kabatka admin Założyciel forum i Stowarzyszenia "Zakątek 21"
Pomogła: 1 raz Wiek: 47 Dołączyła: 28 Wrz 2006 Posty: 14639 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-10-01, 09:49 Po co to robimy?
Zakątek 21 jest miejscem stworzonym przez rodziców dzieci z zespołem Downa. Mamy różne doświadczenia. Niektórzy z nas wiedzieli o zespole Downa u dziecka jeszcze przed jego narodzeniem, inni dowiedzieli się po porodzie. Jedni z nas pogodzili się z tym wcześniej, inni później, być może niektórzy jeszcze się nie pogodzili. Jedno jest pewne – nasze życie musi się dostosować do zastanej sytuacji, dlatego nie marnujemy chwil na zamartwianie się, przygnębienie. Pesymizm nas czasami dopada, ale chcemy, żeby trwał jak najkrócej. Nasze dzieci mają być po pierwsze szczęśliwe. Rehabilitujemy je, prowadzimy w porozumieniu z lekarzami różnych specjalności, ale po pierwsze – MAJĄ BYĆ SZCZĘŚLIWE.
Niektóre nasze dzieci mają wady towarzyszące, inne nie. Przeżyliśmy operacje serca własnych dzieci, czekanie pod blokiem operacyjnym, wizyty na OIOM-ie. Przeżyliśmy radość z pierwszego oddechu po ekstubacji, nabieranie sił, wreszcie szczęśliwy dzień wypisu do domu po operacji.
Ale mamy też za sobą doświadczenia nieudanych ekstubacji, komplikacji związanych z zakażeniem bakteriami, gronkowcem, sepsą. Wreszcie doświadczenie śmierci własnego dziecka, pożegnania, pogrzebu, żałoby.
Nie mamy aspiracji bycia centrum wiedzy wszelakiej. Ale nie trywializujemy problemu zespołu Downa. Mamy nadzieję, że w Internecie znajdzie się miejsce na nowy adres: Zakątek 21.
Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 17589 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-26, 20:01 Napisali o Zakątku 21...
Pomyślałam, że to może być ciekawy temat
Agnieszka Żyta w książce "życie z zD" w rozdziale 7.2 Internet , blogi, grupy dyskusyjne_ nowe źródła inf. i komunikacji rodzin osób z zD. - pisze (...) jedną z najpopularniejszych stron internetowych w j.polskim poświęconych zespołowi Downa i mające aktywnie działające forum jest Zakątek 21.(...)
Ciekawostką może być fakt, że prężny rozwój forum zainspirował jego uczestników do zalożenia Stowarzyszenia Zakątek 21. Chociaż stowarzyszenie ma swoją główną siedzibę w W-wie, jego członkami są osoby z całej Polski.
Stowarzyszenie i strona internetowa działają bardzo prężnie i zdobyły już uznanie w środowisku osób zajmujących się tematyka zDowna.
Jest też cytowana wypowiedź założycielki forum w wątku zatytułowanym Co będzie za 10, 15 lat
_________________ Dzieci groOszkòw
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
Pomogła: 3 razy Wiek: 34 Dołączyła: 24 Sie 2008 Posty: 3953 Skąd: Stargard
Wysłany: 2011-09-26, 21:01
_________________ moja ekipa:
Hania 6.05.2008
Ant 15.01.2013
Szympans 17.01.2017
Margola moderator Członek Stowarzyszenia - rzecznik prasowy
Wysłany: 2011-09-26, 21:37
Fantastycznie! Widzicie, drodzy Forumowicze - Zakątkowicze: to co robicie, ma sens! Piękny prezent na urodziny, które już niebawem.
_________________ Margola Mama Karola 13.03.2002, Kasi 30.06.2010 i ciocia Marcinka z zD (08.05.07)
W ludzkim sercu toczą walkę dwa wilki. Jeden jest pełen złości i nienawiści. Drugiego przepełnia miłość, przebaczenie i pokój. Zwycięży ten, którego karmisz.
Pomogła: 35 razy Dołączyła: 09 Mar 2011 Posty: 8813
Wysłany: 2011-09-26, 21:46
Super, tylko żeby komuś nie chciało się poprawiać tego, co jest fajne i dobrze się tu czujemy.
Dzięki że jesteście
_________________ BaHa mama Antka
gosiulkat napisał/a:
Pewnie, że super, że to forum istnieje , a kto jest jego założycielką
kabatka, kabat i ja.
_________________ Od osoby z zespołem Downa nie warto odwracać głowy.
Gdy człowiek spojrzy w jego oczy,może w nich ujrzeć świat,w którym każdy chciałby żyć...
Wzruszyła mnie prezentacja talentów na forum...cudnie to zrobiliście.
DZIĘKUJĘ Wam Dziewczyny i Chłopaki, GRATULUJĘ i trzymam kciuki za następne 5 lat razem
Ja się pod tym podpisuję rączkami i nóżkami, głową i uszami, wszystkim
Osoby, które założyły Zakątek ruszyły olbrzymią machinę, to jak domino - trzy elementy się rozpędziły i ruszyły całe tłumy Gdyby rehabilitanci, lekarze, politycy korzystali z wiedzy zawartej na tym forum, jakby na to nie patrzył - wiedzy z pierwszej ręki, z setek pierwszych rąk - to chyba byłoby u nas znacznie lepiej (diagnostyka, leczenie, rehabilitacja, przywileje i prawa osób niepełnosprawnych...)
_________________ Ania-mama Madzi z zD-Pyzatego Aniołka, Paulinki z zD (13) i Jerzyka (9)
.............................................................................
"Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać. " A.de Saint-Exupery
Mi brakuje słów aby opisać to co czuje i że dzięki zakątkowi 21 i wam wszystkim stanęłam na nogi,żaden psycholog nikomu nie pomoże tak jak wy tu wszyscy,brawa dla założycielek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum