Może którach z was orientuje się czy będę miała prawo do świdaczenia pielęgnacyjnego na Bartka jak wrócę z dziećmi do Polski, a mój mąż zostanie i będzie nadal pracował na Malcie?? Kurcze dzownię i pytam ale trafiam na jakieś niedoinformowane kobiety, jedna mówi,że tak, druga,że nie i bądź tu człowieku mądry
_________________ Monika mama Julci ( 13.05.2003) i Bartosza z ZD ( 24.11.2009)
Pomogła: 10 razy Wiek: 39 Dołączyła: 21 Sty 2009 Posty: 3805 Skąd: Tarnów / Corby UK
Wysłany: 2012-08-16, 22:27
A dlaczego miała byś nie mieć prawa Julina?
Nie pracujesz, opiekujesz się niepełnosprawnym dzieckiem, a kryterium dochodowego nie ma przy przyznawaniu świadczenia pielęgnacyjnego...
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 08 Lut 2010 Posty: 3129
Wysłany: 2012-08-16, 22:29
ewelkaa napisał/a:
A dlaczego miała byś nie mieć prawa Julina?
Nie pracujesz, opiekujesz się niepełnosprawnym dzieckiem, a kryterium dochodowego nie ma przy przyznawaniu świadczenia pielęgnacyjnego...
To nie takie łatwe. Tutaj zachodzą przepisy o koordynacji. Muszą sprawdzić, które państwo wypłaca świadczenia rodzinne.
_________________ Lucyna - mama Wojtka z zD 22.01.2010 i Amelki Aniołka (13tc)
Kurde ja rezygnuję ze świadczeń tutaj na Malcie , ponieważ są one o wiele niższe niż miałam w Polsce ( w Polsce brałam tylko świadczenie pielęgnacyjne i zasiłek pielęgnacyjny a i tak jest więcej niż tu na Malcie )
Julina jestem w podobnej sytuacji tzn. mój mąż pracuje w Austrii a ja z dziećmi mieszkam w Polsce. My pobieramy świadczenia rodzinne z Austrii , ale świadczenie pielęgnacyjne 520zł. i zasiłek pielęgnacyjny 153zł. należą nam się też tutaj. To są jedyne świadczenia które nie są zależne od dochodu. Jednak musisz się po nie ubiegać w Regionalnym Ośrodku Polityki Społecznej a nie w MOPS lub GOPS. Do tego troszkę dłużej czeka się na decyzje ponieważ to wszystko jest sprawdzane też z zagranicznymi organami, ale cała kwotę spłacają. Jest troszkę więcej załatwiania ale da się radę to zrobić.
Pobieracie świadczenia rodzinne z Austrii , kurde jak dzwoniłam po urzędach i pytałam to mi powiedziano,że będę miała prawo do świadczenia i zasiłku pielęgnacyjnego pod warunkiem ,że tu na Malcie zrzekniemy się wszystkich świadczeń. Muszę mieć na piśmie ,od kiedy tutaj nie pobieram żadnych świadczeń na dzieci i jeszcze zanieść do biegłego tłumacza bo w naszych urzędach urzędnicy nie znają angielskiego
Przeraża mnie czas oczekiwania na decyzję, bo w tym czasie ani ja ani dzieci nie mamy ubezpieczenia zdrowotnego ( a to ryzykowne przy dwójce dzieci) . Bartek jest zapisany do przedszkola integracyjnego i nie mam złudzeń co do tego,że na początku będzie łapał każdą infekcję
Pomogła: 35 razy Dołączyła: 09 Mar 2011 Posty: 8813
Wysłany: 2012-08-19, 20:40
Monia, teoretycznie w RP dzieci do 18 roku życia są objęte bezpłatną opieką medyczną - pediatra, lekarz rodzinny itp.
_________________ BaHa mama Antka
Monika niczego się nie zrzekaj. Na jakiej podstawie tak urzędnicy uważają? Możesz pobierać świadczenia na dzieci z państwa, z którego chcesz (tzn. pod warunkiem, że jedno z rodziców pracuje w tym wybranym państwie). Więc zrzeknij się tylko ewentualnego świadczenia pielęgnacyjnego z Malty, a pozostałych świadczeń się nie zrzekaj. Po prostu nie będziesz już mogła dostawać świadczeń rodzinnych w Polsce, ale te chyba są wyższe na Malcie?
_________________ Mama Olisia z ZD (03.12.2007), Jessiczki (31.01.2010), Laury (18.09.2011) i Trójki w innym wymiarze
Pobieramy świadczenia z Austrii, ale zanim to nastąpiło trzeba było zgłosić to w naszym urzędzie. Wtedy świadczenia z Polski zostały wstrzymane, aż do rozpatrzenia wszystkich dokumentów z urzędu zagranicznego. Przy załatwianiu jest sporo papierów do zebrania, druki E 401, E407, E411 itp., z urzędu skarbowego, z biura zameldowania, ze szkół dzieci i co roku trzeba zbierać od nowa, ale ja to załatwiam już 5lat więc mam wprawę. A w Austrii mamy pana który to wszystko załatwia, bo tam niestety urzędy pracują podobnie do naszych tzn. czasem coś zgubią czegoś zapomną albo przeoczą.
Kasiu świdczenia rodzinne na Malcie są śmiesznie niskie , na dwójkę dzieci dostajemy 200€ raz na 3 miesiące czyli miesięcznie około 65€. Już wolę zrezygnowć z tego i spokojnie czekać na świdczenie i zasiłek pielęgnacyjny w Polsce. Chyba bym dostała zawału jak by się mieli czepiać z powodu tych 65€ miesięcznie pobieranych tu na Malcie. Nie chcę ryzykować .
Angelika kurde tyle tych druków trzeba mieć Patrz a pani w urzędzie ( jak dzwoniłam) powiedziała,że wystarczy zaświadczenie z tutejszego urzędu i moje oświadczenie w Polsce. Kurde ale by mnie załatwili . Mój mąż niestety na 100% nie pozałatwiałby mi tu tego na miejscu jak zostanie sam
Czasami zastanawiam się po co są te infolinie w urzędach skoro i tak niczego człowiek się nie dowie od nich
Pobieramy świadczenia z Austrii, ale zanim to nastąpiło trzeba było zgłosić to w naszym urzędzie. Wtedy świadczenia z Polski zostały wstrzymane, aż do rozpatrzenia wszystkich dokumentów z urzędu zagranicznego. Przy załatwianiu jest sporo papierów do zebrania, druki E 401, E407, E411 itp., z urzędu skarbowego, z biura zameldowania, ze szkół dzieci i co roku trzeba zbierać od nowa, ale ja to załatwiam już 5lat więc mam wprawę. A w Austrii mamy pana który to wszystko załatwia, bo tam niestety urzędy pracują podobnie do naszych tzn. czasem coś zgubią czegoś zapomną albo przeoczą.
Angelika a gdzie byłaś ubezpieczona przez okres oczekiwania na decyzje bo ja czekam już dwa miesiące i jestem bez ubezpieczona ,chciałam się zarejestrować jako bezrobotna ,ale nie wiem czy to dobry pomysł
_________________ Mama Celinki ZD (7.12.2000) Martynki19
Paulinki76
Ja cały czas jestem ubezpieczona przez urząd gminy, bo pobieram świadczenie pielęgnacyjne. Mam taki dokument z urzędu o ubezpieczeniu moim i dzieci, że mamy je tak długo jak jest orzeczenie o niepełnosprawności Ady.I ten papierek okazuję przy każdej rejestracji u lekarza.
A ja właśnie się dowiedziałam ,że nie należy mi się świadczenie pielęgnacyjne ,ponieważ mój maż pracuje za granicą i tam są odprowadzane składki zdrowotne a ja już mam 20 lat składkowych, takie są przepisy unijne
_________________ Mama Celinki ZD (7.12.2000) Martynki19
Paulinki76
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum