To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Zakątek 21
Forum rodziców i przyjaciół dzieci z zespołem Downa. Porady, wsparcie, wymiana poglądów... Zespół Downa to nie koniec świata. Zajrzyj do nas - zobaczysz, że świat ma wesołe pomarańczowe barwy, a zupełnie blisko są ludzie gotowi Cię wesprzeć.

Suplementacje i leki - Wspaniałe właściwości kurkumy

emilka - 2018-01-08, 14:41

Ja na poczatku dwa opakowania mialam kurkume ta samą co ma Jarek. Natomiast juz po pierwszym zakupie wiedzialam ze nie wyrobimy finansowo. Ale bardzo mi zalezalo zeby podawac. Zebralam informacje od roznych rodzicow nie tylko rodzicow dzieci z zd i okazalo sie ze stosują kurkume od Zięby i mają poprawe. Nie znając tej od Jarka. Mnie konkretnie interesowal zapis eeg. U nas po 8 miesiacach stosowania (3 mies.na tej od Jarka , 5 mies.na tej od Zieby) zapis tez jest czysty. Przed wejsciem na suplementacje jednak zapis nie byl najlepszy.
Badania tez robilismy poczatkiem grudnia i wszystko w najlepszym porzadku.
Pomieszalam ale mam nadzieje ze zrozumiale.

groszek - 2018-01-08, 18:56

Ja kupuję kurkumę _korzeń, ewentualnie przyprawę w proszku i nieregularnie
Marzenia - 2018-01-11, 12:58

Niska biodostępność kurkuminy dla komórek naszego ciała w wyniku jej słabego wchłaniania w podaniu doustnym sprawia, że jest niemal niewykrywalna w surowicy krwi, co utrudnia jej dokładne przebadanie i wprowadzenie jako potencjalnego środka terapeutycznego w medycynie klinicznej.

Z drugiej strony może to być duży atut kurkuminy, ponieważ dzięki temu cechuje się ona niską toksycznością przy podaniu doustnym. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności bezpieczna dawka to 3 mg/kg masy ciała. W Polsce natomiast nie ustalono górnej granicy spożycia.

Badania wskazują, że kurkuma podawana codziennie w dawce 3,6–8 g nie powodowała żadnych skutków ubocznych. Kwestia ta jest jednak zależna od zmienności osobniczej. Należy przede wszystkim pamiętać o starej zasadzie: „Omnia sunt venena, nihil est sine veneno. Sola dosis facit venenum”, czyli słynnej kwestii Paracelsusa: „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę” i nie przesadzać z ilością stosowanej przez nas kurkumy oraz pochodnych.

Kurkuma zawdzięcza swoje właściwości kurkuminie – przeciwutleniaczowi polifenolowemu, związkowi chemicznemu, który jest powszechnie stosowany w przemyśle jako barwnik spożywczy. Co ciekawe, jako pierwsi strukturę kurkuminy zbadali w 1910 roku polscy chemicy, Stanisław Kostanecki, Janina Miłobędzka i Wiktor Lampe. Kurkuma w medycynie Dalekiego Wschodu od niemal 4000 lat jest wykorzystywana do leczenia trudno gojących się ran, stanów zapalnych przewodu pokarmowego i jako naturalny środek przeciwbólowy.

Kurkuma – zastosowanie antyoksydacyjne
Kurkumina neutralizuje w komórce wolne rodniki, w tym anionorodnik ponadtlenkowy, rodnik hydroksylowy oraz rodnik ponaddtlenkowy. Zwiększa też ilość wewnątrzkomórkowego glutationu, związku o silnych właściwościach przeciwutleniających. Dzięki temu kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem i chroni komórki przed uszkodzeniem w wyniku nadmiernego stresu oksydacyjnego. Kurkumina wykazuje przez to korzystne działanie w zakresie funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych, spadku peroksydacji lipidów oraz ich kumulacji w naczyniach krwionośnych. Ma zatem działanie przeciwmiażdżycowe.

Kurkuma – działanie przeciwzapalne
Kurkumina łagodzi stany zapalne organizmu, przyspiesza gojenie się ran, ponieważ wpływa na hamowanie ekspresji białek odpowiedzialnych za powstanie stanu zapalnego. Wykazuje działanie przeciwwrzodowe, ponieważ pobudza wydzielanie mucyny – związku chroniącego śluzówkę żołądka. Poprawia również funkcjonowanie wątroby, ponieważ wzmaga wytwarzanie żółci oraz tempo jej uwalniania. Jednocześnie działa ochronnie na hepatocyty w przypadku zatruć np. lekami, alkoholem.

Działanie neuroprotekcyjne
Kurkumina jest przedmiotem intensywnych badań w zakresie wykorzystania do leczenia chorób neurodegeneracyjnych, zwłaszcza w chorobie Alzheimera. Kurkumina łagodząc stan zapalny, niwelując uszkodzenia komórek nerwowych w związku ze stresem oksydacyjnym oraz hamując agregację beta-amyloidu, może stanowić godne uwagi uzupełnienie standardowej terapii farmakologicznej stosownej aktualnie przez neurologów.

Kurkuma – właściwości chemoprewencyjne i antynowotworowe
Kurkumina hamuje transkrypcję białek zaangażowanych w transformację nowotworową komórki. Dodatkowo może zwiększać wrażliwość komórek na stosowane cytostatyki, jak również ma zdolność indukowania apoptozy komórek nowotworowych oraz hamowania ich proliferacji, przez co jej zastosowanie jako środka przeciwnowotworowego jest aktualnie przedmiotem intensywnych badań. Wykazano jej skuteczność w prewencji nowotworu jelita grubego, piersi oraz zapobieganiu przerzutom do innych narządów. Obecnie trwają badania nad wykorzystaniem kurkuminy jako środka wspomagającego leczenie nowotworu prostaty, okrężnicy oraz czerniaka skóry.

Kurkuma działanie antyseptyczne
Kurkuma hamuje namnażanie drobnoustrojów, np. grzybów drożdżoidalnych, laseczek Bacillus czy Clostridium. W krajach Dalekiego Wschodu kurkuma jest często stosowana w formie maści na rany, która wykazuje działanie dezynfekujące.

Kurkuma zmniejsza hiperglikemię
Badania wykazały, że kurkumina zmniejsza hiperglikemię, poprawia parametry lipidowe, poprawia wydzielanie insuliny. Może to być cenna informacja dla osób borykających się ze stanem przedcukrzycowym.
Kurkumina zwiększa wydzielanie tlenku azotu, dzięki czemu obniża ciśnienie krwi, powodując rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Istnieją również badania, które wskazują, że kurkumina może hamować niszczenie chrząstek stawowych w reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Kurkuma – wskazania
W medycynie hinduskiej i chińskiej kurkuma była środkiem leczniczym w leczeniu żółtaczki i wrzodów. Stosowano ją również jako środek hamujący apetyt, zmniejszający kolki oraz bóle menstruacyjne. Była powszechnie stosowana w leczeniu ran, ukąszeń, oparzeń, trądziku i innych schorzeń skóry. Pomaga załagodzić biegunki, niestrawność, zgagę. Co ciekawe, w tamtych rejonach stosuje się ją jako środek antydepresyjny i łagodzący halucynacje spowodowane środkami odurzającymi.

Kurkuma – przeciwwskazania do stosowania
Kurkuma nie jest jednak wskazana do stosowania dla wszystkich.
Jak każda substancja stosowana w nadmiarze, może być groźna dla zdrowia i nie wolno jej nadużywać.

Kobiety w ciąży nie powinny spożywać jej w nadmiarze, ponieważ zwiększa kurczliwość macicy i może powodować poronienia. Obniża ona również krzepliwość krwi, dlatego pacjenci przygotowujący się do zabiegów operacyjnych lub stosujący leki przeciwkrzepliwe powinni zaniechać jej spożycia. Kurkuma obniża poziom cukru we krwi, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę nie powinny jej stosować w nadmiarze, ponieważ grozi to nagłą hipoglikemią i gorszą kontrolą poziomu cukru we krwi.

Z jednej strony kurkuma może niwelować stany zapalne w obrębie układu pokarmowego, jednak stosowana w nadmiarze może dawać efekt odwrotny i powodować nadkwasotę, zgagę, bóle brzucha i klatki piersiowej. Podobnie kurkuma może wpływać na metabolizm niektórych leków i zmieniać stopień ich przyswajania. Jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki, zanim zaczniesz przyjmować kurkumę, również w postaci suplementu, koniecznie skonsultuj się ze swoim lekarzem!

Kurkumina – występowanie
W pierwotnej postaci znajduje się w kurkumie. Kurkumina jest szeroko wykorzystywanym barwnikiem spożywczym. Znajdziemy ją m.in. w musztardzie, pastach rybnych, lodach, zupach, kandyzowanych owocach, winie czy deserach. Najbardziej popularnym daniem, które zawiera dużą ilość kurkumy, jest sławne curry.



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group