Pomogła: 2 razy Wiek: 52 Dołączyła: 25 Lis 2010 Posty: 1088 Skąd: okolice Warszawy
Wysłany: 2013-08-29, 14:12
W niektórych rejonach polski nawet u prywatnych przewożników są ulgi chyba mają jakieś dofinansowania czy umowy z Urzędem - ale niestety nie unas -- kasa.
W woj. lubelskim tam sa busy i przewożą ze zniżkami, jak byłam w sanatorium to poprostu się putałam czy są żnizki, bo po Bartoszu widać i były zniżki.
_________________ Mama Bartosza z ZD lat 22 (01.010.1999) i córki Mai lat 24
,,Nie ważne, jak wyglądasz, liczy się, bowiem tylko to, co masz w sercu, a talent zawsze będzie wyżej ceniony od bogactwa i urody''
U nas legitymację dostaje się zaraz z orzeczeniem. Wniosek składałam razem z wnioskiem o wydanie orzeczenia .
A to ciekawe. Bo ja wczoraj się dowiadywałam u nas i dopiero 2 tyg. po wydaniu orzeczenia można złożyć wniosek, tak więc najwcześniej 03. września. Do odbioru po tygodniu.
_________________ mama Weroniki z Z.D.(ur.17 01 2007) i Łucji (już pełnoletniej ;) )
Pomogła: 1 raz Wiek: 61 Dołączyła: 12 Mar 2008 Posty: 2623 Skąd: pow. gdański
Wysłany: 2013-08-29, 18:12
Grażynko a to dlatego zapewne, że wszędzie jeździsz z Anetą swoim samochodem i nie korzystasz z PKS-u, autobusu, PKP, metra, tramwaju. Legitymacja nam bardzo się przydaje np. wtedy, gdy wybieram się sama autobusem do Gdańska, do Warszawy,...do zniżkowego wstępu do ZOO, na basen. W muzeach też są zniżki dla osoby niepełnosprawnej i jej opiekuna, gdy ma się legitymację osby nieniepełnosprawnej lub Orzeczenie o niepełnosprawności. Legitymacja jest mniejsza i wygodniejsza dlatego warto ją mnieć.
PKP oprócz legitymacji osoby niepełnosprawnej wymaga jeszcze (spotkałam się z tym) dowodu osobistego dziecka lub legitymacji szkolnej.
_________________ "To, co jest przyczyną twoich najgłębszych cierpień, jest zarazem źródłem twoich największych radości."
suwaczekAni
Czy ten Miejski Zespół ds. Orzekania to jest to samo co Powiatowy Zespół ds. Orzekania - czyli tam, gdzie otrzymaliśmy orzeczenie o niepełnosprawności?
_________________ Mama Hani (2008) i Salka (ZD, 28 luty 2012).
"Down Syndrome: the gift that no one wants until they get it."
Wiek: 43 Dołączyła: 15 Gru 2014 Posty: 138 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-08-10, 20:37
Mam pytanko. Właśnie wypełniam wniosek o legitymację i pytanie czy mogę wpisać dwie osoby, tzn. Siebie i męża czy może być tylko jedna osoba wpisana jako opiekun prawny?
Ja nic nie wpisałam bo jeżdżę ja, mąż a czasami babcia i pani w orzecznictwie nie potrafiła mi wytłumaczyć co mam zrobić. Więc postanowiłam nic nie wpisywać i jak na razie nikt nawet nie zwracał na to uwagi.
Legitymacja osoby niepełnosprawnej będzie wykonana z takiego materiału (poliwęglan) i w takim rozmiarze, jak dowód osobisty.
Na awersie legitymacji znajdą się: nazwa dokumentu w językach polskim, francuskim i angielskim, piktogramy oznaczające rodzaje niepełnosprawności, a także miejsca na: zdjęcie (o wymiarach 2,5 x 3 cm), imię, nazwisko, PESEL i termin ważności legitymacji.
Rewers legitymacji będzie z kolei zawierać: nazwę powiatowego zespołu, który wystawił dokument, numer legitymacji, skrót LON w brajlu, piktogramy oznaczające rodzaje niepełnosprawności oraz element wykonany farbą optycznie zmienną w postaci mapy Polski z tekstem „LON”.
Będzie też miejsce na PESEL, numer legitymacji oraz symbol i (w przypadku osób po 16. roku życia) stopień niepełnosprawności – wszystko to wpisane za pomocą fotokodu (kodu QR) i jedynie na wniosek osoby z niepełnosprawnością lub przedstawiciela ustawowego.
_________________ "To, co jest przyczyną twoich najgłębszych cierpień, jest zarazem źródłem twoich największych radości."
suwaczekAni
Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 17948 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-01-22, 20:00
Tak, to jest tylna strona.
Na przedniej, podobnie jak w dowodzie osobistym, jest zdjęcie. imię nazwisko, pesel i termin ważności ( taki jak w orzeczeniu o niepełnosprawności)
Ja dałam zdjęcie legitymacyjne. Miałam też zdjęcie przodu legitymacji, ale z uwagi na Maksa zdjęcie i dane osobowe wykasowałam to zdjęcie z Fb
_________________ Dzieci groOszkòw
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum