Wysłany: 2012-02-21, 14:45 Rzeżucha jest zdrowa dla dziecka z ZD?
Czy rzeżucha jest zdrowym dodatkiem do obiadku dla dziecka z ZD?
Posiada ona przecież jakieś składniki, które dają posmak ostrości i zapach charakterystyczny dla tej nowalijki. Zatem czy można ją podawać dziecku z ZD?
Np. do zupek, mięsa, kanapek? Moje dziecko (2 lata) chętnie je obiadki z ziołami i natką pietruszki. Może warto wprowadzić rzeżuchę?
Jeśli masz doświadczenie w tym temacie - proszę napisz.
_________________ Kasia i Robert rodzice Zuzi z ZD 4 latka (18.06.2010) i Michałka 15 miesięcy
Zuzia w przedszkolu
Super doświadczenia nie mam, ale z tego co wiem, to rzeżucha jest bardzo bogata w witaminy (chyba w C szczególnie), wiec jak najbardziej Jeśli mała nie ma problemu z refluksem, nadkwaśnością itp, to ostrosć rzeżuchy nie powinna stanowić problemu.
_________________ Ania-mama Madzi z zD-Pyzatego Aniołka, Paulinki z zD (13) i Jerzyka (9)
.............................................................................
"Gwiazdy są piękne, ponieważ na jednej z nich istnieje kwiat, którego nie widać. " A.de Saint-Exupery
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 06 Kwi 2011 Posty: 2832 Skąd: z dużego pokoju :)
Wysłany: 2012-02-21, 15:27
Rzeżucha znana też jako pieprzyca, pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających w piramidach. W starożytnej Europie roślina ta wykorzystywana była do celów leczniczych jako środek pobudzający, poprawiający urodę i regulujący zaburzenia tarczycy. Do Polski rzeżucha dotarła w XV wieku. Rzeżucha jest jednym z symboli Wielkanocny. Tradycyjnie wysiewamy ją na Wielkanoc, ale warto o niej pamiętać przez cały rok. Jest bogata w łatwo przyswajany jod, ponadto zawiera pewne ilości witamin: A, B1, B2, E, PP oraz siarkę, chrom, potas, mangan, magnez i wapń. Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę (obniża poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki), osteoporozę (ze względu na wapń i mangan), anemię, dolegliwości tarczycy, chorobę wieńcową, reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem, z problemami skórnymi i z paznokciami. Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Działa dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy. Nie można jednak objadać się nią ponad miarę, gdyż jest silnie moczopędna. Jeśli zjemy jej za dużo, może spowodować stan zapalny pęcherza. Kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty w zupełności wystarczy w ciągu doby. Rzeżucha jest też świetnym kosmetykiem, poprawia wygląd skóry i paznokci, znikają wysypki i egzema. Kto codziennie doda trochę rzeżuchy do sałatek i kanapek ma o wiele więcej sił życiowych i piękne włosy. Poprzez zawartą w niej siarkę, krew nasycona tym pierwiastkiem pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej produkcji. Tak samo działa sok z rzeżuchy wcierany we włosy. Świeżym sokiem można przemywać twarz, by rozjaśnić plamy, piegi i przebarwienia. Rzeżucha zawiera olejki eteryczne w skład których wchodzą związki siarki (np. glikozyd izosiarkocyjanowy) i przez to nadaje tej roślinie specyficzny smak. Roślina ta mimo swojego wyrazistego smaku jest doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Nadaje się nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju, sałatek, surówek, zup, sosów czy masła. Dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku.
Rzeżuchę bardzo łatwo można hodować. Wysiewamy nasionka na delikatnie mokrą bibułkę, watę lub ligninę. Codziennie od dnia posadzenia należy podlewać nasiona (najlepiej przy pomocy zraszacza). Rzeżuchę powinna stać w jasnym i ciepłym miejscu. Pierwsze kiełki rzeżuchy powinny się pojawić już drugiego lub trzeciego dnia. Niektórzy preferują jedzenie rzeżuchy we wczesnym stadium rozwoju tj. około 3-6 dnia od posadzenia. Po 10 dniach rzeżucha osiąga swoją finalną postać. Należy dbać by nie zakwitła bo wtedy nabiera ostrego i gorzkiego smaku.
Wartości odżywcze
Składnik Zawartość
w 100 [g]
Wartość energetyczna 11 kcal
Białko 2,3 g
Tłuszcz ogółem 0,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,0 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,0 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 23 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 12 mg
Węglowodany 1,29 g
Błonnik pokarmowy 0,5 g
Witamina A 3191 I.U.
Witamina D ~
Witamina E 1,0 mg
Witamina K 250 µg
Witamina C 43 mg
Witamina B1 0,09 mg
Witamina B2 0,12 mg
Witamina B3 (PP) 0,2 mg
Witamina B6 0,13 mg
Kwas foliowy 9,0 µg
Witamina B12 0,0 µg
Kwas pantotenowy 0,31 mg
Wapń 120 mg
Żelazo 0,2 mg
Magnez 21 mg
Fosfor 60 mg
Potas 330 mg
Sód 41 mg
Cynk 0,11 mg
Miedź 0,08 mg
Selen 0,9 µg
Mnie z początku strasznie zmartwił zerowy poziom kwasów wielonienasyconych w rzeżusze ale gdy doczytałem, że poziom kwasu pantotenowego to 0,31 mg to od razu mi się humor poprawił.
W tym tekście jest mały błąd a mianowicie nigdy żaden faraon nie spoczywał w piramidzie
_________________ Pozdrawiamy całym zespołem- Magda & Artur & Franek 31.08.2009 oraz Antek 09.10.2011
dziękuję za informacje i podpowiedzi - moja córka ma refluks więc z rzeżuchą ostrożnie będziemy musieli postępować, a może i w zupełności z niej zrezygnować jak będą problemy.
na pewno spróbujemy wprowadzić ją do jadłospisu bo zdrowa to roślina, a skoro pomaga na tarczycę - to TSH może się obniży...
_________________ Kasia i Robert rodzice Zuzi z ZD 4 latka (18.06.2010) i Michałka 15 miesięcy
Zuzia w przedszkolu
Rzeżucha wyrosła, podaliśmy dziś w zupce obiadowej trochę rzeżuchy i nie było zadnych efektów ubocznych. Dziecko spokojnie zjadło obiad, nic się nie ulało ani w trakcie posiłku, ani po nim. Zatem w kolejnych dniach będziemy dodawać po trosze w kazdym obiedzie.
_________________ Kasia i Robert rodzice Zuzi z ZD 4 latka (18.06.2010) i Michałka 15 miesięcy
Zuzia w przedszkolu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum