Pomogła: 9 razy Dołączyła: 15 Cze 2007 Posty: 6849 Skąd: z Lipówki
Wysłany: 2019-07-16, 13:43
Ciekawi mnie ta niezdolność do samodzielnej egzystencji. Kto to ma orzekać? Bo jak ZUS to u Anety jest tylko całkowitą niezdolność do pracy. I co dalej? Ma pisać o powtórną komisję czy co?
_________________ mama Anety z zD(34l)
Zakątek Anety
Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 17535 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-17, 18:32
Nie wiem, może wystarczy rozmowa z osobą niepełnosprawną, może opiekun ma wystąpić z wnioskiem, w którym to umotywuje?!
A może jak jest znaczne upośledzenie to przyznają to z automatu ( choć u nas to raczej wątpliwe)
_________________ Dzieci groOszkòw
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
Ja gdzieś przeczytałam, że potrzebne będzie ponowne stawanie na komisję Zusowską, bo nikt na obecną chwilę nie ma wymaganego zapisu.
Tak, jak wtedy, gdy wprowadzili nowe karty parkingowe...
Oby nie było, jak przy tych kartach, niektórych uzdrawiali...
Świadczenie to jest adresowane wyłącznie do osób, które ukończyły 18 lat i są niezdolne do samodzielnej egzystencji. Jednak dochód który osiągną z tym świadczeniem nie może przekroczyć 1600zł brutto
Osoby, które nie mają orzeczenia o niezdolności do samodzielnej egzystencji, a chcą ubiegać się o świadczenie uzupełniające, będą musiały do wniosku o świadczenie dołączyć zaświadczenie o stanie zdrowia (wydane przez lekarza nie wcześniej niż na miesiąc przed złożeniem wniosku), i jeśli posiadają – dokumentację medyczną oraz inne dokumenty, które mogą mieć znaczenie dla wydania orzeczenia, np. kartę badania profilaktycznego, dokumentację rehabilitacji leczniczej. Osoby, które mają orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności, powinny je także dołączyć do wniosku.
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
Wysłany: 2019-09-08, 19:07
No właśnie czytałam te zasady orzekania niesamodzielności i tak sobie myślę -nasi to powinni mieć z automatu...ale nie ma tak dobrze.
Czekam na Twoją relację.
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
Wysłany: 2020-01-03, 14:43 DPS może pobrać 70% z +500 ON,
Czy osoba niepełnosprawna , która ma przyznane +500 i mieszka w DPS wpłaca 70% tego zasiłku do DPS-u?
Biuro prasowe Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej odpowiada – Świadczenie uzupełniające nie jest wyłączone z dochodu mieszkańca domu pomocy społecznej przy ustalaniu opłaty za pobyt. Mieszkaniec domu ponosi opłatę ze świadczenia uzupełniającego”
Kiedy +500 wlicza się do dochodu, a kiedy nie?
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum