Mieliście badane linie papilarne dzieci pod kątem cech zespołu? Podobno dzieci ZD mają podobny kształt linii. A nie tylko te widoczne na pierwszy rzut oka bruzdy na dłoniach czy stopach.
Wie ktoś coś więcej na ten temat?
_________________ Mama Okruszka (lipiec 2010 r.)
Alicja złotousty Założycielka forum i stowarzysznia Zakątek 21
_________________ Od osoby z zespołem Downa nie warto odwracać głowy.
Gdy człowiek spojrzy w jego oczy,może w nich ujrzeć świat,w którym każdy chciałby żyć...
Wiem ,że kiedyś przed erą badań genetycznych w taki sposób wyglądało badanie czy dziecko podejrzane o zd ma je rzeczywiście, nie wiem jednak po co dzisiaj takie badanie, jaki cel ?
Przed wizytą w poradni genetycznej (przy szpitalu uniwersyteckim w Krakowie) synek został zważony, zmierzony i dodatkowo panie bardzo dokładnie obejrzały i opisały mu wszystkie linie na paluszkach.
I właśnie one mówiły, że dzieci z ZD mają bardzo charakterystyczne linie papilarne.
Zaciekawiło mnie to bardzo, ale nigdzie nie znalazłam więcej informacji na ten temat.
Cechy dysmorficzne i wady wrodzone
.....
-charakterystyczne dermatoglify:
*pojedyncza zmarszczka na piątym palcu ręki
*zwiększona ilość pętli linii papilarnych po łokciowej stronie (35%)
Naukowcy twierdzą, że posiadamy linie papilarne nie bez powodu. Podczas zginania palców czy mówienia skóra dzięki nim może bez problemu się rozciągać i kurczyć. Linie te mogą również pomóc w rozpoznaniu choroby.
Zwykle w miejscach stawów na palcach występują trzy linie papilarne. U niektórych osób zdarza się jednak, że znajduje się tam tylko jeden dermatoglif. Jeśli zauważymy coś takiego u noworodka, oznaczać to może problemy ze zdrowiem. Takie pojedyncze linie papilarne mogą wskazywać na wystąpienie alkoholowego zespołu płodowego, są również charakterystyczne dla osób z zespołem Downa.
_________________ "Wieczność przed nami i wieczność za nami, a dla nas chwila między wiecznościami." Jan Izydor Sztaudynger
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum