Odkąd Szałwia napisałaś w którymś wątku, że Czarnek może czyta nasze forum, to jakoś ciągle o tym myślałam No i Pan minister zawitał na naszym forum dzięki Twojemu linkowi. Dobrze, że będą te windy. Ale, że aż trzy? słuszna linię ma nasza władza!
_________________ Maria, mama Krzysia z zD ur. 19.11.2013 r.
Igor w ostatniej minucie! Pół Gniezna poinformował, ze będzie w telewizji!
Ja Was tak dawno nie widziałam i nie wiedziałam, że Igor taki wielkie chłopak. Zapamiętałam go jako wygadane ale niepozorne dziecięcie
_________________ Anka - mama PIOTRKA (14.04.2008), Ani (34) żony Mateusza, Jacka Juniora (31) męża Oli, Łukasza (29) i babcia Franka, Staśka, Stefana, Róży, Kazika i Felka :) oraz Józka i Zuzi
Pomogła: 15 razy Wiek: 59 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 5868 Skąd: Chylice/Piaseczno
Wysłany: 2024-01-06, 20:21
Trzeba, trzeba
_________________ Anka - mama PIOTRKA (14.04.2008), Ani (34) żony Mateusza, Jacka Juniora (31) męża Oli, Łukasza (29) i babcia Franka, Staśka, Stefana, Róży, Kazika i Felka :) oraz Józka i Zuzi
Pytanko : Ile osób może być w klasie z orzecz. umiarkowanym , gdzie jest dziecko z niepelnosp. sprzężona (niedosłuch ) ??? Coś mi świta , ze 6? Czy nie? Jakiej ustawy szukać ?
Bo chcą nam podobno znowu łączyć klasy ( z 4 do 8)
_________________ Sylwia - mama Wiktora (ur.21.02.2006) i Igorka z zD (ur.05.08.2009)
Może być do 8 - w tym nie może być więcej niż 4 ze sprzężeniem. Ale to jest maksymalna liczba, nie ma za to minimalnej ilości uczniów, klasy mogą być 1 i 2 osobowe - jeśli wymaga tego dobro ucznia. To nie wynika z ustawy tylko z rozporządzenia, które jest tak niechlujnie napisane, że każdy czyta jak chce. Ja dotarłam do oficjalnych pism, wyjaśnień z MEN, które tworzyło te przepisy. Jeśli chodzi o szkoły w Warszawie, to w ogóle ich te pisma nie interesują, najczęściej przyjmują, że to 6 w drugiej kolejności, że 4 ( wszystko na podstawie tego samego rozporządzenia).
Maksymalna liczba uczniów z niepełnosprawnością w oddziale specjalnym to tylko jedna z wytycznych
Organizując oddział specjalny, zarówno w przedszkolu, jak i w szkole, trzeba pamiętać, że dobór uczniów musi być zgodny z:
z ich potrzebami i możliwościami realizacji podstawy programowej,
możliwościami realizacji podstawy programowej,
zasadami bezpieczeństwa podczas zajęć organizowanych przez placówkę.
Ma to znaczenie przede wszystkim przy tworzeniu oddziałów dla dzieci i uczniów z różnymi rodzajami niepełnosprawności.
Zgodnie ze stanowiskiem MEiN o łączeniu uczniów niepełnosprawnych w oddziałach specjalnych decyduje rodzaj realizowanej przez nich podstawy programowej kształcenia ogólnego. Uczniowie z niepełnosprawnościami sprzężonymi, po uwzględnieniu pierwszego warunku, mogą być włączani do oddziałów specjalnych z uwzględnieniem ich indywidualnych potrzeb rozwojowych i edukacyjnych oraz możliwości psychofizycznych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum