Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Sie 2008 Posty: 1416 Skąd: pomorskie
Wysłany: 2011-08-30, 16:50
Iga tak, pani z PP mówiła coś o drukach które powinien wypełnić lekarz okulista. Jednak zanim da mi ten druk, pani dyrektor z PP chce zobaczyć właśnie dokumentację Dawida i na jej podstawie stwierdzi czy mu się należy czy nie Dopiero jeśli stwierdzi że może ubiegać się o sprzężenie , wyda mi druk do wypełnienia.
Iza, dziwne, bo wychodzi na to, że to pani z PPP chce decydować, czy dziecko ma wadę wzroku, czy nie. Poszukaj w internecie takiego druku, zajdź do okulisty i poproś o wypełnienie, a następnie donieś paniom w PPP.
U nas problemu nie było (widać, zależy jakie panie są w PPP). Dostaliśmy sprzężenie praktycznie bez dokumentacji. Miałam tylko świstek, że Nati leczy się w Centrum Pediatrycznym ze względu na niedosłuch obustronny. Bez konkretnej dokumentacji. Wyjaśniłam, że od stycznia 2009 nie udaje się zrobić badania słuchu z powodu ciągłego kataru. Miałam wcześniejsze wyniki ABR (ze stycznia 2009) oraz ostatnią otoemisję i tylko to. Wystarczyło.
Iza, pani o niczym nie będzie decydować na podstawie Twojej dokumentacji bo nie jest lekarzem okulistą. Idz i poproś o druk do wypełnienia i przynieś gotowy.
Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 17779 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-30, 21:35
U nas też były schody z niepełnosprawnością sprzężoną.
Przed wakacjami mi odmówiono, ale natarcie było skomasowane , po wakacjach pani przestała być przwodnicząca zespołu orzekającego, A nowa, bardziej życzliwa po przyniesieniu opini od ortopedy Maks dostał.Ale to prawda, że to zależy od widzimisie przewodniczącej zespołu orzekającego.
_________________ Dzieci groOszkòw
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
Dobra, bo się pogubiłam trochę
Paulina jest na razie w OWI, ma zajęcia w ramach wczesnego wspomagania, ale skończyła już 3 lata i od stycznia ma iść do przedszkola integracyjnego. Teraz Ośrodek chce zwiększyć Pauli liczbę godzin rehabilitacji (dodatkowe zajęcia z logopedą i SI). Powiedziano mi, żebym już składała wniosek w PPP o potrzebie kształcenia specjalnego dla Pauli. Ja jednak przeczytałam ten cały wątek i wychodzi mi, że orzeczenie o sprzężeniu będzie korzystniejsze?
No i tu się zagubiłam, bo sprzężenie, nie ma nic do kształcenia specjalnego, prawda? Tzn, to są dwie odrębne sprawy? Niech mi ktoś to łopatologicznie wytłumaczy, proszę? O co w końcu powinnam wnioskować w PPP?
_________________ Ania-mama Madzi z zD-Pyzatego Aniołka, Paulinki z zD (13) i Jerzyka (9)
.............................................................................
"Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać. " A.de Saint-Exupery
Pomogła: 35 razy Dołączyła: 09 Mar 2011 Posty: 8813
Wysłany: 2011-08-30, 21:50
Zawsze można się odwołać od orzeczenia PPP. Oni boją się kuratorium jak diabeł święconej wody.
_________________ BaHa mama Antka
Na samo zD jest prawdopodobieństwo, że nie dostaniesz orzeczenia o potrz. kształcenia spec. ale jeżeli do upośledzenia dołożysz niedowidzenie lub niedosłuch lub niep. ruchową to takie orzeczennie dostaniesz.
Dzięki Iga
Paula ma niedosłuch, znaczną wadę wzroku, w sumie kilka wad wzroku. Ruchowo - też mogę papiery od rehabilitantki i ortopedy dostać, że wiotkość stawów jest i mięśni. Panie w PPP jak pamiętam były ok, więc może nie będzie problemów. Jutro tam zadzwonię, umówię się na rozmowę z Pania dyrektor i może coś wskóram
_________________ Ania-mama Madzi z zD-Pyzatego Aniołka, Paulinki z zD (13) i Jerzyka (9)
"Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać. " A.de Saint-Exupery
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Sie 2008 Posty: 1416 Skąd: pomorskie
Wysłany: 2011-08-31, 17:43
Dzięki Grażynko, właśnie nie wiadomo czy każda ppp ma takie same druki? Nadawał by się ten wniosek na badanie okulistyczne ale jak pójdę do okulisty poproszę o wypełnienie, a w pp powiedzą że to nie ten Najlepiej chyba jak się do nich udam osobiście i poproszę o wniosek, a jak nie będą chcieli mi wydać to postraszę ich kuratorium
Dzwoniłam dziś do PPP, powiedziałam wszystko jak na świętej spowiedzi Jutro jadę porozmawiać z Panią Dyrektor oko w oko, no i mają już mi dać wszystkie druki. Będę wnioskować o kształcenie specjalne, ale i o sprzężenie. Na przyszły czwartek Paulinka ma "widzenie" z psycholog i logopedą. Oprócz tego wszelką dokumentację medyczną mam pozbierać (do sprzężenia), wypełnić druki i czekamy na opinię. Mam nadzieję, że to wyjdzie. Pocieszający jest fakt, ze lekarzem orzekającym jest pediatra prowadząca Paulę, która Ją doskonale zna, zna Jej dolegliwości, braki, schorzenia Zobaczymy...
Ja miałam inny druk. Tam tylko pisało na jakim poziomie utrzymuje się wada po korekcji. Zobacz co pisze w rozpożądzeniu i niech Ci to lekarz napisze na papierze. Ona zoabczy i Ci da potem druk.
Zresztą to nie jest tajemnica, więc niech Ci laskawie udzieli informacji co i jak ma być.
Ania, w naszym systemie jest tak, że na zD kształcenie specjalne nie obowiązuje (wyjątkiem jest chyba znaczne upośledzenie) - stąd wybiegi pt. niepełnosprawność sprzężona, która oprócz przedszkola integracyjnego (czyli kształcenie specjalne) gwarantuje Wam WWR (wczesne wspomaganie rozwoju, w ramach którego macie zajęcia z logopedą, psychologiem i terapię pedagogiczną).
Każdy świstek jest przydatny - pamiętam, że dostarczałam do poradni oświadczenie lekarza rodzinnego o stanie fizycznym Kajtka (że tak sobie), papier od okulisty, skserowaną dokumentację logopedyczną z wynikami słuchu i to wystarczyło.
Z gotowych druków był tylko wniosek i pismo od pediatry, widocznie to zależy od Poradni
Coś czuję, że chodzi o pieniądze, bo o ile każde dziecko dostaje ok 500 zł rządowego dofinansowania do przedszkola, to subwencja przy kształceniu specjalnym to już np. 3000 zł.
Trzymam za Was kciuki dziewczyny!
_________________ Kajetan z zD - 8 lat, Mikołaj lat 10 i ja - Karolina
www.niezłyjazz.pl
Pomogła: 3 razy Wiek: 45 Dołączyła: 25 Sie 2009 Posty: 2121 Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-09-10, 21:21
A Marceli ma WWR bez niepełnosprawności sprzężonej. Czy to znaczy, że u nas PPP jest bardziej liberalna? Czy może jednak WWR można dostać z powodu samego zD?
_________________ Ania, mama Marcelka z zD (2009) i Kasi (2010)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum