ilość przyjmowanego oleju lnianego.
Pomiędzy posiłkami, co najmniej trzy razy dziennie, należy pić herbaty zielone i ziołowe, takie jak miętowe czy głogowe (wykluczone są czarne herbaty aromatyzowane).

Produkty zakazane w diecie Budwig
Drugą zasadą tej diety jest wyeliminowanie wszelkich środków konserwujących i poprawiających smak. Zabronione są także: cukier oczyszczony, nawet brązowy, sztuczne słodziki (możesz zastąpić je miodem lub sokiem z winogron). Nie ma również produktów wysokoprzetworzonych – są wyłącznie naturalne, pochodzące ze źródeł ekologicznych, a dania przygotowane są tuż przed posiłkiem. Ma to przyczynić się do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki organizmu.

Dr Budwig polecała spożywanie drożdży piekarskich (Sacchromyces cervisiae), ponieważ zawierają one potas, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B. Można je spożywać (pić) po przegotowaniu w niewielkiej ilości wody i po przestudzeniu.

Produkty fermentacji mlekowej, np. kefir, kwaśne mleko, biały ser są bardzo korzystne dla naszego zdrowia, ponieważ zawierają łatwo przyswajalne białko oraz dobroczynne bakterie.

Autorka diety opracowała również specjalne smarowidło z oleju lnianego, oleju kokosowego, czosnku i cebuli o nazwie oleolux.

http://www.poradnikzdrowi...roby_38280.html

Pasta dr Budwig - przepis

5-6 łyżek oleju lnianego
12,5 dag chudego sera
ulubione zioła do smaku
sól
czosnek


Olej i ser miksuj przez 5 minut. Gotową pastę możesz doprawiać ziołami, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.

Rady Budwig zalecała jedzenie pasty rano razem z płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia lnianego i tartym jabłkiem oraz, oczywiście, samodzielnie. Stosuje się ją następująco: 2 łyżki w profilaktyce, 2-4 w lekkich schorzeniach, 6 – w cięższych. Po przyrządzeniu pastę trzeba przechowywać w lodówce.

magdalenka napisał/a:
To znów ja :roll: , zjadam gluta z pestkami inaczej nie umiem , ale mniejsza o to . Zjadam to codziennie plus robię sobie pastę z oleju lnianego i sera białego , nie wiem czy to od tego ale powiem Wam ze mam w sobie dużo energii i jakoś lepiej się czuje :tak:
Dla zainteresowanych :

Pionierką badań nad kwasami omega-3 i olejem lnianym była dr Johanna Budwig, niemiecka biochemik siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla. Jej odkrycia znalazły zastosowanie m.in. w leczeniu takich chorób jak: choroba Alzheimera, nowotwory**, miażdżyca, alergia, dermatozy, depresja.
Dr Budwig prowadziła własną klinikę, w której przeprowadzała badania. U wszystkich pacjentów zaobserwowała brak we krwi fosfatydów i lipoprotein w tym brak omega-3, a w takiej sytuacji nowotwory rozwijają się bardzo łatwo. Pacjentów poddano 3-miesięcznej terapii uzupełniającej składniki odżywcze. Po tym okresie zaobserwowano, że nowotwory** zaczęły się cofać a hemoglobina odzyskała prawidłową barwę.
Dr Budwig rozpoczęła wtedy poszukiwania naturalnego sposobu uzupełnienia koniecznych dla zdrowia fosfatydów i lipoprotein. Wynikiem tych poszukiwań jest już znana na całym świecie PASTA ( ang. spread"), czyli zmiksowana mieszanina dwóch naturalnych składników: oleju lnianego i chudego białego sera. Olej lniany i chudy biały ser muszą być spożywane razem, gdyż wzajemnie się uzupełniają uruchamiając korzystne procesy biochemiczne. Zmiksowanie zawierającego nienasycone kwasy oleju lnianego z chudym białym serem powoduje związanie kwasów z białkami umożliwiając bardzo szybkie przyswajanie w układzie pokarmowym i transportowanie w organizmie.

Dr Budwig przez 10 lat obserwowała efekty zdrowotne opracowanej przez siebie diety stosując je w leczeniu szpitalnym pacjentów z chorobami przewlekłymi. Okazało się, że jej prostota przyniosła pożądany skutek nawet w przypadkach uznanych przez akademicką medycynę za nieuleczalne.

Dieta dr Budwig znalazła zastosowanie w leczeniu następujących schorzeń:
- nowotwory złośliwe i łagodne**
- arterioskleroza
- atak i zawał serca
- arytmia
- obtłuszczenie wątroby
- astma oskrzelowa
- problemy trawienne-wrzody żołądka
- schorzenia prostaty
- artretyzm
- wszelkie problemy dermatologiczne
- schorzenia wieku starczego
- problemy z nauką i pamięcią (aktywizacja pracy mózgu)
- stwardnienie rozsiane
- reakcje autoimmunologiczne
- schorzenia woreczka żółciowego
- cukrzyca
- wady wzroku i słuchu


Pasta dr Budwig


Olej lniany zjadać należy codziennie w postaci tzw. Pasty.

