Pomogła: 9 razy Dołączyła: 15 Cze 2007 Posty: 6849 Skąd: z Lipówki
Wysłany: 2010-06-06, 20:58
Aneta też trisomia prosta.
We wtorek odebrałam wynik . Dal wyjaśnienia- robiony 20 lat temu . Po prostu kiedyś chyba uznałam, że ten papierek do niczego mi niepotrzebny. Ostatni doszłam do wniosku, że może jednak. Poszłam przy okazji do poradni genetycznej, pani zapytała o nazwisko, otworzyła szafę i wyciągnęła kartę choroby Anety . Odzyskanie wyniku potrwało więc jakieś 2 minuty.
_________________ mama Anety z zD(34l)
Zakątek Anety
Pomogła: 6 razy Wiek: 44 Dołączyła: 28 Maj 2011 Posty: 4143 Skąd: tychy
Wysłany: 2011-07-20, 09:57 Dostałam wynik badania poóżcie to zrozumieć
wynik badania : 47,XX,inv(9)(p11q13),+21
Komentarz:
Szczegółowa mikroskopowa analiza kariotypu umożliwiła rozpoznanie kariotypu żeńskiego. Wystąpiła trisomia 21, co odpowiada rozpoznaniu zespołu downa.
Stwierdzono także inwersję pericentryczną chromosomu 9. Miejsca pęknięć wystąpiły w punktach p11 i q13.
Od 2005 roku inwersja pericentryczna chromosomu 9 obejmująca region heterochromatyczny jest uznana za parwidłowy wariant chromosomu 9.
Wykryta inwersja ma charakter zrównoważony, lecz wynik badania nie daje informacji o zmianach na poziomie DNa.
Myslałam, że w wyniku będzie napisane jaki to rodzaj zespołu czy trisomia prosta, czy translokacyjna, czy mozaikowa. Czy któraś z was się z tym spotkała??????????????
_________________ mama Wojtusia (*)ur. zm. 09.12.2007, Jasia 21.11.2008, Alusi z zd 28.04.2011
Alusia-malusia Blog Alusi
Pomogła: 1 raz Wiek: 47 Dołączyła: 23 Maj 2008 Posty: 3263 Skąd: Bieruń
Wysłany: 2011-07-20, 10:15
Gosia chyba u nikogo nie piszą jaki rodzaj zespołu maja nasze dzieci mi napisali tak :
Stopień rozdzielczości prążkowania wg ISCN 400-500.Liczba przeanalizowanych płytek metafazalnych ;15
Wynik badania 47,XX,+21
Szczegółowa mikoskropowa analiza kariotypu wykazała nieprawidłowy kariotym żeński.
Stwierdzono trisomie chromosomu 21, co odpowiada rozpoznaniu Zespołu Downa
Gosia a masz umówiona wizyte u genetyka ? jak tak to sie go popytaj co te opisy znaczą.
_________________ Manuela, mama Hanulki (ur. 29.1.2007r.z zD),13-sto letniego Maksia i żona Adama (38)
"Gdy wyliczam dary losu,ciebie zawsze liczę podwójnie."
Mi pielęgniarka mówiła, że skoro mam napisane 47,XY,+21 i nic więcej, to znaczy, że trisomia prosta. Czyli Ala nie ma trisomii prostej. Tak zrozumiałam
_________________ Marta, mama Antoniego Pędziwiatra z zD (19.04.2007r.) i Kudłatego Ignacego
Porzuć złe uczynki, postępuj szlachetnie, opanuj swój umysł...
Pomogła: 6 razy Wiek: 44 Dołączyła: 28 Maj 2011 Posty: 4143 Skąd: tychy
Wysłany: 2011-07-20, 12:10
Mój to rozumie w ten sposób, że jezeli niema napisane, że jest translokacja, ani mozaika czyli to jest trisomia prosta czyli najbardziej zjeb... postać zespołu downa czyli szykujmy sie na najgorsze chyba . Tylko jeszcze nie wiadom,o co jest z tym chromosomem 9 u którego jest wszystko poprzestawiane i to tez może spowodować komplikacje jak już mieć życie skomplikowane to już na całego co nie.
Manu tak mamy zaklepaną wizyte u genetyka na 2 sierpień
U nas jest napisane stopień rozdzielczości prążkowanie wg ISCN 2009r : 450-500
Całkowita liczba komórek w których liczono chromosomy :18
Liczba komórek w których dokonano szczegółowej analizy :10
_________________ mama Wojtusia (*)ur. zm. 09.12.2007, Jasia 21.11.2008, Alusi z zd 28.04.2011
Alusia-malusia Blog Alusi
Mój to rozumie w ten sposób, że jezeli niema napisane, że jest translokacja, ani mozaika czyli to jest trisomia prosta czyli najbardziej zjeb... postać zespołu downa czyli szykujmy sie na najgorsze chyba
Pomogła: 35 razy Dołączyła: 09 Mar 2011 Posty: 8813
Wysłany: 2011-07-20, 12:57
Gosiu, trisomia prosta wcale nie jest najgorsza. Każda postać trisomii to tak jakby "rosyjska ruletka". Po naszych dzieciach nigdy nie wiadomo czego się spodziewać.
_________________ BaHa mama Antka
Trisomia prosta jest najczęstszą formą trisomii. Tyle. To ten "wypadek losowy" jeden na ok. 700 urodzeń. Zarówno w mozaice, translokacji jak i w trisomii prostej mogą się pojawiać dodatkoew schorzenia, więc prosta nie jest "najgorsza"
A ja miałam w wyniku kariotypu Madzi, oprócz tych wszystkich supermądrych i supernaukowych stwierdzeń, napisane - trisomia prosta
_________________ Ania-mama Madzi z zD-Pyzatego Aniołka, Paulinki z zD (13) i Jerzyka (9)
.............................................................................
"Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać. " A.de Saint-Exupery
Wysłany: 2011-07-20, 14:55
mogę sie mylić, ale z tego co pamiętam to
" inwersja pericentryczna chromosomu 9 powoduje że dziecko może mieć problemy z rozrodem czyli: brak ciąży, poronienia samiostne, porody martwe, dzieci z zespołem wad i upośledzeniem umysłowym. Dotyczy to chyba tak samo mężczyzny jak i kobiety. Człowiek dorosły z takim wynikiem będzie miał wskazania u swojego potomstwa do przeprowadzenia amniopunkcji tzn w czasie ciąży
a u małej chyba nie koniecznie będzie miało to wpływ
_________________ Małgorzata mama bliźniaczek Magdalenki z zD i Katarzynki ( 01.02.2010)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum