Jeżeli idzie się do pracy to można zawiesić ubezpieczenie w krusie i przejść na ZUS .
Ja nie mam możliwości żeby pójść do pracy ! Kto zaopiekuje się moim synem kiedy ja będę po za domem ?Na nianię nawet nie zarobię jeśli odliczę paliwo na dojazd do pracy .
Chodzi mi o rezygnację z KRUSU na rzecz zasiłku pielęgnacyjnego (który przysługuje wszystkim którzy rezygnują z pracy dla opieki nad dzieckiem niepełnosprawnym ).
_________________ mama Kasi 2000 Bartka 2002 i Mańka z zd 05.07.2011
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 06 Kwi 2011 Posty: 2832 Skąd: z dużego pokoju :)
Wysłany: 2013-04-03, 07:33
dzięki , akurat walcze o dodatek dla siebie
i mi trują że nie , powiedzieli że są za mną ale nic nie mogą zrobić i żebym w przepisach poszperała... więc w poniedziałek mnie tam znowu zobaczą
Wysłany: 2013-04-03, 11:06
Czyli to znaczy,że gmina powinna mi też opłacać składki emerytalno-rentowe i zdrowotne?Czy ja mam sobie opłacać KRUS,a świadczenie pielęgnacyjne pobierać?Ja już w tym wszystkim się gubię
_________________ Edyta mama Paulinki(ur.27.09.1996), Kingi(ur.18.05.2002) i Mateusza ZD(ur.15.03.2008)
Mam pytanie,kolezanka ma bardzo chore dziecko (ma epilepsje astme silna alergie nerwiakowłókniatowatość typu 1 , gozy w glowie i teraz wykryli w krtani
przy nerwiakowlokniatosci ma gózki w oczach, plamy na ciele
, adhd,pasożytow w mózku i w ciele)
Niesteyt gdy dostała orzeczenie dziecko mialo ""tylko "" padaczke,orzeczenie ma do tego roku do pażdziernika ,jak myślicie ,czy może predzej stawać z dzieckiem na komisję ..przeciez ich sytuacja zdrowotna radykalnie się zmieniła ...a ona została teraz bez pracy i otrzymuje tylko 153 zasiłku ...
_________________ Dorota mama Oli 24 lat , Julci ur(27.02.2008)z zd i Krzysia ur.23.07.2010.
ja myślę, że spokojnie tak.
sama mając orzeczenie ważne jeszcze na 6 lat ponownie stawałam na komisję, choć u mnie chodziło o przyznanie nam karty parkingowej
_________________ Agnieszka-mama: Konrada (06.07.2004) oraz bliźniaków:Michałka z ZD i Milenki (17.08.2008)
Doroto, oczywiście że można stanąć na wcześniejszej komisji.
Trzeba złożyć wniosek i całą dokumentację medyczną i psychologiczną.
_________________ Od osoby z zespołem Downa nie warto odwracać głowy.
Gdy człowiek spojrzy w jego oczy,może w nich ujrzeć świat,w którym każdy chciałby żyć...
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 06 Kwi 2011 Posty: 2832 Skąd: z dużego pokoju :)
Wysłany: 2013-04-03, 12:56
dorota3 napisał/a:
Mam pytanie,kolezanka ma bardzo chore dziecko (ma epilepsje astme silna alergie nerwiakowłókniatowatość typu 1 , gozy w glowie i teraz wykryli w krtani
przy nerwiakowlokniatosci ma gózki w oczach, plamy na ciele
, adhd,pasożytow w mózku i w ciele)
Niesteyt gdy dostała orzeczenie dziecko mialo ""tylko "" padaczke,orzeczenie ma do tego roku do pażdziernika ,jak myślicie ,czy może predzej stawać z dzieckiem na komisję ..przeciez ich sytuacja zdrowotna radykalnie się zmieniła ...a ona została teraz bez pracy i otrzymuje tylko 153 zasiłku ...
a próbowała w stowarzyszeniu chorych na recklinghausena ?
stowarzyszenie
jestem zdziwiona bo na samą fakomatozę powinno dziecko mieć rentę plus dodatek opiekuńczy . wiem tez że jak dziecko ma astme ( tak jest w naszej wsi) też występuję się o zawieszenie składek przez jednego rodzica, że ten rodzic jest ubezpieczony ale nie płaci krusu
przy nf plamy na skórze to pikuś ( sama mam około 100) a te guzki to mam nadzieje że nie glejaki tylko t.z. guzki lisha są one nie groźne i nie mają nic do widzenia.
M. jest na świadczeniach, zrezygnował z pracy, składki emerytalne opłacane przez gminę, a ma gospodarswo pow. 1 ha przelicz., tu się dowiedziałam, że ma obowiązek KRUS. I teraz schody, bo przy przechodzeniu na świadczenia nikt nam nic nie mówił, że musi opłacać KRUS, zaczęłam podpytywać jak to jest, to pani w Gops mówi, że to nie jej problem, bo to my mieliśmy wiedzieć dzwoniłam do KRUS to powiedziano, że to gmina ma obowiązek opłacać składki emerytalne,i jestem w polu, bo ja mam to wyjaśnić, tylko jak
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 15 Cze 2007 Posty: 6849 Skąd: z Lipówki
Wysłany: 2013-04-05, 08:43
Nie jestem w temacie, ale jedno wiem: na pewno pisemnie i z jednym i z drugim urzędem. Nic na telefon, bo później to nawet samej rozmowy z Tobą się wyprą a nie tylko jej treści i informacji których Ci udzieliły.
I pani z MOPS na pewno w tym pisemku nie odpisze Ci, że sama powinnaś wiedzieć.
_________________ mama Anety z zD(34l)
Zakątek Anety
Wiek: 44 Dołączyła: 22 Mar 2013 Posty: 19 Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2013-04-06, 18:33
Ja pytałam u mnie w opiece i powiedziano mi ze świadczenie nie będzie zabrane a tez jestem na KRUS-ie.Nasze dzieciaki niepełnosprawnosć osiągnęły przed ukończeniem 18 roku zycia więc sie nam nadal należy. Ja zresztą tak to wszystko zrozumiałam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum