Nadziejko fajnie ze poruszylas ten temat bo juz od dawna chcailam Was o cos zapytac :
Gdyby byla tabletka uleczajaca zD czy podalibyscie ja swojemu dziecku??
Uzasadnijcie swoj wybor.
Podałabym tabletkę, bo nie jestem taką skończoną egoistką.
Wprawdzie straciłabym dużo "słodyczy", ale moje dziecko miałoby szansę więcej czerpać z życia, przeżyć je ciekawiej, samodzielniej.... A przynajmniej miałby możliwość spróbowania. Bo cóż, niektóre rzaczy nie wchodza w rachubę przy zD, np. jazda samochodem czy posiadanie potomstwa( w przypadku chłopców).
Nadziejko na swiecie jest oficjalnie zarejestrowanych 3 mezczyzn z zD majacych potomstwo,nigdy nic nie wiadomo
_________________ Just when you think you have learned what you need to know in life, someone truly special comes into it and shows just how much more there is
Kai 7 lat i Nel 9 lat
Filmik Kaia
Mój Michał to chyba zacałowałby na śmierć swoje dziecko- przynajmniej mam taką wizję na dzień dzisiejszy.
Taaak, cuda się zdarzają. Liczmy więc na cud.
"To date, there had been only two documented cases of men with DS fathering pregnancies. There is now a third. A paper was just published from India about a 26 year old man with nonmosaic DS married to a 22 year old female with normal chromosomes. They had a normal baby boy"...
tlumacze
Do dzis zarejestrowanych bylo 2 ojcow z zD.Teraz jest trzeci.Gazeta wydana w Indii mowi o 26 letnim mezczyznie z regularna trisomia 21 (niemozaiczna) ozenionym z 22 letnia kobieta z normalna liczba chromosomow.Urodzil sie im "normalny" chlopczyk.
_________________ Just when you think you have learned what you need to know in life, someone truly special comes into it and shows just how much more there is
Kai 7 lat i Nel 9 lat
Filmik Kaia
Nadziejko na swiecie jest oficjalnie zarejestrowanych 3 mezczyzn z zD majacych potomstwo,nigdy nic nie wiadomo
A ja byłam przekonana, że szanse są zerowe. Wogóle to najpierw przeczytałam to jako 3 tysiące mężczyzn tak mi się przewidziało
A o miłorzębie, o którym mowa była w artykule w Rz znalazłam jeszcze taki artykuł w "Panacea" z lipca 2003, na 8 stronie:
Źródło
Cytat: "Wiele badań przeprowadzonych od 1960 wykazało, że ekstrakt z liścia miłorzębu może powodować wzrost przepływu mózgowego krwi, poprawiać pamięć osłabioną w wyniku niedokrwienia oraz działać ochronnie na funkcje mózgu". "... Gdy normalny przepływ krwi zostanie odnowiony, komórki mózgowe mogą szybko odzyskać swoje funkcje".
_________________ Beata, mama Natalki oraz Jasia z ZD
A ja znam z widzenia kobietę z ZD która ma męża i córkę.
W zeszłą niedzielę jej córka miała komunię.
Ja nie wiedziała że ona ma Zespół,
ale koleżanka pracująca w Urzędzie mi powiedziała.
Jak się przyjrzałam to może, może coś....
Często ją spotykam na tym ogródku zabaw , gdzie chodzę z Bianką na huśtawki.
W niedzielę też ich widziałam, ta córeczka była w wianuszku i bawiła sie z dziećmi
( chyba gośćmi komunijnymi ).
_________________ mija - mama Bianeczki ur. 11.04.2005 r
A dziewczynka zdrowa? bo jesli nawet kobieta z zD moze moze miec dzieci (a zdaje sie jest to tak 50/50) to czytalam ze w wiekszosci przypadkow sa one uposledzone,a szanse na urodzenie dziecka z zD sa 35% - 50% .
Poza tym czytalam na amerykanskim forum o przypadkach, kiedy kobieta ktora urodzila dziecko z abnomalia genetyczna zrobila test DNA i okazalo sie ze ma mozaiczna trisomie 21 czego nie byla swiadoma (ani ona, ani nikt inny),albo inna kilkakrotnie poronila,kazali zrobic test DNA i tez okazalo sie ze ma mozaiczna trisomie 21.
Ciekawe ile jest na swiecie takich przypadkow mozaicznej troisomii 21, o ktorej osoba nie ma pojecia.
Kai 7 lat i Nel 9 lat
Filmik Kaia
Pewnie trochę jest, ale skoro Ci ludzie nie mają pojęcia, to pewnie "postać" jest bardzo łagodna.
Ale Twoja opowieść Mija jest dla mnie budująca, choć to pewnie też mozaika u tej kobiety?
_________________ "Nie poddaj się, bierz życie jakim jest. I pomyśl, że na drugie nie masz szans."
Myslovitz
Wysłany: 2007-05-17, 20:36
Ale Wy ładne rzeczy piszecie, nono
_________________ Mama Krzysia (12.06.2004), Martynki (15.09.2006), Piotrusia (17.12.2009), Irenki (24.03.2010) i Oliwii (27.12.2016). Rodzic edukacji domowej. Rodzina zastępcza od 2002 roku.
http://chomikarnia.blox.pl/html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum