Dorotko to nie ma większego znaczenia czy lekarz jest w porządku. Masz dziecko z problemami z tak zwanym nie trzymaniem moczu to może potrwać jeszcze rok ale i może potrwać jeszcze 10 lat ! Wiesz ile to jest kasy ? kasy której nie wydasz np na rehabilitacje lub logopedę że o przyjemnościach dla dziecka nie wspomnę,tylko wywalisz do kosza,albo będziesz na okrągło prała i z paczką na przebranie będziesz latać.
Zadzwoń do nfz lub do rzecznika praw pacjenta o interwencję. Bo nasze dzieci mają prawo do dopłat do pieluch właśnie dlatego że nie trzymają moczu.
A poza tym czy każde dziecko z chorobami urologicznymi jest upośledzone umysłowo ? Może lekarka nie doczytała,ale czynników zezwalających na wypisanie pieluch jest o wiele więcej niż upoś.umysłowe.
_________________ marzenia
mama Rafała 11.1999 z zd i Eryka 7.1998 oraz Wiktora 1.2010
Wiek: 45 Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 343 Skąd: Białogard
Wysłany: 2013-01-30, 23:10
Jakieś trzy lata temu nasza pediatra wystawiła mi zlecenie na pieluszki dla Maciusia i wpisała, że ma głebokie upośledzenie, co nie było prawdą. Napisała tak, ponieważ jeśli dobrze pamiętam do 10 roku uznaje się to za moczenie nocne i nie podlega refundacji.
_________________ mama Mateuszka ur.28.08.2000 i Maciusia
z ZD ur. 18.09.2007
Kurcze, dziewczyny, co ja tu czytam To ja się zaczynam cieszyć, że na zadupiu mieszkam, do nas jeszcze te resrtrykcje nie dotarły. Mąż w NFZ "od ręki" dostał kartę na ten rok (poprzednia sie skończyła), pediatra w zleceniu zawsze pisze - zespół Downa, nietrzymanie moczu i nikt się nigdy nie czepił (choć w zanadrzu jeszcze Hirschprung)! W sklepie medycznym "problem" mam tylko z wyborem - seni, bella happy czy pampers.
Uważam, że to w większosci zależy od ludzi, każdy sobie zinterpretuje przepisy jak chce. Jak ktoś chce być wredny i "umilić" innym życie, to sie paragraf znajdzie. Mojej koleżance pediatra nie chciała wystawić zlecenia, chociaż dziecko w ON ma środki pomocnicze na tak, ma silną stulejkę (potwierdzone "papierkiem" od chirurga), nie do zoperowania, bo z uwagi na serce mały sie nie kwalifikuje do narkozy. Podłość i tyle Przykre to...
_________________ Ania-mama Madzi z zD-Pyzatego Aniołka, Paulinki z zD (13) i Jerzyka (9)
.............................................................................
"Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać. " A.de Saint-Exupery
Tak Karolina, brałam jeszcze na styczeń i problemów nie było żadnych.
_________________ Ania-mama Madzi z zD-Pyzatego Aniołka, Paulinki z zD (13) i Jerzyka (9)
.............................................................................
"Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać. " A.de Saint-Exupery
Nie musi być upośledzenie głębokie, możne być "nietrzymanie moczu", dla tego Anno trzydziestko nikt się nie czepił. W NFZcie, czy to zadupie czy nie to pilnują tych haseł.
Majka nie trzyma moczu. Tylko ja kupuje podkłady zamiast pieluch.
Jak ktoś chce być wredny i "umilić" innym życie, to sie paragraf znajdzie. Podłość i tyle Przykre to...
Zgadzam się.
Jak ja odbierałam w sierpniu nowe zlecenie z nfz to pracownik sam mówił że przy dzieciach upośledzonych musi być dopisek nie trzymanie moczu,lub pęcherz neurogenny.
W zależności od konkretnego przypadku,a powiem jeszcze tylko tyle chciałabym żeby u nas to było tylko nietrzymanie.
Kto orzeka stopień głeboki? Bo ja już nic nie rozumiem ja mam znaczny póżniej jest umiarkowany i lekki.Też walczyłam z pieluchomajtkami łącznie ze skargami do NFZ Ale bez skutku
Kto orzeka stopień głeboki? Bo ja już nic nie rozumiem ja mam znaczny póżniej jest umiarkowany i lekki.Też walczyłam z pieluchomajtkami łącznie ze skargami do NFZ Ale bez skutku
Dlaczego tak jest
Przecież to byle głupek by zrozumiał,że skoro dziecko w tym wieku ma problemy to mu należy się pomoc. A tu lekarze ludzie wykształceni takie kłody pod nogi rzucają. Najgorsze jest to że te konowały wykształciły się na państwowych uczelniach,a teraz z naszych składek mają wypłaty !!!
A byłaś u neurologa, urologa ? Przecież rodzinny nie musi wypisać zlecenia.
A znaczny to inaczej jest głęboki,tylko kiedyś w starych przepisać był głęboki,najwidoczniej nie we wszystkich dokumentach to zostało pozmieniane.
Mimi neurolog powiedział że rodzinny wypisuje on już dawno nawet druków nie ma.No to poszorowałam do urologa wziął do szpitala na badania i w wypisie rozpoznanie zaburzenia układu moczowego ale to i tak nic nie dało,uparła się i tyle.Napisałam skargę do NFZ to odpisali że to zależy od lekarza.Czyli jeden wielki bajzel!!!
Wysłany: 2013-02-04, 09:25
Dziewczyny jakie miałyście wpisane kody w kartę zaopatrzenia medycznego aby się powiodło? Musze podpowiedzieć swojej pediatrze. Chciała zaświadczenie od neurologa.
Zaświadczenie od neurologa mam opisowo zrobione:
cyt" Zespół Downa, upośledzenie umysłowe, nie zgłasza potrzeb fizjologicznych, nie kontroluje zwieraczy"
wiadomo kod Q90 a inny?
_________________ Małgorzata mama bliźniaczek Magdalenki z zD i Katarzynki ( 01.02.2010)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum