Czy korzystacie z tego do finansowania?Jeśli dziecko niepełnosprawne ukończy 3 lata przysługuje dofinansowanie do zakupu 60 szt pieluch miesięcznie.My płacimy około 20 zł resztę dofinansowuje PFRON,ale i te 20 zł można odzyskać składając faktury zakupu i xero zlecenia do PCPR.Oczywiście brany jest niski dochód po uwagę.
...i pkt. 5 w orzeczeniu o niepełnospr. musi byc na TAK, no chyba że trafisz na lekarza, który wypisuje wniosek na pieluszki bez zaglądania do orzeczenia
Pomogła: 12 razy Wiek: 50 Dołączyła: 12 Mar 2007 Posty: 4838 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-05-12, 20:11
Ja korzystałam z tej ulgi kiedy Szymon potrzebował pieluch, ale miałam pewne zastrzeżenia. Pieluchy można było odbierać jedynie w aptece (nie wiem jak jest teraz), a tam są najdroższe! W efekcie kupujesz je o mniej więcej 10 zł taniej niż na promocji w hipermarkecie. A czasami wychodzi bardzo podobnie.
Trzeba było mieć co miesiąc podpis lekarza i pieczątkę, na szczęście nasza bez problemu wystawiała nam na 4 miesiące. Było trochę mniej biegania.
Trzeba przeliczyć czy się opłaca.
_________________ Szczęśliwa mama Janka (25) Szymka z zD (23) Jonatana (20) Jakuba z zD (18) i Noemi (16)
Wiek: 48 Dołączyła: 15 Maj 2007 Posty: 1815 Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2008-05-13, 18:23
Pieluszki można kupić w sklepie ze sprzętem zaopatrzenia medycznego.
My do 60 sztuk dopłacamy 18 zł, są to pieluszki Bella Happy.
Myślę że się opłaca bo za 18 zł nie kupi się 60 pieluch. Zlecenie wypisuje nam lekarz rodzinny co miesiąc, ale nie ma żadnego problemu z tym.
_________________ Mama Agatki z ZD ur. 21.01.2005r. oraz Dominiki - 17 lat
Dofinansowanie na pieluchy przysługuje dopiero dziecku, które ma ukończone 3 latka.
_________________ Od osoby z zespołem Downa nie warto odwracać głowy.
Gdy człowiek spojrzy w jego oczy,może w nich ujrzeć świat,w którym każdy chciałby żyć...
Pomogła: 12 razy Wiek: 50 Dołączyła: 12 Mar 2007 Posty: 4838 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-05-13, 19:46
Masz rację Irenko, to jest okazja. My aż takiej nie mieliśmy, a do tego w aptece nie zawsze były Happy, tylko jakieś gorsze jakościowo i średnio na tym wychodziliśmy.
Ale Twój przypadek jest dowodem na to, że trzeba się dowiadywać i korzystać jak się da!
_________________ Szczęśliwa mama Janka (25) Szymka z zD (23) Jonatana (20) Jakuba z zD (18) i Noemi (16)
Wysłany: 2008-05-16, 15:43
Ja również korzystam z dofinansowania do pieluch. Faktycznie przysługuje dzieciom, które ukończyły 3 lata. Ja chodzę do lekarza raz na 3 miesiące i dostaję zlecenie na pieluchy na 3 miesiące. Te pieniądze, które płacę w sklepie w zasadzie zwraca mi w 100% PCPR. Tak,że pieluchy mam gratis. Dziewczyny korzystajcie z tego dofinansowania bo warto.
_________________ Od osoby z zespołem Downa nie warto odwracać głowy.
Gdy człowiek spojrzy w jego oczy,może w nich ujrzeć świat,w którym każdy chciałby żyć...
Tak jak pisze Alicja , to są pampersy. Tylko na zapotrzebowaniu musi być napisane pieluchomajtki (właściwie pampersy to są pieluchomajtki, a "pampers" to jest firma która je produkuje)
Przy zamawianiu można określić,jakie pieluchy chcemy dla naszego dziecka-firmy Pampers albo Bella.Można zapytać,czy nie mają też z innych firm.
Pampersy są najdroższe,ale i tak to się opłaca.
Trzeba też określić wage dziecka.Dla dzieci,których waga przekracz 25 kg,są typowe pieluchomajtki,nie pieluchy(wielgachne).
_________________ Mama niepełnosprawnej Wiktorii(ur.24.06.1999) i Adasia(ur.8.01.2006)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum