FB Portal   Downoteka   "Nowe" forum   Użytkownicy   Statystyki   Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj


Poprzedni temat «» Następny temat
Czarny bez
Autor Wiadomość
Iga 
złotousty
iga


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 29 Lis 2007
Posty: 9615
Skąd: Dębica
Wysłany: 2023-06-09, 17:17   

Ja już mam soku z 6 litrów wody. Miałam dzisiaj nazbierać, ale mi nie wyszło. Ja daję więcej cytryny i mniej cukru. Na 6 litrów 3 kg. Przez pół.
Również polecam.
_________________
iga - mama Majowej z zD ur. 09.03.2007
www.gugaa.blog.onet.pl
www.najmajowniejsza.net
 
 
szałwia 
trajkotek


Pomogła: 2 razy
Wiek: 45
Dołączyła: 24 Paź 2009
Posty: 2396
Skąd: Gniezno
Wysłany: 2023-06-09, 17:59   

Tu też taka proporcja : na 2 litry wody - 1 kg cukru ;-)
_________________
Sylwia - mama Wiktora (ur.21.02.2006) i Igorka z zD (ur.05.08.2009)
 
 
agajagoda 
nawijacz


Dołączyła: 15 Lis 2010
Posty: 874
Skąd: Dębica
Wysłany: 2023-06-12, 10:35   

U mnie na ogrodzie kwitnie czarny bez i chyba pozbieram kwiatki na sok - chociaż już tan smak mi się znudził . Kiedyś zrobiłam nalewkę z kwiatów - nawet dobra była
_________________
Aga mama Tomusia (1999) Bartusia (2002) i Oluni (01.06.2010)
Moja Olunia
 
 
iwi 
trajkotek


Pomogła: 7 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 19 Paź 2008
Posty: 2286
Skąd: Świerklany
Wysłany: 2023-06-12, 21:59   

Ja robię co roku. Dziś czwarty garnek poszedł w butelki. Piąty naciąga 😀
Do piątego dodałam trochę płatków róży tej marmoladowej.
Gdzieś czytałam, że ktoś dodaje pomarańczę albo truskawki, ale tego nie próbowałam.
Mój garnek ma ok. 2l i sypię 1kg cukru plus sok z dwóch cytryn. Butelki zbieram takie 0,33 i mniejsze. I co roku syropu mam więcej. To przepyszne lekarstwo na przeziębienia i grypę, covida i inne takie.
Z owoców już nie jest takie pyszne, choć smaczne. Owoce zbierałam w Zaździerzu na turnusie i jak pijemy ten sok, to wspominamy. 😊
_________________
Iwona - mama Igora z zD (15.10.2001)
foteczkowy zakątek Igora
 
 
Markania 
milczek

Dołączyła: 24 Cze 2023
Posty: 1
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2023-06-26, 16:53   

Ja z kolei na litr syropu daje jakieś półtora kilo cukru (według przepisu to maksymalna ilość), ale robię też odmianę z niewielką ilością cukru (chyba pół kilo na litr, ale już nie pamiętam dokładnie), która jest bardziej kwaskowata. Każdemu podchodzi inna odmiana ;) Co jak co ale syrop z bzu jest niesamowicie zdrowy, no i smaczny! Ale nie słyszałam do tej pory o tym, żeby owoce wydłubywać z tych kiści za pomocą widelca, zawsze robiłam to po prostu dłońmi. Będę musiała sprawdzić ten sposób i zorientować się, którą metodą jest szybciej ;) Naprawdę warto postarać się o robienie takiego syropu! Poza tym godny uwagi jest też syrop z kwiatów czarnego bzu, który wychodzi żółty, delikatny i słodki, zazwyczaj dzieci go uwielbiają.
 
 
groszek 
junior admin


Pomogła: 13 razy
Wiek: 60
Dołączyła: 11 Gru 2006
Posty: 16647
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-06-26, 20:58   

Wow Markania widzę że lubisz robić przetwory.
Uchyl rąbka tajemnicy, co Cię do nas sprowadziło :prosze:
_________________
Dzieci groOszkòw
Marysia 36
Maciek i Kasia po 34
Marcin 31
Małgosia 29
Mateusz 25
Maksymilian 18 (17.06.2005)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xand created by spleen modified v0.4 by warna fixing Program do sklepu