_________________ Od osoby z zespołem Downa nie warto odwracać głowy.
Gdy człowiek spojrzy w jego oczy,może w nich ujrzeć świat,w którym każdy chciałby żyć...
Jestem dumny ,że jest takie Stowarzyszenie które pomaga dzieciom i rodzicom dzieci z zespołem Downa Jestem ojcem 2.5 miesięcznego Szymusia z zespołem . Strone Stowarzyszenia odwiedzam systematycznie ,obejrzałem wszystkie zdjecia jest Tylko tak dalej.Pozdrawiam wszystkich.
Alicja złotousty Założycielka forum i stowarzysznia Zakątek 21
Ja też jestem dumna ze swojego stowarzyszenia
Zapraszam Cię Przemku do tego oto wątku ooo tutaj abyś się z nami przywitał i zapoznał
Gdy człowiek spojrzy w jego oczy,może w nich ujrzeć świat,w którym każdy chciałby żyć...
My również należymy do stowarzyszenia w Opolu jesteśmy bardzo zadowoleni z kontaktów nie tak często jak byśmy chcieli,mam spory kawałek do Opola,ale trzeba się cieszyć z tego co się ma,dzięki stowarzyszeniu korzystamy z hipoterapii i logopedy pozdrawiamy wszystkich ze stowarzyszenia i nie tylko
_________________ Magda mama Kamila 14.05.95 Krystiana 19.05.99ZD i Pawełka06.04.06
My również należymy do Stowarzyszenia w Opolu. Ale nie tym chciałam się pochwalić. Chciałam publicznie wyrazić swój zachwyt w stosunku do Pani Prezes owego stowarzyszenia. Bardzo życzliwa, otwarta osoba, zawsze chętnie pomagająca innym i bardzo oddana dzieciom z zd. Człowiek-anioł. Swój wolny czas poświęca innym i "prawadzi za rękę" rodziny ułatwiając im stąpanie po i tak trudnej drodze. Ogromny szacun
Alicja złotousty Założycielka forum i stowarzysznia Zakątek 21
To my tu poprosimy imię i nazwisko a może i nawet zdjęcie p.Prezes-Anioła.
Warto poznawać takie oddane naszym dzieciom osoby,choćby wirtualnie.
Elunia, szkoda że nasze spotkanie nie doszło do skutku. Mam nadzieję,że jeszcze uda nam się to nadrobić.
eelusiaa trajkotek Ela - mama anielskiej Izy, Adama, Nataniela, Maksa
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 25 Sty 2007 Posty: 2352
Wysłany: 2010-06-16, 11:32
Opolskie Stowarzyszenie ściągnęło do Opola Film "JA TEŻ" o chłopaku z z.Downa.
(można było przeczytać o tym filmie na forum)
Cytat:
Jedynny (!) pokaz będzie w Kinopleksie w dn. 24 czerwca (czwartek) o godz.19.00.
Bezpłatne wejściówki (dla członków stowarzyszenia, rodzin, przyjaciół, nauczycieli) będzie można odebrać na zebraniu w dn.27 maja. ZAPRASZAMY!
Niezwykły film w Kinie Konesera Beata Łabutin 2010-06-23, ostatnia aktualizacja 2010-06-23 16:58
- Niezwykły film można będzie zobaczyć w czwartek w kinie Helios, przyjdźcie koniecznie - zachęca dr Joanna Łaba. Film opowiada o dorosłym chłopcu z zespołem Downa, który jako pierwszy Europejczyk z tą przypadłością skończył wyższe studia
- Projekcja filmu pt. "Ja też" to wydarzenie przede wszystkim dla rodzin, w których żyją osoby z zespołem Downa, ale nie tylko - przekonuje dr Łaba, która sama ma niepełnosprawne dziecko i jest jednocześnie prezesem opolskiego Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom z Zespołem Downa. - Każdy z nas powinien zobaczyć ten film, by uwierzyć, że nasze upośledzone dzieci też mogą normalnie żyć, kształcić się, kochać, stawiać sobie cele i je realizować. Potrzeba im tylko trochę zrozumienia i wsparcia.
Dr Łaba zarezerwowała dla członków Stowarzyszenia 80 wejściówek. Około 100 wykorzystają zapewne członkowie czwartkowego Kina Konesera, ale do wzięcia będzie jeszcze około 200 biletów, projekcja bowiem zaplanowana jest w sali na 320 miejsc.
- Zachęcam gorąco, tym bardziej że odbędzie się tylko jedna projekcja - mówi dr Łaba. - Widziałam już ten film i wiem, że pomoże on osobom niemającym styczności z zespołem Downa w odkryciu zupełnie nowego świata i zrozumieniu odmienności, co z kolei pomoże nam i naszym dzieciom w znalezieniu się w normalnym świecie.
Film inspirowany jest życiorysem Pabla Pinedy, zarazem odtwórcy głównej roli, który jako pierwszy Europejczyk z zespołem Downa zdobył wyższe wykształcenie. Zabawna, a zarazem wzruszająca historia losów Daniela zdobyła wielkie uznanie światowej krytyki. Debiutancki film hiszpańskich twórców był rewelacją ubiegłorocznego festiwalu w San Sebastian, otrzymując Nagrodę Specjalną oraz Srebrne Muszle dla odtwórców głównych ról. Film został także doceniony na MFF w Rotterdamie 2010 (nagroda publiczności) i Sundance, a w Hiszpanii został ogłoszony filmem 2009 roku.
Daniel ma 34 lata. Mieszka z rodzicami w Sewilli. Jest pierwszym Europejczykiem z zespołem Downa, który zdobył wyższe wykształcenie i właśnie podejmuje pierwszą pracę w ośrodku opieki społecznej, gdzie pomaga ludziom cierpiącym na to samo co on schorzenie. Tu poznaje Laurę, atrakcyjną kobietę, na pierwszy rzut oka przebojową i bezkompromisową, ale tak naprawdę nieco zagubioną i samotną, która skrywa przed światem swoją przeszłość. Zaczynają spędzać ze sobą coraz więcej czasu, ale sprawy się komplikują. Daniel zakochuje się w Laurze, lecz ona widzi w nim tylko przyjaciela...
Jedyny w opolskim Heliosie pokaz filmu odbędzie się w czwartek o godz. 19.
Dziękuję za tak miłe słowa uznania. Już dawno je tu widziałam... i już wtedy było mi bardzo miło. Dziękuję bardzo.
Jeszcze kilka słów o filmie, a raczej o kinie.
Było pełne kino! Film był wyświetlany o 19.00, a o 13.00 nie było już w kasie biletów!
I byli zaproszeni goście: Dyrektor opolskiego PFRONu, dyr. i wice dyr. szkoły specjalnej, pracownicy PFRONu, Urządu MIasta i Starostwa Powiatowego, Dyrektor Fundacji "DOM", nauczyciele, rehabilitanci, terapeuci, oczywiście rodzice, no i jeszcze mnóstwo nieznanych nam osób, które chyba dowiedziały się o filmie z opolskich gazet. A te (gazety) obie- GW i NTO poświęciły na "Ja, też!" prawie połowę strony. Szkoda tylko, że dopiero w czwartek.
Pełne kino, 320 miejsc, w takim małym Opolu!
No i jeszcze trochę jednak przykro, że film w sumie chyba tak bardzo smutny, tak bardzo prawdziwy. Całe życie w samotności, bez wstępu do "normalnego" świata...
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie - Joanna Łaba
eelusiaa trajkotek Ela - mama anielskiej Izy, Adama, Nataniela, Maksa
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 25 Sty 2007 Posty: 2352
Wysłany: 2010-06-30, 06:32
Na trzecim zdjęciu pani prezes we własnej osobie
_________________ Ela, mama Adasia z zd ur. 31.08.2008 r., Izy 05.05.2006 - 10.05.2007 r., Nataniela, Maksymiliana, Amelii i Ani
Pani Joanno, gratuluję pomysłu i organizacji.
Na pewno dzięki tej projekcji więcej osób postronnych mogło zapoznać się z problemami osób z zespołem Downa i być może przełamać dotychczasowe stereotypy.
Widzę, że przy okazji była prezentacja Waszej organizacji, a to też ważna rzecz.
Pozdrawiam wszystkie osoby z opolskiego Stowarzyszenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum