_________________ Margola Mama Karola 13.03.2002, Kasi 30.06.2010 i ciocia Marcinka z zD (08.05.07)
W ludzkim sercu toczą walkę dwa wilki. Jeden jest pełen złości i nienawiści. Drugiego przepełnia miłość, przebaczenie i pokój. Zwycięży ten, którego karmisz.
Pomogła: 35 razy Dołączyła: 09 Mar 2011 Posty: 8813
Wysłany: 2012-08-07, 06:30
To super wiadomość, dla takich jak ja
_________________ BaHa mama Antka
Nie wiem czy to w tym wątku, ale mam pytanie: od stycznia wracam do pracy. Teściowa opiekuje się teraz siostrzeńcem i ma na niego umowę o nianię. Od stycznia chcieliśmy żeby ona była dla nas nianią. Ale nie wiem, czy jest taka możliwość, żeby ona pełniła taką funkcję i dziecko jednocześnie było 2-3 godz w żłobku? Chcę posłać Olcię do żłobka, do którego chodziła moja starsza córka, ale nie wiem, czy to zgodne z tym projektem niani. Teściowa strasznie boi się ZUSu i nie chce niczym ryzykować. Czy ktoś z Was orientuje się w takim temacie?
_________________ Edyta - mama Oleńki z zD (26-04-2012) i Hani (24-10-2008)
Zdjęcia Oli Strona Oli
aha
myślę, że jeżeli dziecko jest w żłobku te 2-3 godziny, to chyba nic się nie stanie. Niania przecież może odebrać dziecko ze żłobka i opiekować się nim do czasu powrotu rodziców z pracy...
I jeszcze jedna ważna rzecz. Zakład Ubezpieczeń Społecznych opłaci składki za nianie tylko wtedy, gdy rodzice (obydwoje!) pracują.
Muszą więc mieć umowę o pracę albo być zatrudnieni np. na umowę-zlecenie (ale już nie na umowę o dzieło). Rodzice mogą też prowadzić firmę. Poza tym ZUS zapłaci składki, gdy dziecko nie chodzi do żłobka czy klubu dziecięcego.
_________________ Od osoby z zespołem Downa nie warto odwracać głowy.
Gdy człowiek spojrzy w jego oczy,może w nich ujrzeć świat,w którym każdy chciałby żyć...
Trzeba też wiedzieć, że mając nianię zgłoszoną do ZUS-u, w momencie kiedy jest potrzeba wzięcia zwolnienia na dziecko, nianię trzeba wyrejestrować na ten czas.
_________________ Basia - mama Patryka z zD (06.07.2010) i Kacpra (17.07.2015).
---------------------------
"W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, ale o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu"
Mój Kacper też poszedł do żłobka jak miał 23 miesiące i chodził tam 2 lata. Nieżałowałam tej decyzji nigdy,choć na początku zawoziłam go z wielkim żalem w sercu.Zostawał tam na 8 godzin. Koszt żłobka był o wiele niższy niż opiekunki
_________________ Natalia - mama Pawła ,Karoliny i Kacperka z zd /ur. 11.10.2006/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum