Wysłany: 2007-12-28, 17:24 Matka samotnie wychowująca dziecko z zD - jakie prawa
dzien dobry, chcialam podzielic sie moja historia i prosic o pomoc . prosze powiedzcie mi jakie prawa mi przysluguja, kiedy maz mnie zostawil a ja nie jestem w stanie na razie pracowac... czy jest tu jeszcze jakas samotna matka i jak sobie radzi? czy alimenty na dziecko sa wieksze przy dziecku niepelnosprawnym?
pozdrawiam i blagam o pomoc i wsparcie.
Witaj, jasmina, jeśli chodzi o alimenty i ich wysokość, to przeczytasz tu: http://www.cpk.org.pl/pl....e/cid/88/id/328
Wynika z tego,że masz prawo do większych alimentów.
Jeśli masz zasądzone i ojciec dziecka nie płaci, to występujesz o zasiłek alimentacyjny - jest to 250 zł w przypadku dziecka niepełnosprawnego.
Jeśli chodzi o Twoje prawa, to sprawdź w zakątku prawnym- to część Zakątka 21 - tam powinnaś dużo informacji znaleźć.
A może chciałabyś też się przywitać z nami i opowiedzieć coś więcej o sobie i córeczce - zapraszam do wątku powitalnego
_________________ Iwona, mama Ani z zD (30.01.1990 - 10.09.2023)
Pokolej przysluguje ci:
-Zasilek rodzinny z dodatkiem rehabilitgacyjnym
-zasilek pielegnacyjny
i jesli nie pracujesz z uwagi na stan zdrowia dziecka-musi byc w orzeczeniu o niepelnosprawnosci punkt 7 i 8 na tak- swiadczenie pielegnacyjne
Z MOPS masz pelne prawo dostawac;
Zwrot na calkowite lub czesciowe pokrycie kosztow lekow, skladek w osrodkach rehabilitacyjnych, oplatu, dodatek mieszkanowy/ z zaleznosci od dochodu po zsumowaniu jaki otrzymasz, i jaki masz tytul prawny na lokal mieszkalny/ itp
Co do alimentow powinny wyzsze ale musisz to udowodnic w sadzie ze utrzymanie dziecka kosztuje tyle wlizajac w to koszt mieszkania, mediow, lekow rehabilitacji itp. a ty nie mozesz podjac pracy z uwagi na stan zdrowia dziecka. jesli byliscie malzenstwem rowniez na ciebie przysluguja alimenty.
Pytaj dam Ci odpowiedz, jesli cos jest niejasne.
Trzyma sie mocno.
Niestety czesc z zasilkami jest uzalezniona w jakim kraju unii pracuje ojciec- to jest dosc wazne.
dziewczyny napisały tobie na co możesz liczyć finansowo, ja także wychowuję samotnie troje dzieci. jest ciężko ale nasze dzieci dają nam dużo siły. pamiętaj że w zakątku znajdziesz wiele porad i życzliwych ,cudownych ludzi. powodzenia
_________________ Justyna-mama, Ania i Pawełek(26.07.2001) i Wiktoria(24.11.2006 z ZD)
Od babci Teresy
Moją córkę Martę, również zostawił maż z niespełna rocznym dzieckiem, w obcym mieście, bez pracy.
Miała 2-e próby samobójcze, całkowita bezradność.
W końcu po wizytach u psychologa ( z Ośrodka); wzięła się w garść; znalazła pracę; dziecko do żłobka; choroby, więc niania opłacana przez babcię (która też samotnie wyprowadziła na ludzi 3 dzieci; mających własne domy i rodziny). Kapek to 4-y wnusio.
Więc teraz musimy mieć zdrowie i kondycje dla Kapka.
I mówię, że obecnie jest b. szczęśliwy okres życia.
W Sczecinie jest b.prężny Ośrodek dla dzieci z zD.
Uwierz w siebie. Po złych chwilach przychodzą dobre. Musisz być silna dla dziecka, któremu jesteś niezbędna, bo tylko Ciebie ma.
_________________ " Po słowach ich poznacie ...co chcieli przemilczeć" S.J.Lec
dziewczyny napisały tobie na co możesz liczyć finansowo, ja także wychowuję samotnie troje dzieci. jest ciężko ale nasze dzieci dają nam dużo siły. pamiętaj że w zakątku znajdziesz wiele porad i życzliwych ,cudownych ludzi. powodzenia
Na jakiej asadzie uzyskac zwrot kosztów leków z MOPS? czy są to zwroty tylko za leki na choroby przewlekłe czy mogę zwrócić się o refundację np. za antybiotyki po przebytym zapaleniu oskrzeli..? Nie słyszałem o takich zwrotech nigdy przyznam się , a tez wychowuję 2 dzieci , młodsza z zd.
kabatka admin Założyciel forum i Stowarzyszenia "Zakątek 21"
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 28 Wrz 2006 Posty: 14639 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-13, 13:34 Re: sultan
syed20 napisał/a:
Syed przedstaw nam się w części Czas się przedstawić proszę
Na jakiej asadzie uzyskac zwrot kosztów leków z MOPS? czy są to zwroty tylko za leki na choroby przewlekłe czy mogę zwrócić się o refundację np. za antybiotyki po przebytym zapaleniu oskrzeli..? Nie słyszałem o takich zwrotech nigdy przyznam się , a tez wychowuję 2 dzieci , młodsza z zd.
Zawsze warto zapytać "u źródła" , czyli w Twojej sprawie po prostu w MOPS w miejscu zamieszkania. Ośrodki Pomocy mogą mieć swoje wytyczne dotyczące pomocy ze względu na ilość osób, którym potrzebna jest pomoc i środków, którymi dysponują. Ogólne zasady są w ustawie o pomocy społecznej, a tu są zasady MOPS w Bełchtowie dofinansowanie do zakupu leków.
_________________ Iwona, mama Ani z zD (30.01.1990 - 10.09.2023)
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 20 Paź 2006 Posty: 2500
Wysłany: 2014-10-13, 19:57 Re: sultan
kabatka napisał/a:
syed20 napisał/a:
Syed przedstaw nam się w części Czas się przedstawić proszę
Sed skopiował tekst wiadomości Justyny25, który znajduje się dwa posty nad tym seda. Po co to zrobił? Nie wiadomo. Wiadomo, że się nam raczej nie przedstawi.
_________________ "Wieczność przed nami i wieczność za nami, a dla nas chwila między wiecznościami." Jan Izydor Sztaudynger
kabatka admin Założyciel forum i Stowarzyszenia "Zakątek 21"
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 28 Wrz 2006 Posty: 14639 Skąd: Warszawa
Zawsze warto zapytać "u źródła" , czyli w Twojej sprawie po prostu w MOPS w miejscu zamieszkania. Ośrodki Pomocy mogą mieć swoje wytyczne dotyczące pomocy ze względu na ilość osób, którym potrzebna jest pomoc i środków, którymi dysponują. Ogólne zasady są w ustawie o pomocy społecznej, a tu są zasady MOPS w Bełchtowie dofinansowanie do zakupu leków.
Dziękuje , tak się złożyło ze musiałem się przeprowadzić w miejsce gdzie mieszkałem przed laty , w Bełchatowie nie udało mi się załatwić mieszkania komunalnego , a ze względów na pomoc w opiece nad dziećmi przeprowadziłem się do Nowej Rudy skąd pochodzę i mieszkają moi rodzice . Zapytam w tutejszym ośrodku pomocy .
Margola moderator Członek Stowarzyszenia - rzecznik prasowy
Wysłany: 2014-10-13, 22:59
kabatka napisał/a:
No chyba nie - do obserwacji
IP ma z Pakistanu
_________________ Margola Mama Karola 13.03.2002, Kasi 30.06.2010 i ciocia Marcinka z zD (08.05.07)
W ludzkim sercu toczą walkę dwa wilki. Jeden jest pełen złości i nienawiści. Drugiego przepełnia miłość, przebaczenie i pokój. Zwycięży ten, którego karmisz.
Ostatnio w kilku wątkach czytałam albo skopiowany ostatni post, albo cytat z naszych podpisów.
_________________ Basia - mama Patryka z zD (06.07.2010) i Kacpra (17.07.2015).
---------------------------
"W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, ale o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum