FB Portal   Downoteka   "Nowe" forum   Użytkownicy   Statystyki   Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Komunikacja miejska - nasze prawa
Autor Wiadomość
nefre 
złotousty

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-10-26, 19:53   

Jacku, ale tam nie ma nic o dzieciach niepełnosprawnych i ich opiekunach??
tą uchwałę właśnie mam i nie widzę zmian w tej kwestii.
Do korzystania z bezpłatnych przejazdów są uprawnione osoby niepełnosprawne w stopniu znacznym + opiekun, a za 50% jeździ niepełnosprawny w stopniu umiarkowanym (bez opiekuna).

:-)

Asiulinka27 
nawijacz
Patryczek ur.04.02.2006

Wysłany: 2009-10-26, 21:31   

Ja odwożąc Patryka do przedszkola lub go odbierając nie płace za bilet, Wystarczy okazanie legitymacji osoby niepełnosprawnej. Jednak gdy po niego jade lub wracam z przedszkola sama, muszę bilet kasować.
Plusem jest to, że z Wydziału Oświaty i Wychowania raz na kwartał , dostaje zwrot za zakupione bilety, jednak nie więcej jak 71 zł na miesiąc (czyli koszt biletu miesięcznego trasowanego) W sumie w grudniu dostane zwrot 213 zł ( 3 x 71).
Podstawą do uzyskania takiego zwrotu jest okazanie biletu lub napisane oświadczenie, że woże dziecko do przedszkola. Także jeżeli ktoś odwozi autem to też te 213 zł dostanie.

Nie wiem jak to wyglada w innych miastach, ale warto się dowiedziec w Oświacie.

kszczerb 
cichosza

Wysłany: 2009-10-30, 23:48   

W Toruniu, zgodnie z uchwałą RM, dzieci z orzeczoną niepełnosprawnością uczęszczające do przedszkoli specjalnych, przedszkoli miejskich lub oddziałów przedszkolnych w szkole specjalnej wraz z opiekunem korzytają z bezpłatnych przejazdów na trasie przedszkole-dom (z dzieckiem lub bez dziecka).
Nigdzie nie jest określone, że ma to być w godzinach funkcjonowania placówki- tylko że dotyczy wyznaczonej na bilecie bezpłatnym trasy, a bilet dla opiekuna jest "na okaziciela" - więc tak sprytnie Radni dali nam prawo do podróżowania MZK za darmo w zasadzie cały tydzień. I dzięki im za to...

marutka 
gaduła

Wysłany: 2009-10-31, 17:13   

Wiecie może jak to jest na podkarpaciu???

MaSo74 
gaduła
Mania-matka wariatka.

Wysłany: 2009-11-27, 15:45   

Manu napisał/a:
Dana osoba widniejąca na legitymacji może tylko jechac z dzieckiem. Sama jak byś jechała po dziecko musisz płacić :-?

jesteś tego pewna?? Dowiadywałam się np w MPK i tak moja niania jadąc z Filipem na rehabilitacji nie płaci za bilet bo w tym momencie jest opiekunem, już raz ją kontroler sprawdzał i mandatu za nie posiadanie biletu nie zapłaciła. Pokazała tylko, że posiada przy sobie dziecko+legitymację.

natan 
trajkotek

Wysłany: 2009-11-27, 20:32   

MaSo74 napisał/a:
Manu napisał/a:
Dana osoba widniejąca na legitymacji może tylko jechac z dzieckiem. Sama jak byś jechała po dziecko musisz płacić :-?

jesteś tego pewna?? Dowiadywałam się np w MPK i tak moja niania jadąc z Filipem na rehabilitacji nie płaci za bilet bo w tym momencie jest opiekunem, już raz ją kontroler sprawdzał i mandatu za nie posiadanie biletu nie zapłaciła. Pokazała tylko, że posiada przy sobie dziecko+legitymację.

Każdy kto w danej chwili opiekuje się dzieckiem,może jako opiekun jechać za darmo,oczywiście po okazaniu legitymacji.
Manu chyba chodziło o to,że gdyby Twoja niania MaSo jechała sama np.po dziecko do przedszkola,musi kupić bilet.

iwona.art 
gaduła

Wysłany: 2009-11-27, 23:06   

W Białymstoku jest inaczej. Na bezpłatne przejazdy komunikacją miejską mogą liczyć " rodzice* lub opiekunowie* przy przejazdach z miejsca zamieszkania lub pobytu do przedszkola, szkoły, placówki opiekuńczo-wychowawczej, ośrodka rehabilitacyjno - wychowawczego, domu pomocy społecznej, ośrodka wsparcia, zakładu opieki zdrowotnej, poradni psychologiczno-pedagogicznej i z powrotem - na podstawie dokumentu stwierdzającego niepełnosprawność" z tym, że dotyczy to tylko osoby wpisanej jako opiekun w legitymacji. Raz nawet, kontroler poprosił mnie o okazanie dowodu tożsamości. Może urzędnicy obawiają się masowego "wypożyczania" dzieci z orzeczeniami do darmowych przejazdów :lol:

Kamila 
mruczek

Wysłany: 2010-02-03, 06:37   

Kochani,nie orientujecie się może jak jest z przejazdem do innego miasta :?: Np.gdyby trzeba było jechać z Kielc do Warszawy i z powrotem.Czy korzystając z PKS czy PKP musiałabym płacić za bilet czy wystarczy sama legitymacja i wtedy za "darmola" :?:

kropka79 
gaduła

Wysłany: 2010-02-03, 09:29   

W PKS są zniżki ale z nich nie korzystam. Natomiast pociągami jeżdżę dość często. Kupuje bilet dla siebie i dla Maciusia ze zniżką 78%. Przepisy są dość dziwne. Kiedyś poprosiłam w kasie bilet dla osoby niepełnosprawnej i opiekuna i kobieta upomniała mnie że nie dla osoby niepełnosprawnej tylko dla dziecka niepełnosprawnego z opiekunem. Jakoś inaczej te zniżki wyglądają. Aha i trzeba mieć legitymację i dokument z pieczątka lekarza np. pediatry potwierdzający że udajesz się do innego miasta nie w celach rekreacyjnych ale do jakiegoś specjalisty. Mało kiedy konduktorzy to sprawdzają , ale zdarza się.

annag 
nawijacz

Wysłany: 2010-02-03, 09:54   

Kamila spróbuj popytać na przystanku busów-mój lokalny przewoznik Darian ma ustalone 70% zniżki dla dziecka + opiekun i każdy busiarz bez względu na to czy jedziesz na wizytę lekarską czy na zakupy do Ikei sprzeda taki bilet.
P.S. warto obliczyć samemu te 30 % wartości biletu bo chłopaki mogą mieć z tym trudności ;-) -tydzień temu z sumy 8 zł zapłaciłam tylko 1 zł, a co tam!!

Kamila 
mruczek

Wysłany: 2010-02-04, 06:19   

Dzięki wielkie :prosze: zastosuję się i popytam. Fakt,że co miasto to inny obyczaj panuje :-x i nie przeskoczymy tego ;-) Jeszcze raz dzięki :prosze:

mija 
złotousty
Członek Stowarzyszenia

Wysłany: 2010-02-04, 11:38   

W PKS też są spore zniżki.
W czasie wakacji jechałam z Bianką do Wrocławia.
Pan mnie nie pytał ale pokazałam mu orzeczenie powiedziała że jadę do lekarza.
Za 2 bilety zapłaciłam 21 zł.........

Basia i Robert
cichosza

Wysłany: 2013-01-27, 16:19   

Dostałem właśnie odpowiedź od Zarządu Transportu Miejskiego w Poznaniu.

Przepiszę najważniejsze zdania (niestety mam nieaktywna opcję wklejania zdjęć):

"Zgodnie z uchwałą RMP nr LXIX/954/V/2010 z 16 marca 2010r...osoby niepełnosprawne (w tym dzieci i młodzież) wraz z opiekunem uprawnione sa do przejazdów bezpłatnych na podstawie waznego orzeczenia o niepełnosprawności albo ważnej legitymacji osoby niepełnosprawnej, która nie ukończyła 16 roku zycia... wraz z ważnym dokumentem tozsamosci. Czyli jeden z rodziców (nie ma wyjasnienia czy również np babcia podróżują z dzieckiem) jest zwolniony z opłaty. "

Dotyczy to jednego z rodziców w danej chwili, czyli podróżujac w trójkę jeden rodzic musi odbic bilet.
Pytałem równiez o wózek dziecięcy i też jest za free.

vagabunda8 
złotousty

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2013-01-27, 16:24   

W Warszawie, jest to jeden rodzić. Jeśli jedziesz na orzeczenie, to obojętne, jeśli na legitymację to ten wpisany do legitymacji. Ale w danej chwili może jeden rodzic/opiekun. W Warszawie wózki jadą za absolutne free. Jeżeli odstawisz dziecko do przedszkola/szkoły wracasz do domu sam/a, albo jedziesz po dziecko do placówki, mając stosowne zaświadczenie ze szkoły/przedszkola, też jedziesz oficjalnie bez biletu.
Myślę, że podobnie jest chyba wszędzie.
Pozdrawiam.

inaczej wygląda jazda PKS-em, i PKP.

mama kubusia 
trajkotek

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2013-01-27, 17:49   

Czyli dziecko oprócz legitymacji musi mieć jeszcze dowód albo paszport?
A ja uradowana, że właśnie załatwiłam w tym tygodniu Kubie legitymację :cool2:

Odpowiedz do tematu