Wiek: 66 Dołączyła: 05 Lis 2006 Posty: 894 Skąd: Jeden Świat ;)
Wysłany: 2010-06-28, 23:59 Opieka nad niepełnosprawnymi
W świetle obecnych przepisów, osobom zmuszonym do rezygnacji z pracy zawodowej ze względu na konieczność zapewnienia opieki niepełnosprawnym dorosłym członkom rodziny nie przysługują świadczenia pielęgnacyjne (np. gdy żona lub mąż opiekują się współmałżonkiem). Swoje wątpliwości, czy jest to zgodne z ustawą zasadniczą, zgłaszał już RPO i Trybunał Konstytucyjny. Obecnie Zastępca RPO Stanisław Trociuk poprosił o zajęcie stanowiska Komisję Polityki Społecznej i Rodziny Sejmu RP
więcej = >
_________________ Grażyna i: Adam 21.11.85, Aga 07.11.94, Zosia-Ola 01.10.96, Magosia z zD 16.05.98!!!
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 15 Cze 2007 Posty: 6849 Skąd: z Lipówki
Wysłany: 2012-03-12, 13:46
Nie wiedziałam gdzie to wetknąć. Co myślicie o tych ciekawostkach w rodzaju bonów opiekuńczych? Co prawda w tytule jest o seniorach, ale rzecz chyba dotyczy wszystkich osób niepełnosprawnych. A czas płynie, powtórzę za groszkiem. Zresztą kilkoro pełnoletnich już jest na Zakątku, a inne niedługo będą.
Nie mam pojęcia gdzie o tym napisać więc napiszę tutaj a moderatorów proszę o ewentualne przeniesienie. Czy wy macie też od tego roku problemy z łączeniem zajęć w różnych ośrodkach? Tzn. w województwie śląskim jest to już niemożliwe!!!!! Rehabilitację i terapię mieliśmy dotąd w w naszym OWI w Jaworznie a do logopedy i psychologa jeździliśmy do Siemianowic do Pani Łady, wszystko na NFZ. A od marca wybuchła afera że za dni kiedy korzystaliśmy z obu ośrodków w jednym dniu, żaden nie dostanie za nas pieniędzy. Ok da się zrobić umawiać się tak żeby zajęcia się nie pokrywały. Ale od zeszłego tygodnia wiadomo już że w ogóle można korzystać tylko z jednego ośrodka. Ponoć NFZ zorientował się w śląskim bo mamy karty, ale zaczynają kontrole w innych województwach. Dramat!!!!! Szlag mnie trafia bo dziś także nasłuchałam się opowieści o tym czy ktoś ma zostać w naszym ośrodku czy w ośrodku gdzie nie ma rehabilitacji ale jest surdologopeda!!! Niezły wybór!!!! czy mama chłopca, który jest po guzie mózgu chodzi do przedszkola w OWI ale respirator w domu, który jest niezbędny w nocy ma wynajęty z innego ośrodka.!!!!!! czyli co przedszkole czy życie????!!!!! A przecież w nie we wszystkich ośrodkach są wszyscy specjaliści!!!! Siedzę i rycze. Wiecie coś o tym? Jak jest u Was?
We wrześniu 2010 podpisywałam oświadczenie w przedszkolu specjalnym, gdzie Jaś uczęszcza i ma rehabilitację, że dziecko nie będzie korzystać z rehabilitacji w innych ośrodkach w ramach NFZ.
_________________ Beata, mama Natalki oraz Jasia z ZD
Ja też takie oświadczenie corocznie podpisuję w naszym OWI. Ale u mnie zupełnie inna historia, bo my mamy w Miliczu kompleksową rehabilotację w ramach WWR ( w tym logopedę, pedagoga, SI, hipo i dogoterapię, zajęcia grupowe i cuda wianki jeszcze), a do tego przedszkole integracyjne i poradnie specjalistyczne w tym samym miejscu... Ale jeśli na jakimś terenie tak kompleksowego ośrodka nie ma, to kicha zupełna. Co taki rodzic ma zrobić? Zrezygbować z jednych zajęć na rzecz drugich? Jak wybrac, co ważniejsze, skoro dziecko potrzebuje szerokiego spektrum terapii?
_________________ Ania-mama Madzi z zD-Pyzatego Aniołka, Paulinki z zD (13) i Jerzyka (9)
.............................................................................
"Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać. " A.de Saint-Exupery
Ja też musiałam podpisać oświadczenie,że będąc "pacjentem" naszego ośrodka, nie możemy korzystać z zajęć gdzie indziej na NFZ. Na szczęście mamy 2 alternatywy: Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom TĘCZA i oczywiście od niedawna FUNDACJA KROK PO KROKU.
No i oczywiście przedszkole integracyjne, gdzie Michaś chodzi...także my na brak rehabilitacji nie mamy co narzekać
_________________ Agnieszka-mama: Konrada (06.07.2004) oraz bliźniaków:Michałka z ZD i Milenki (17.08.2008)
Pomogła: 35 razy Dołączyła: 09 Mar 2011 Posty: 8813
Wysłany: 2012-03-20, 18:14
I ja podpisywałam lojalkę, jak chodziliśmy do OWI, że jak tam w ramach NFZ, to już gdzie indziej nie lzja.
_________________ BaHa mama Antka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum