Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 18505 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-08-24, 12:14
Dostałam z ZUS wyliczenia dotyczące renty socjalnej i świadczenia uzupełniajacego o niezdolności do samodzielnej egzystencji.
Wyliczono składki, które są odprowadzane do US=170zł
i na ubezpieczenie zdrowotne.=142,96zł
No i muszę pobrać aplikację e-obywatel , żeby pobrać legitymację emeryta-rencisty mLegitymacje.
Pytanie czy Maks jej nie wywali z telefonu
_________________ Dzieci groOszkòw
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
Idę do ZUSu i o jaki wniosek proszę? Renta i 500?
Majka musi mieć dowód? Czy paszport wystarczy?
Mogę złożyć przed 18 rokiem czy muszę poczekać na 9 marzec?
Iga, z tego, co wiem, to paszport powinien wystarczyć.
Z dyskusji na stronie FB poświęconej zasiłkom wiem, że niektórzy składali dwa tygodnie przed 18 urodzinami, innym mówiono, żeby składali w miesiącu urodzin, a jeszcze w innych urzędach po ukończeniu 18 lat.
Najlepiej powie Ci urzędniczka przy pobieraniu druków. Nam o tym 500 sama powiedziała, bo wtedy nie wiedziałem.
Iga, jeśli chcesz załatwiać sama , bez wymaganych podpisów Majki , to musisz założyć wnioski już teraz. A czemu nie złożysz jej o dowód osobisty, też przed 18 urodzinami ? I zaczynaj te procedury szybciej , bo ja czekam na porady od Ciebie, a nie że Ty się jeszcze pytasz co masz zrobić .
Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 18505 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-02-23, 13:03
Dowód warto załatwić przed 18 tką. W dokumentach do ZUS jest papier upoważniający osobę z rodziny do reprezentacji.
My składaliśmy z Maksem. 2 tyg po 18 urodzinach i urzędniczka pytała czemu tak późno . Dała nam do wypełnienia wniosek żeby pieniądze były od terminu nabycia praw do renty socjalnej.
_________________ Dzieci groOszkòw
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
My składaliśmy wniosek o rentę socjalną w lutym 2021 r. (Michał 22 maja 2002).
Rentę przyznali w kwietniu 2021 z wyrównaniem od maja 2020, czyli nie od złożenia wniosku, a od nabycia praw.
Ponieważ Michał był podopiecznym MOPS z uwagi na to, że był w rodzinie zastępczej, o złożeniu wniosku powiadomiłem Dział Opieki nad Rodziną naszego MOPS. Po otrzymaniu decyzji poszedłem sprawdzić, czy musimy zwracać subwencję (ponad 700 zł/mies.) za okres maj 2020 - luty 2021.
Radca prawny MOPS stwierdził, a dyrektor zdecydował, że rok 2020 jest zamknięty i żadnych nabytych i otrzymanych świadczeń nie będziemy musieli zwracać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum