Chodzi o to, że powinno się wypełnić wniosek i dać orzeczenie. Tyle. A instytucje wymyślają cuda na kiju.
No wymyślają, niestety. Najważniejsze żeby wypłacali na czas, no i niestety jak to zawsze przy prawach osób niepełnosprawnych bywa - trzeba być czujnym.
_________________ Maria, mama Krzysia z zD ur. 19.11.2013 r.
Tak
W uzasadnieniu jest wprost z Ustawy, tzn że jestem jedną z osób wymienionych na liście i Szymek ma właściwe orzeczenie. Nic ponadto, ani słowa o ustaleniach poczynionych w wywiadzie.
Okazuje się że nasz MOPS działa sprawniej niż GOPS. Mama Marysi złożyła wniosek (niedowierzając) po mojej informacji, a na koniec miesiąca miała już pieniążki na koncie. U mnie decyzja jest, ale kasy brak
_________________ Sylwia - mama Wiktora (ur.21.02.2006) i Igorka z zD (ur.05.08.2009)
Ja też nie miałam w styczniu pieniędzy. W mopsie pani powiedziała, że nie wiedzieli, ile osób będzie zainteresowanych nowym świadczeniem i nie mogli zaplanować właściwie budżetu, ale że w lutym będą pieniądze. I rzeczywiście były.
_________________ Marta - mama Krzysia (ur. 8 lipca 2008) i Julka z zD (ur. 27 października 2010)
Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 17779 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-08-10, 08:36
Iga napisał/a:
To pkt. tez się dostaje terminowo?
W umiejętnościach i stanie zdrowia zawsze coś się zmienia. Niby umiejętności powinno przybywać, a zdrowie z wiekiem raczej się pogarsza, tym bardziej u ON...
Więc może to aż tak nie dziwi no i 7 lat to jednak trochę czasu, choć może powinno być zgodnie z orzeczeniem , chyba że ON chce jeszcze raz stanąć na komisji bo jej stan się pogorszył...
_________________ Dzieci groOszkòw
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
Świadczenie wspierające przyznawane jest na maksymalnie 7 lat i to wynika z Ustawy. Orzeczenia o niepełnosprawności i renta socjalna mogą być przyznane bezterminowo.
_________________ Beata, mama Natalki oraz Jasia z ZD
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum