Wysłany: 2022-05-25, 20:33 rezygnacja z umowy/usługi a zwrot kosztów
Szukam porady prawnej w internecie, no ale jak tu nie zapytać na Zakątku... Może akurat ktoś coś...
Sprawa dotyczy szkoły językowej i tego zdrowego, ale myślę sobie, że hipotetycznie mogłaby dotyczyć też zespołowego i jego jakiś zajęć dodatkowych
Na początku roku szkolnego zawarłam umowę na 96 godzin lekcyjnych, zapłaciłam w 2 ratach. Do dnia dzisiejszego - z winy szkoły - zrealizowano 42 lekcje. Zajęcia rozpoczęły się później, były przenoszone, odwoływane, zrezygnował lektor, potem drugi...
Przekazałam Pani Dyrektor w rozmowie telefonicznej, a później mailem, że chcę rozwiązać umowę z powodu nie wywiązania się z niej szkoły i proszę o zwrot środków za niezrealizowane lekcje. Ona zgodziła się ze mną i obiecała dokument i przelew. Od miesiąca mnie zwodzi i okłamuje...
Co mogę teraz zrobić, gdzie to zgłosić? (Wszystkie odwoływania przez nią lekcji mam w wiadomościach sms.)
_________________ Sylwia - mama Wiktora (ur.21.02.2006) i Igorka z zD (ur.05.08.2009)
Jak nie chce oddać pieniędzy , to można wysłać na piśmie przedsądowe wezwanie do zapłaty, że w razie niezwrócenia kwoty do danego terminu, wystąpi się z pozwem o zapłatę do sądu
_________________ Aga mama Tomusia (1999) Bartusia (2002) i Oluni (01.06.2010)
Moja Olunia
Jak nie chce oddać pieniędzy , to można wysłać na piśmie przedsądowe wezwanie do zapłaty, że w razie niezwrócenia kwoty do danego terminu, wystąpi się z pozwem o zapłatę do sądu
Też tak bym zrobiła.
_________________ Maria, mama Krzysia z zD ur. 19.11.2013 r.
No właśnie się zastanawiam jaki jest nadrzędny organ nad prywatna szkoła językowa i nie jestem pewna czy podlegają pod kuratorium …
Napisze to przedsadowe wezwanie posiłkując się wzorami z internetu .. Ale jeśli nic nie da - to co dalej - tak po kroku - bo ja zielona w tych sprawach … Tak prosto sama do sądu mogę uderzyć ??? Jakieś wnioski mi dadzą do wypełnienia ????
_________________ Sylwia - mama Wiktora (ur.21.02.2006) i Igorka z zD (ur.05.08.2009)
Też myślę, że zapłaci po przedsądowym wezwaniu do zapłaty. A jeśli nie to do e-sądu pozew o zapłatę (o wydanie nakazu zapłaty). Nie składałam, ale tam po zalogowaniu krok po kroku jest chyba opisane co robić.
_________________ Maria, mama Krzysia z zD ur. 19.11.2013 r.
Nooo, kasy nikt nie chce oddawać. Pamiętacie, jak bujałam się ze zwrotem nadpłaconych pieniędzy za turnusu u p. Danusi Może zadzwoń do kobiety i zapytaj, czy otrzymała wezwanie? Szkoda, żeby sprawa miała rzeczywiście trafić do sądu.
_________________ Marta - mama Krzysia (ur. 8 lipca 2008) i Julka z zD (ur. 27 października 2010)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum