Pomogła: 15 razy Wiek: 59 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 5868 Skąd: Chylice/Piaseczno
Wysłany: 2010-02-03, 17:47
Masz rację Alu, pomyliłam się. Sorki.
_________________ Anka - mama PIOTRKA (14.04.2008), Ani (34) żony Mateusza, Jacka Juniora (31) męża Oli, Łukasza (29) i babcia Franka, Staśka, Stefana, Róży, Kazika i Felka :) oraz Józka i Zuzi
Alicja złotousty Założycielka forum i stowarzysznia Zakątek 21
Nie ma za co,ale jak ktoś jest zielony w temacie to trzeba napisać precyzyjnie
bo urzędnicy ( nie wszyscy )mało chętni do pomocy
_________________ Od osoby z zespołem Downa nie warto odwracać głowy.
Gdy człowiek spojrzy w jego oczy,może w nich ujrzeć świat,w którym każdy chciałby żyć...
Witajcie, dawno tu nikt nie zaglądał. Chciałabym dodać, że te 60 dni opieki nie tylko można wziąć w całości lub dzielić, ale jeśli się chce mieć "ciągłość" np. 4 tygodnie to można brać od poniedziałku do piątku ( NIE do niedzieli !!! ). W ten sposób "zaoszczędzamy" w każdym tygodniu 2 dni. Takie rozwiązanie zaproponowała nam nasza pani doktor. I chwała jej za to.
Gdy jesteśmy na turnusie - sąsiadka podchodzi do lekarki z kserem dow. os. i książeczki ubezp. męża i ta wpisuje opiekę. Jedyny problem stanowią panie w rejestracji, którym ta opcja się nie podoba i zawsze mają w tej kwestii coś do powiedzenia
Alicja złotousty Założycielka forum i stowarzysznia Zakątek 21
Projekt nowelizacji ustawy o świadczeniach rodzinnych wprowadza nowy zasiłek dla osób opiekujących się niepełnosprawnym członkiem rodziny. Aby zyskać możliwość jego pobrania, łączny dochód opiekuna i osoby, nad którą sprawuje on opiekę, nie może przekroczyć 583 zł.>>> czytaj dalej
Gdy człowiek spojrzy w jego oczy,może w nich ujrzeć świat,w którym każdy chciałby żyć...
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 23 Maj 2008 Posty: 3263 Skąd: Bieruń
Wysłany: 2012-10-31, 08:49
Nie wiem czy w dobrym ,wątku piszę ale mam pytanko w sprawie 2 dni opieki na dziecko. Czy gdy ja jestem na świadczeniu na Hankę,mąż może wziąść 2 dni opieki na Hankę czy Maksa.
_________________ Manuela, mama Hanulki (ur. 29.1.2007r.z zD),13-sto letniego Maksia i żona Adama (38)
"Gdy wyliczam dary losu,ciebie zawsze liczę podwójnie."
eelusiaa trajkotek Ela - mama anielskiej Izy, Adama, Nataniela, Maksa
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 25 Sty 2007 Posty: 2352
Wysłany: 2012-10-31, 09:19
Przypuszczam, że pytasz o dwa dni opieki nad dzieckiem na podstawie art 188 KP.
Jeśli o to właśnie ptytasz, to ma prawo. Drugi rodzic nie musi być zatrudniony, ważne żeby dziecko nie ukończyło 14 lat. Te dwa dni to maksimum, nie mnoży się ich przez ilość dzieci.
_________________ Ela, mama Adasia z zd ur. 31.08.2008 r., Izy 05.05.2006 - 10.05.2007 r., Nataniela, Maksymiliana, Amelii i Ani
Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 18090 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-23, 19:08
W listopadzie ubiegłego roku o ok. 100 zł netto wzrósł także specjalny zasiłek opiekuńczy oraz zasiłek dla opiekuna. Świadczenia te obecnie wynoszą 620 zł netto, plus 226,42 zł składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne. Taki zasiłek przysługuje m.in. osobom, które rezygnują z pracy zarobkowej, aby opiekować się osobą, której niepełnosprawność powstała w wieku dorosłym. Warunkiem otrzymania tego świadczenia jest jednak spełnienie kryterium dochodowego w wysokości 764 zł netto na osobę w rodzinie.
źródło
_________________ Dzieci groOszkòw
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 18090 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-23, 19:08
W listopadzie ubiegłego roku o ok. 100 zł netto wzrósł także specjalny zasiłek opiekuńczy oraz zasiłek dla opiekuna. Świadczenia te obecnie wynoszą 620 zł netto, plus 226,42 zł składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne. Taki zasiłek przysługuje m.in. osobom, które rezygnują z pracy zarobkowej, aby opiekować się osobą, której niepełnosprawność powstała w wieku dorosłym. Warunkiem otrzymania tego świadczenia jest jednak spełnienie kryterium dochodowego w wysokości 764 zł netto na osobę w rodzinie.
źródło
_________________ Dzieci groOszkòw
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
Pomogła: 1 raz Wiek: 51 Dołączyła: 28 Maj 2009 Posty: 258 Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2021-12-07, 19:22 Zasiłek dla rodzica w razie nauki zdalnej
Mam pytanie, czy ktoś może korzystał z zasiłku opiekuńczego, kiedy jego dziecko 18+ przeszło na zdalne nauczanie? Chodzi o osoby ze znacznym stopniem niepełnosprawności, dostające dodatek z powodu braku możliwości samodzielnej egzystencji. Na stronach Zusu nic nie ma na temat takich osób 18 + a tu zamykają szkoły od 20.12 do 09.01.2022.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum