FB Portal   Downoteka   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Statystyki   Rejestracja Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj


Poprzedni temat «» Następny temat
olej kokosowy
Autor Wiadomość
szałwia 
nawijacz


Wiek: 41
Dołączyła: 24 Paź 2009
Posty: 874
Skąd: Gniezno
Wysłany: 2018-08-28, 10:12   

No właśnie... i wczoraj teściowa mówi do mnie ( z małym wyrzutem) : a mówiłaś,że ten olej kokosowy taki zdrowy, a ja czytałam ( na fb), że to trucizna...
I bądź tu człowieku mądry.... ;/
_________________
Sylwia - mama Wiktora (ur.21.02.2006) i Igorka z zD (ur.05.08.2009)
 
 
Marzenia 
złotousty
mama Anny Julijki z zD


Pomogła: 1 raz
Wiek: 55
Dołączyła: 12 Mar 2008
Posty: 2570
Skąd: pow. gdański
Wysłany: 2018-08-28, 18:57   

Moja koleżanka stosuje olej kokosowy dietetycznie, smaruje nim chleb, smaży na nim. Je ten olej mimo, że ma podwyższony cholesterol. Bierze tabletki i mówi, że jej tak dobrze, że ten olej dobrze na nią wpływa. Ja raz spróbowałam dla mnie osobiście olej ten ma okropny smak. Zdecydowanie wolę nasz rodzimy olej, smalec, masło. Każdy jest kowalem swojego losu, je to co lubi i co uważa za sensowne, zdrowe. Najważniejsze to umiar. Lubię zdrowe, dobre jedzonko ale też lubię wiedzieć co jem, nie wierzę we wszystko co jest napisane. Zdaję sobie sprawę, że światem rządzi marketing i pieniądz. Wcześniej nam wpierali, że jajka są szkodliwe a teraz mówią , że są bardzo zdrowe.

Iwi zachwalała olej kokosowy w 2013 r. Ciekawe czy jeszcze go stosuje i jakie ma efekty?
iwi napisał/a:
Ja właśnie wczoraj zakończyłam pierwsze opakowanie. A sięgnęłam po niego za namową Jarka. Polecił dla Igora. No i kupiłam.
Fajny jest. Smakuje jak kokos, a nie jest nic słodki. Jadł głównie Igor, ale i smażyłam na nim dla nas wszystkich mięsko (wieprzowinę i drób).
Moja mama (po zawale) też go stosowała (smarowała nim pieczywo). Trochę spadł jej po tym cholesterol i cukier.


PS. Będę teraz używać oleju kokosowego jako maści i kremu. Sprawdzę na sobie czy działa. Czy wyleczy opryszczkę, poprawi jakość włosów...? Myślę, że tu ma on szansę zaistnieć. W 2013-01-06 r. Magdalenka pisała:
magdalenka napisał/a:
Ja go jadłam przez jakiś czas ale po prostu nie mogłam dłużej tego znieść , na sam widok miałam odruch wymiotny , ale używam oleju kokosowego do włosów , nakładam na suche włosy , na to czepek na 2-3 godziny .
_________________
"To, co jest przyczyną twoich najgłębszych cierpień, jest zarazem źródłem twoich największych radości."
suwaczekAni
 
 
iwi 
trajkotek


Pomogła: 5 razy
Wiek: 41
Dołączyła: 19 Paź 2008
Posty: 1701
Skąd: Świerklany
Wysłany: 2018-09-08, 20:51   

Marzenia napisał/a:

Iwi zachwalała olej kokosowy w 2013 r. Ciekawe czy jeszcze go stosuje i jakie ma efekty?
iwi napisał/a:
Ja właśnie wczoraj zakończyłam pierwsze opakowanie. A sięgnęłam po niego za namową Jarka. Polecił dla Igora. No i kupiłam.
Fajny jest. Smakuje jak kokos, a nie jest nic słodki. Jadł głównie Igor, ale i smażyłam na nim dla nas wszystkich mięsko (wieprzowinę i drób).
Moja mama (po zawale) też go stosowała (smarowała nim pieczywo). Trochę spadł jej po tym cholesterol i cukier.


Iwi już go nie stosuje. Postawiła na oliwę z oliwek. :cool2:
A czasem się zastawiam się, czy faktycznie smalec jest taki zły? Czy to nie reklama i zysk różnych firm jest ważniejszy od tego co zdrowe...
Tak na chłopski rozum, smalec może wytopić sobie każdy ze słoninki, a oleju czy oliwy nie wyprodukuję sobie, ot tak we własnej kuchni...

Na mojej skórze olej kokosowy się nie sprawdził, mam wrażenie, że nawet ciut wysuszał. Na włosach nie testowałam.
_________________
Iwona - mama Igora z zD (15.10.2001)
foteczkowy zakątek Igora
 
 
mija 
złotousty
Członek Stowarzyszenia


Dołączyła: 03 Paź 2006
Posty: 6128
Wysłany: 2018-09-11, 20:16   

Mnie też raczej wysuszał choć kosmetyczka mi polecała go na gębę.
Ale na moje włosy jest super. Ja też noszę go z godzinę przed myciem na włosach.
Do jedzonka nie używałam bo Rob nie lubi żadnych wynalazków. :lol:
Ma być domowo i tradyjnie.
_________________
mija - mama Bianeczki ur. 11.04.2005 r
 
 
Marzenia 
złotousty
mama Anny Julijki z zD


Pomogła: 1 raz
Wiek: 55
Dołączyła: 12 Mar 2008
Posty: 2570
Skąd: pow. gdański
Wysłany: 2018-09-13, 21:23   

Rob wie co dobre. :spoko:
_________________
"To, co jest przyczyną twoich najgłębszych cierpień, jest zarazem źródłem twoich największych radości."
suwaczekAni
 
 
Marzenia 
złotousty
mama Anny Julijki z zD


Pomogła: 1 raz
Wiek: 55
Dołączyła: 12 Mar 2008
Posty: 2570
Skąd: pow. gdański
Wysłany: 2018-09-13, 21:34   

iwi napisał/a:

Iwi już go nie stosuje. Postawiła na oliwę z oliwek. :cool2:
(...)


Czy oliwa z oliwek jest dobra do smażenia...???? :wow:

Okazuje się, że piszą, że tak. Powołują się m.in. na badania opublikowane w Journal of Medicinal Food (S. Farnetti, Food Fried in Extra-Virgin Olive Oil Improves Postprandial Insulin Response in Obese, Insulin-Resistant WomenJ Med Food 14 (1) 2011).

Oto 4 powody, dla których można smażyć na oliwie:
Ma wysoką temperaturę dymienia
Zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
Jest bogata w naturalne antyutleniacze, m.in. skwalen i witaminę E
Nadaje smażonym potrawom szlachetny smak i zapach
Temperatura dymienia to moment, w którym produkt pod wpływem ciepła zaczyna się degradować i wyzwalać substancje rakotwórcze. Oliwa ma jedną z najwyższych spośród wszystkich tłuszczów temperaturę dymienia – wynosi około 210 stopni Celsjusza. Jest wyższa o 30 stopni od rekomendowanej temperatury smażenia (180° C).

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe jako jedyne nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplnej, nie utleniają się, a więc mogą być używane do smażenia. Najbogatsza w te kwasy jest właśnie oliwa z oliwek. Na 100 g zawiera aż 73,7 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, którym zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości zdrowotne.

Antyutleniacze powodują obniżenie tempa szkodliwych przemian wywołanych wysoką temperaturą. Mechanizm ich działania polega głównie na przerywaniu rodnikowej reakcji łańcuchowej. W oliwie z oliwek występuje naturalny antyutleniacz – skwalen, który zapobiega nowotworom, obniża poziom złego cholesterolu i pomaga zachować gładką i sprężystą skórę. (Dominik Kmiecik, Józef Korczak „Tłuszcze smażalnicze – jakość, degradacja termiczna i ochrona”, Katedra Technologii Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 2010, Tom 4, Zeszyt 2, s.5)

Ja osobiście wolę tradycyjnie nasze rodzime tłuszcze. Zdecydowanie wolę nasz rodzimy smak, zapach, produkt. W jedzeniu jak w życiu pełna różnorodność, duży wybór, każdy je to co lubi, co mu smakuje i co uważa, że jest zdrowe. Pieniądz, rynek rządzi.
_________________
"To, co jest przyczyną twoich najgłębszych cierpień, jest zarazem źródłem twoich największych radości."
suwaczekAni
 
 
groszek 
junior admin
Prezes Stowarzyszenia


Pomogła: 9 razy
Wiek: 55
Dołączyła: 11 Gru 2006
Posty: 10840
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-14, 21:42   

Moja mama stosowała olej kokosowy na rózne bóle mięśniowo stawowe i w jej ocenie to pomogło.
_________________
Dzieci Półwiecznisi - Marysia 31, Maciek i Kasia po 29, Marcin 26, Małgosia 24, Mateusz 20, Maksymilian 13 lat (17.06.2005)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xand created by spleen modified v0.4 by warna fixing Program do sklepu