Pastę wykonuje się miksując przez 5 minut olej lniany i chudy biały twarożek
w proporcjach: 5-6 łyżek oleju na 12,5 dkg sera.,
2 łyżki stołowe stosuje w profilaktyce, 2-4 w lekkich schorzeniach, 6 łyżek stołowych w ciężkich przypadkach. Po przyrządzeniu pastę trzeba przechowywać w lodówce. Można ją doprawiać do smaku na ziołami, solą, czosnkiem, papryką, pieprzem. Dr Johanna Budwig zaleca jeść pastę rano razem z muesli, płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia lnianego i utartym jabłkiem) i samodzielnie. Dla osób chorych wskazane jest zjadanie także zmielonego siemienia lnianego.

Stąd :arrow: Olej lniany


magdalenka napisał/a:
Kupiłam serek wiejski z ananasem ( w Tesco ) i mi to najlepiej wchodzi, ja na 250 gramowe opakowanie dodaje 5 łyżek oleju ( na 300 gramowe 6 łyżek ) mieszam to 5 minut i mam to na 2 dni ....
_________________
"To, co jest przyczyną twoich najgłębszych cierpień, jest zarazem źródłem twoich największych radości."
suwaczekAni
 
 
Marzenia 
złotousty
mama Anny Julijki z zD


Pomogła: 1 raz
Wiek: 55
Dołączyła: 12 Mar 2008
Posty: 2570
Skąd: pow. gdański
Wysłany: 2018-08-28, 20:38   

Podczas stosowania diety należy spożywać: - owoce - świeże, w ilości 3 do 4 średniej wielkości porcji dziennie, owoców nie należy mieszać; - soki owocowe - świeże, przynajmniej raz dziennie szklankę, pomiędzy wypiciem soku z owoców cytrusowych, a zjedzeniem pasty powinno upłynąć kilka godzin; - warzywa - świeże, 4 do 6 filiżanek dziennie, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw kapustnych i brokułów; - zboża - w postaci chleba i płatków z nie oczyszczonych, pełnych ziaren - 3 do 4 filiżanek dziennie; - ryby - świeże, oceaniczne, najlepiej łosoś tęczowy, makrela, tuńczyk (bardzo bogate w omega-3) - 10 do 25 dkg dziennie; - mięso i drób - okazjonalnie - tylko nieprzetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt którym nie podawano karmy zawierającej hormony, pestycydy i antybiotyki, w przypadku ciężkich chorób, z mięsa i drobiu należy zrezygnować zupełnie;

- zmielone siemię lniane - chorzy od 3 - 6 łyżek (spożyć do 15 min. po zmieleniu); - produkty fermentacji mlekowej, ponieważ bakterie jogurtowe produkują w naszym układzie pokarmowym m.in. witaminy z grupy B - nieodzowne dla prawidłowych przemian metabolicznych - wskazana jest 1 szklanka letniego mleka acidofilnego, kefiru , maślanki lub
jogurtu zmieszana z 2 łyżeczkami świeżo zmielonego siemienia lnianego; - naturalnie słodkie produkty jak: daktyle, figi, jabłka, gruszki, winogrona itp.

Skuteczność lecznicza diety dr Budwig zależy od bezwzględnego przestrzegania wszystkich zaleceń dietetycznych. Cała terapia dietą musi trwać do całkowitego wyleczenia. Konwencjonalna medycyna zakłada, że jest to okres 5 lat od ustąpienia objawów choroby. Należy liczyć się z tym, że ta gruntowna zmiana sposobu odżywiania dla osób chorych, nie może być krótsza niż dwa lata, choć efekty mogą być widoczne w bardzo szybkim czasie.

Dieta powinna być stosowana do momentu poprawy stanu zdrowia. W przypadku chorób nowotworowych zaleca się stosowanie diety przez okres nie krótszy niż 2 lata.

Johanna Budwig (1909-2003) niemiecka biochemik za swoje odkrycia była aż siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla. Jest największym autorytetem w dziedzinie biochemii tłuszczów oraz leczenia chorób cywilizacyjnych odpowiednią dietą.

Dr Budwig uzyskała tytuł doktora nauk w dwóch dziedzinach: biochemii i naukach przyrodniczych. Oprócz tego z celującymi wynikami ukończyła farmację, fizykę, botanikę i biologię oraz przeszła przeszkolenie medyczne.

Dr Budwig ogłosiła zasady swojej leczniczej i jednocześnie profilaktycznej diety w 1951 roku. Jej odkrycia godziły w interesy przemysłu spożywczego, a przede wszystkim producentów tłuszczów spożywczych. Wielu z nich robiło wszystko, aby nie dopuścić do rozpowszechnienia się tych odkryć.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA PASTY:
Należy zmiksować (przez około 5 minut):
- 6-8 łyżek oleju lnianego - osoby chore, 2-4 łyżek - osoby zdrowe, dzieci - 1g/kg masy ciała,
- 12,5 dkg chudego białego twarogu,
- mały kubeczek naturalnego jogurtu (0% tłuszczu), maślanki lub kefiru dla uzyskania właściwej konsystencji.
Mikser do wykonania pasty powinien być z naczyniem i nożami tnącymi w środku, a nie ubijak do piany czy mieszacz do ciasta. Pasta powinna mieć jednolitą, zbliżoną do rzadkiego majonezu konsystencję. Po przyrządzeniu należy przechowywać ją w lodówce (do 48 godzin).

Tak przygotowaną pastę możemy teraz przyrządzać wg upodobania, dodając przyprawy i różnego rodzaju dodatki.

Na słodko - łyżka miodu, szczypta kardamonu, cynamonu, pieprzu cayenne.
Na słono - sól ziołowa, dodatki w postaci świeżego ogórka, szczypioru, cebuli.
Na ostro - do smaku imbiru, pieprzu cayenne, dodatki takie jak czosnek lub cebula.
W zależności od smaku i konsystencji przygotowanej pasty, możemy ją wykorzystać jako dodatek do porannego musli albo jako bazę sosu do warzyw, ryżu, kasz itp. Pasta przyrządzona na słodko, zmiksowana z dodatkiem banana, brzoskwini czy innego owocu jest pysznym i pożywnym deserem dla najmłodszych i nie tylko.
Po 3 miesiącach kuracji można stopniowo zmniejszać dzienną dawkę oleju lnianego.
A oto kilka przepisów wg diety dr Budwig.

MAJONEZ DR BUDWIG:
Zmiksować najpierw przez 5 minut 3 poniższe składniki:
3 łyżki oleju lnianego,
3 łyżki serka chudego,
3 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu.
Na końcu dodać i miksować przez chwilę: sok z połówki cytryny, 1 łyżeczkę musztardy bez konserwantów, szczyptę soli i ulubione zioła. Stosować jako dodatek do sałatek i surówek.

SOS DO GOTOWANYCH JARZYN:
100g twarogu,
1/2 małego jogurtu 0% tłuszczu,
4 łyżki oleju lnianego,
1 ząbek czosnku,
mały kawałeczek świeżego imbiru,
odrobina kolendry,
kurkumy,
gałki muszkatołowej,
mielonego ziela angielskiego (albo pieprzu),
szczypta soli.
Wszystko razem miksować ok. 5 min. Aby utrzymać zawiesistą konsystencję sosu, można dodać do miksowania kawałek wcześniej ugotowanego brokuła. Zamiast imbiru, można dodać jeden mały ogórek i koperek.

SOS DO SAŁATKI OWOCOWEJ:
1 szklanki soku z pomarańczy,
3 łyżki oleju lnianego,
3 łyżki zmielonych nasion sezamu należy miksować w mikserze na wysokich obrotach przez 1 minutę.

SOS ORZECHOWY:
50g orzechów włoskich, sok z połówki cytryny, 2 ząbki czosnku i szczyptę soli zmiksować z 1 szklanką uprzednio przygotowanej pasty dr Budwig.

SOS ZIELONY (do duszonej ryby):
1 pęczek szczypiorku,
2 pęczki natki pietruszki,
1 gałązka estragonu,
1 gałązka bazylii,
1 gałązka melisy,
2 małe cebule,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki soku z cytryny,
50 ml oleju lnianego zmieszanego z oliwą z oliwek, pieprz i sól.
Listki ziół oddzielić od łodyg i drobno posiekać. Cebulę drobno pokroić, dodać wyciśnięty czosnek. Sok z cytryny zmieszać z pieprzem, solą i olejem, po czym dodać pozostałe składniki. W razie potrzeby dodać więcej oleju i soku z cytryny.

SOS MUSZTARDOWY (do marynowanego lub wędzonego łososia):
1 1/2 łyżki musztardy,
1 1/2 łyżki miodu,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka wody,
8 łyżek oleju lnianego,
drobno posiekany koperek,
sól i pieprz do smaku.
Musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz zmieszać z wodą, po czym dolać powoli, cienkim strumieniem olej. Na końcu dodać koperek.

SAŁATKA Z KISZONEJ KAPUSTY:
500 g kapusty kiszonej,
1 duża cebula,
5 łyżek oleju lnianego.
Cebulę pokroić w kostkę, wymieszać razem z kapustą i olejem. Dodać pieprz do smaku.

SAŁATKA Z OGÓRKÓW I ZIEMNIAKÓW:
1 ogórek,
400 g ziemniaków,
2 duże ząbki czosnku,
4 łyżki oleju lnianego,
3 łyżki stołowe octu winnego lub jabłkowego,
świeży koperek, sól i pieprz.
Ziemniaki uparować, obrać i pokroić w plastry. Ogórek obrać i pokroić w drobne plasterki. Ziemniaki, ogórek, poszatkowany koperek wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem. Czosnek obrać i wycisnąć, wymieszać z pozostałością. Zalać olejem i octem.
_________________
"To, co jest przyczyną twoich najgłębszych cierpień, jest zarazem źródłem twoich największych radości."
suwaczekAni
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xand created by spleen modified v0.4 by warna fixing Program do sklepu