Mad, wniosek możesz złożyć jeśli dostaniesz odmowną decyzję, to się odwołaj...
Najłatwiej poradzić komuś, żeby nie składał, bo po co.. (jak MOPS w tym przypadku). Nie złożysz, nie dowiesz się, czy się należy, czy nie.
Wysłany: 2013-07-06, 19:11
Mi pani w Gopsie powiedziała,że świadczenie się należy,tylko będę musiała opłacać sobie KRUS.Chyba że wydzierżawię komuś ziemię,to wtedy oni będą opłacać
_________________ Edyta mama Paulinki(ur.27.09.1996), Kingi(ur.18.05.2002) i Mateusza ZD(ur.15.03.2008)
Mi pani w Gopsie powiedziała,że świadczenie się należy,tylko będę musiała opłacać sobie KRUS.Chyba że wydzierżawię komuś ziemię,to wtedy oni będą opłacać
, A ja opłacam KRUS i mi się nie należy...i bądź człowieku mądry.
_________________ mama Weroniki z Z.D.(ur.17 01 2007) i Łucji (już pełnoletniej ;) )
Wniosek złożyłam,ale ma być odmowny Wysłałam też maila zapytaniem do Ministerstwa i otrzymałam odpowiedź listowną, (nie zeskanuję bo nie mam jak),ale przytoczę parę cytatów
" ...zgodnie z art. 3 ptk 22 ustawy o świadczeniach rodzinnych, zawierającym definicję zatrudnienia i innej pracy zarobkowej w rozumieniu tej ustawy, osoba będąca rolnikiem pracująca w gospodarstwie rolnym, nie jest osobą zatrudnioną lub wykonującą inną pracę zarobkową zgodnie z definicją.
Oznacza to, że rolnik , który nie wykonuje zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej zdefiniowanej w art. 3 ptk22, niezależnie od wielkości gospodarstwa rolnego, może ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne, gdyż spełnia warunek zawarty w art.17 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, tj. warunek bycia osobą, która w związku z koniecznością sprawowania opieki nad niepełnosprawnym członkiem rodziny, nie podejmuje zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.... "
"...Przepisy ustawy o świadczeniach rodzinnych, przewidujące możliwość otrzymywania świadczenia pielęgnacyjnego przez rolników, pozostają nie zmienione od wielu lat i nie były one przedmiotem ostatnich zmian w ustawie o świadczeniach rodzinnych wprowadzonych ustawą z dnia 7 grudnia 2012r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz niektórych innych ustaw ...".
podpisane przez Naczelnik Wydziału Świadczeń Rodzinnych, Żłobków oraz Współpracy Międzynarodowej ( nazwisko nie wiem czy mogę podać)
No, trochę nie kumam, jak mogą nie brać tego pod uwagę.. złóż zażalenie na MOPS.
Jeśli na drugie dostaliście też, to chyba i tak przysługuje jedno świadczenie.. o ile przyznają Wam.
Ja bym złożyła zażalenie i poprosiła o pisemną odpowiedź, dlaczego nie chcą Wam przyznać, a potem tą odpowiedź wysłała do Ministra z prośbą o ustosunkowanie się (i upomnienie tegoż Mopsu ).
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 15 Cze 2007 Posty: 6849 Skąd: z Lipówki
Wysłany: 2013-08-01, 19:47
Z tego co czytam na różnych forach to czy ktoś dostanie w takim wypadku świadczenie pielęgnacyjne zależy tylko od urzędnika. Jest jego dobrą wolą interpretacja przepisów. Po odwołaniu do SKO też dostają ludzie odmowę.
Czyli co powiat to inaczej. Wystarczy mieć ponad hektar przeliczeniowy(nawet do spółki z bratem np.) i już się świadczenia nie dostanie .
W innym powiecie w takiej samej sytuacji wypłacają .
_________________ mama Anety z zD(34l)
Zakątek Anety
Nie ma z kim rozmawiać, urzędnicy boją się podejmować decyzję. Teraz to chyba w ogóle jak ktoś ma pole nawet poniżej ha. przeliczeniowego też może mieć problemy, tak coś zrozumiałam, a my chcemy tylko trochę zdrowej żywności dla dzieci, i chyba trzeba będzie z tego zrezygnować. Trzeba by chyba media w to włączyć jak to jest, ale co ja mogę szary człowiek
Nie ma z kim rozmawiać, urzędnicy boją się podejmować decyzję. Teraz to chyba w ogóle jak ktoś ma pole nawet poniżej ha. przeliczeniowego też może mieć problemy, tak coś zrozumiałam, a my chcemy tylko trochę zdrowej żywności dla dzieci, i chyba trzeba będzie z tego zrezygnować. Trzeba by chyba media w to włączyć jak to jest, ale co ja mogę szary człowiek
Nas, takich szaraczków troszkę jest, no ale nie mamy siły przebicia. Pojedziemy pod ministerstwo protestować? ale jak? Chłop w pole, a my matki dziećmi się zajmujemy. No chyba, żeby te dzieci wziąć ze sobą . Jakby co, to ja bardzo chętnie.
_________________ mama Weroniki z Z.D.(ur.17 01 2007) i Łucji (już pełnoletniej ;) )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum