Ja ciągle nie dowierzam. Wczoraj weszłam na stronę naszego mopsu, a tam cisza. Zero informacji o zmianie i możliwościach dla takich, jak ja. Ale skoro Sylwia złożyła, złożę i ja.
_________________ Marta - mama Krzysia (ur. 8 lipca 2008) i Julka z zD (ur. 27 października 2010)
Sylwia, a skąd miałaś aktualny wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na nowych zasadach? Bo mój mops odsyła mnie na stronę rządową, gdzie wnioski niekompatybilne z tym, co czytam na innych stronach rządowych o możliwości pobierania świadczenia przez osoby pracujące.
W piątek mam czas, to pojadę do naszego mops-u osobiście.
_________________ Marta - mama Krzysia (ur. 8 lipca 2008) i Julka z zD (ur. 27 października 2010)
Edytuję: złożyłam wniosek przez Empatię. Trochę trzeba się naszukać wniosku. Przez zakładkę inne, potem świadczeniobiorcy - pojawia się lista świadczeń. Trzeba wejść w kafelek <świadczenia rodzinne> i tam wyświetla się lista wniosków. Pierwszy to wniosek NSR-5 o świadczenie pielęgnacyjne wg nowych zasad obowiązujących od 01.01.2024 r.
Ale co po 18 roku życia jak ja mam dożywotnio orzeczenie?? Co ja mam robić?
Do 18 roku jest świadczenie pielęgnacyjne przysługujące opiekunowi, po 18 roku świadczenie wspierające przysługujące osobie niepełnosprawnej (to ile ON otrzyma zależy od poziomu funkcjonowania, kwalifikacja punktowa od której zależy poziom wsparcia).
Do 18 roku może otrzymać opiekun którego dziecko ma pkt 7 i 8 w orzeczniu lub stopień znaczny.
Na stronie rządowej jest odpowiedź na takie pytanie (nie umiem wstawiać linków):
"Czy nowe komisje będą miały prawo „przy okazji” uzdrawiać, czyli odbierać lub obniżać posiadane stopnie niepełnosprawności?
Ustalenie poziomu potrzeby wsparcia nie jest związane z koniecznością uzyskania nowego lub zmiany posiadanego orzeczenia o niepełnosprawności lub jej stopniu. W czasie wykonywania oceny potrzeby poziomu wsparcia nie będzie dokonywana również żadna weryfikacja posiadanego orzeczenia.
Ustalenie poziomu potrzeby wsparcia będzie dokonywane odrębną od orzeczenia decyzją, dla której funkcjonować będzie stosowna procedura zgłaszania zastrzeżeń co do jej wyniku, w tym prawo do jej weryfikacji przez sąd."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum