FB Portal   Downoteka   "Nowe" forum   Użytkownicy   Statystyki   Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj


Poprzedni temat «» Następny temat
Zatrucia...
Autor Wiadomość
Aśka 
złotousty


Wiek: 45
Dołączyła: 02 Paź 2006
Posty: 5409
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2007-07-20, 16:53   Zatrucia...

Zatrute wakacje

Coś mi zaszkodziło - mówisz. Snujesz domysły, co to mogło być: ostro przyprawiona nieświeża ryba czy też mleczny deser? Nie wiadomo. Kiedy jest gorąco, żywność błyskawicznie się psuje, bo bakterie mnożą się w zawrotnym tempie. W konsekwencji pojawiają się dolegliwości.


Główni oskarżeni


Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych jest salmonella, kryjąca się w daniach z surowego mięsa, deserach z dodatkiem surowych jaj (np. lodach), sałatkach z majonezem. Jednak chorobę mogą wywoływać także inne bakterie: gronkowiec złocisty, pałeczki E. coli, Shigella, Yersinia. Wszystkie te drobnoustroje są przyczyną dolegliwości układu pokarmowego: wymiotów, bólów brzucha, biegunki (czasami krwawej), dreszczy, gorączki.

Wyjątek stanowi zatrucie jadem kiełbasianym, który może pojawić się w konserwach mięsnych, rybnych oraz jarzynowych. Atakuje on głównie układ nerwowy, w związku z tym nudności czy wymioty występują rzadko. Najczęstsze dolegliwości to bóle i zawroty głowy, zaburzenia widzenia i mowy, wreszcie trudności z oddychaniem. Zatrucie jadem kiełbasianym jest groźne dla życia, dlatego konieczna jest pomoc lekarza. Poda on surowicę antybotulinową. W pozostałych przypadkach możesz próbować leczyć się sama.

Węglem w toksyny

Jeśli przyczyną zatrucia jest salmonella lub gronkowiec, organizm sam powinien poradzić sobie z chorobą - o ile mu pomożesz. Zażywaj węgiel leczniczy (Carbo, Carbosal). Co 3-4 godziny łykaj po 6 tabletek (możesz je rozpuścić w przegotowanej wodzie). Węgiel to świetna odtrutka, bo wiąże toksyny bakteryjne i same bakterie. Bóle brzucha złagodzi lek rozkurczowy, np. No-Spa. Jeśli biegunka jest nasilona, by ją szybko powstrzymać, sięgnij po Laremid lub Stoperan. Ale, uwaga: węgiel leczniczy osłabia działanie innych leków, np. rozkurczowych.

Cały czas dużo pij, żeby nie doszło do odwodnienia organizmu: przegotowaną wodę, napary ziołowe, np. z mięty, rumianku, czarnej borówki (hamuje biegunkę), słabą herbatę. Pierwszego dnia choroby tylko pij. Następnego zjedz kilka sucharów lub kromek bułki. Potem włącz kleik ryżowy. Przez kilka dni jedz potrawy lekkostrawne, gotowane. Wyłącz z jadłospisu surowe warzywa i owoce (mogą być gotowane). Skontaktuj się jednak z lekarzem, jeśli biegunka nie minie w ciągu 2-3 dni lub jest krwawa (sugeruje to zakażenie Shigellą). Może się okazać, że niezbędny jest antybiotyk.
Jolanta Dyjecińska

Zemsta faraona

Tak często nazywa się ostrą biegunkę z gorączką, która dopada osoby spędzające urlop w Egipcie, Tunezji czy Maroku. Nie zawsze jej przyczyną jest brud, czasem też inna flora bakteryjna, z którą nie każdy organizm umie sobie poradzić. Warto więc wziąć ze sobą w podróż Nifuroksazyd (przepisuje go lekarz), przeciwbólowy lek rozkurczowy, a także Trilac, który powstrzyma atak obcych bakterii (najlepiej zacząć zażywać go profilaktycznie już w czasie podróży). Takie postępowanie szybko pokona chorobę. Powinna minąć w ciągu 2-3 dni.

Źródło: Naj

:arrow: źródełko: onet.pl >>>
_________________
Aśka, mama Martynki (2002) z zD, Mikołaja (2005) i Maciusia (2011)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xand created by spleen modified v0.4 by warna fixing Program do sklepu