Ja już mam soku z 6 litrów wody. Miałam dzisiaj nazbierać, ale mi nie wyszło. Ja daję więcej cytryny i mniej cukru. Na 6 litrów 3 kg. Przez pół.
Również polecam.
U mnie na ogrodzie kwitnie czarny bez i chyba pozbieram kwiatki na sok - chociaż już tan smak mi się znudził . Kiedyś zrobiłam nalewkę z kwiatów - nawet dobra była
_________________ Aga mama Tomusia (1999) Bartusia (2002) i Oluni (01.06.2010)
Moja Olunia
Ja robię co roku. Dziś czwarty garnek poszedł w butelki. Piąty naciąga 😀
Do piątego dodałam trochę płatków róży tej marmoladowej.
Gdzieś czytałam, że ktoś dodaje pomarańczę albo truskawki, ale tego nie próbowałam.
Mój garnek ma ok. 2l i sypię 1kg cukru plus sok z dwóch cytryn. Butelki zbieram takie 0,33 i mniejsze. I co roku syropu mam więcej. To przepyszne lekarstwo na przeziębienia i grypę, covida i inne takie.
Z owoców już nie jest takie pyszne, choć smaczne. Owoce zbierałam w Zaździerzu na turnusie i jak pijemy ten sok, to wspominamy. 😊
Ja z kolei na litr syropu daje jakieś półtora kilo cukru (według przepisu to maksymalna ilość), ale robię też odmianę z niewielką ilością cukru (chyba pół kilo na litr, ale już nie pamiętam dokładnie), która jest bardziej kwaskowata. Każdemu podchodzi inna odmiana ;) Co jak co ale syrop z bzu jest niesamowicie zdrowy, no i smaczny! Ale nie słyszałam do tej pory o tym, żeby owoce wydłubywać z tych kiści za pomocą widelca, zawsze robiłam to po prostu dłońmi. Będę musiała sprawdzić ten sposób i zorientować się, którą metodą jest szybciej ;) Naprawdę warto postarać się o robienie takiego syropu! Poza tym godny uwagi jest też syrop z kwiatów czarnego bzu, który wychodzi żółty, delikatny i słodki, zazwyczaj dzieci go uwielbiają.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum