a u mnie z kolei odwrotnie, bo w każdej ciąży badania na toxo wychodzą mi, że mam. Za każdym razem wizyta w zakaźnym i tłumaczenie później ginowi czy na porodówce, że to jakieś stare zakażenie i jestem na tyle specyficzna, że zawsze mi wyjdzie w ciąży. A Amela ma zD, młody nie, także ten tego. Na dwoje babka wróżyła, jak ze wszystkim
Toksoplazmoza groźna jest dla płodu tylko w aktywnej fazie tej początkowej i dlatego wykonuje się podwójne badanie IgG i IgM pierwsze obecne ale niskie a drugie nieobecne wskazuje na dawne zakażenie i nie ma ryzyka toksoplazmozy wrodzonej u dziecka
_________________ Asia mama Mai 23.09.2006 i chłopaków
Wiek: 42 Dołączyła: 15 Gru 2014 Posty: 138 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-05-24, 14:19
Joanna tyle to wiem. Jak w pierwszej (swoją drogą poronionej) ciąży wyszła to wariowałam z nerwów. Potem już na luzie do tego podchodziłam. Gorzej jak burę na porodówce od lekarza dostałam, że antybiotyku nie brałam. Taki poziom wiedzy jest...
Nie znam się na zagadnieniach genetycznych (tak, jak powinienem), ale może dorzucę, że dzielenie czynników na genetyczne VS zewnętrzne w świetle nowszych teorii nie do końca odzwierciedla to, co pokazują badania.
W genotypie zakodowany jest pewien zbiór cech organizmu - tylko niektóre organizm faktycznie ma (to jest fenotyp). Niektóre geny pozostają w "uśpieniu" - a ich ekspresję mogą aktywować czynniki zewn. Dział genetyki którym o tym mówi, nazywa się epigenetyką.
jakby ktoś był w stanie wyjaśnić, czy to może w jakiś sposób wyjaśnić powstanie zD, to byłbym so much grateful. Nie ukrywam, że bardziej z przyczyn teoretycznych, niż praktycznych.
No i ogólnie - to dużo podziwu z mojej strony dla Wszystkich Was, rodzice dzieci z zD. Życzę Wam dużo wytrwałości i najbardziej profesjonalnej pomocy, kiedy będziecie jej potrzebować!
Margola moderator Członek Stowarzyszenia - rzecznik prasowy
Wysłany: 2016-05-25, 18:06
Hej, wszybke - zapraszamy Cię do wątku powitalnego - będzie miło, jak się przedstawisz i powiesz, co Cię do nas sprowadza.
_________________ Margola Mama Karola 13.03.2002, Kasi 30.06.2010 i ciocia Marcinka z zD (08.05.07)
W ludzkim sercu toczą walkę dwa wilki. Jeden jest pełen złości i nienawiści. Drugiego przepełnia miłość, przebaczenie i pokój. Zwycięży ten, którego karmisz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum