Wysłany: 2024-12-12, 13:21 Asystent osoby niepełnosprawnej
Jakiś czas temu złożyłam wniosek o asystenta dla Kuby. Już trochę nie mam siły wszystkiego tak układać logistycznie i potrzebuję złapać oddech. Czekam na rozstrzygnięcie.
A w poniedziałek złożyłam wniosek o opiekę wytchnieniową na godziny. Też czekam i liczę, że się uda.
Jakoś tak na końcówce tego roku same wnioski składam 🫣
_________________ Magda - mama Karoliny (28) i Kuby z zD (21)
Magda - możesz mi krótko napisać albo podrzucić jakiś link, jak się do tego zabrać. I na jaką pomoc można liczyć ? Określone dni tygodnia i godziny, czy nieregularnie wg potrzeb rodzica ?Czy jest jakieś kryterium dochodowe?
Chodzi mi o pomoc dla koleżanki, chorej na miastemie ( ona ma orzeczony stopień lekki ), która ma czasem słabsze dni, a ma dość absorbującą 13-letnią córkę z autyzmem. Dziewczynka ma pkt 7 i 8 w orzeczeniu. Na pomoc męża może niestety średnio liczyć.
_________________ Sylwia - mama Wiktora (ur.21.02.2006) i Igorka z zD (ur.05.08.2009)
U nas oba programy prowadzi MOPS. Z końcem roku ogłaszają nabory na rok następny. Nie jestem pewna ale chyba trzeba mieć znaczne.
Opieka wytchnieniowa jest dla mnie. Ja składam wniosek ze względu na Kubę. Dostaliśmy 220 godz. do końca roku.
Wniosek na asystenta składał Kuba. Dostał 110 godz.
Niby wpisują nazwiska potencjalnych opiekunów ale jak do nich zadzwonisz to już czasu nie mają. Ja mam znajome studentki. Umawiam się kiedy nam pasuje i im.
Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 18505 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-05-18, 08:32
Bardziej Kochani napisali projekt i też mają dla 25 osób przyznane godziny i pieniądze 💸. Ja nie mam nikogo takiego , kto by zajmował się Maksem, więc może innym razem.
_________________ Dzieci groOszkòw
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
Czyli wniosek o opiekę wytchnieniową najlepiej składać, jak ma się osobę, która tą opiekę może sprawować? Pozytywne rozpatrzenie wniosku "uzawodawia" taką osobę, dając jej pieniądze. A ja naiwnie myślałam, że to będzie systemowe rozwiązanie. Od złożenia wniosku przez pozytywne rozpatrzenie do zaoferowania konkretnej osoby do pomocy. Eh.
Cieszę się Magda, że macie przyznaną opiekę!
_________________ Marta - mama Krzysia (ur. 8 lipca 2008) i Julka z zD (ur. 27 października 2010)
Z tego co ja się orientuję to za asystenta nic się nie płaci , za to za SUO dopłaca się według dochodu. U nas trzeba sobie samemu znaleźć osobę która zostanie tym asystentem.
U nas i asystent i opieka wytchnieniowa jest płatna. Płaci MOPS. Dziewczyny mają podpisane normalne umowy. Rozliczamy miesięcznie godziny i tak mają dziewczyny płacone. Nie są to jakieś wielkie pieniądze, ok 45 zł za godzinę brutto.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum