Na stronie www.monitoringobywatelski.firr.org.pl przyjmowane są zgłoszenia o naruszeniach w obszarach takich jak: edukacja, praca, zabezpieczenie społeczne, dostępność informacji, wybory, ubezwłasnowolnienie, psy przewodniki i dostępność architektoniczna.
Każdy będzie mógł na wyżej podanej stronie zgłosić naruszenie praw osób z niepełnosprawnościami w Polsce i tą drogą uzyska wsparcie od ekspertów, którzy doradzą jak dany problem rozwiązać na gruncie obowiązującego prawa.
Użytkownicy strony mogą również zgłaszać w witrynie dobre praktyki
działań na rzecz osób z niepełnosprawnościami.
Projekt jest realizowany w partnerstwie z: Fundacja Pies Przewodnik, Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym, Fundacja Aktywizacja, Polski Bank Spółdzielczy, Polskie Forum Osób Niepełnosprawnych, Politechnika Gdańska, Polski Związek Głuchych i Towarzystwo Pomocy Głuchoniewidomym.
Eksperci, reprezentujący te organizacje, będą konsultować zgłoszenia, zgodnie ze swoją specjalizacją.
Projekt jest finansowany z dotacji w ramach programu Obywatele dla Demokracji, finansowanego z Funduszy EOG.
_________________ "To, co jest przyczyną twoich najgłębszych cierpień, jest zarazem źródłem twoich największych radości."
suwaczekAni
Pomogła: 3 razy Wiek: 35 Dołączyła: 24 Sie 2008 Posty: 3953 Skąd: Stargard
Wysłany: 2014-09-30, 18:24
Świetna inicjatywa. Mam nadzieję, że się sprawdzi Przydaliby mi się bardzo w czasie, gdy szarpałam się o przyjęcie Młodej do przedszkola i Pan Burmistrz w momencie, kiedy wspomniałam o Konwencji Osób Niepełnosprawnych powiedział, żebym zaczęła żyć rzeczywistością a nie realiami. Ech. Mam nadzieję jednak, że nigdy nie będziemy musieli z tego korzystać!
_________________ moja ekipa:
Hania 6.05.2008
Ant 15.01.2013
Szympans 17.01.2017
Pomogła: 1 raz Wiek: 61 Dołączyła: 12 Mar 2008 Posty: 2623 Skąd: pow. gdański
Wysłany: 2014-09-30, 18:32
Ja już skorzystałam z ich pomocy, dostałam wyczerpującą odpowiedź eksperta już na drugi dzień. Uważam, że to bardzo dobra inicjatywa na rzecz rozwiązywania problemów osób niepełnosprawnych.
Jednym z Serwisów Fundacji Instytut Rozwoju Regionalnego jest serwis:
pomocdlarodzicow.pl
a w nim działa Punkt konsultacyjny, gdzie konsultantki odpowiadają na pytania rodziców dzieci z niepełnosprawnościami z obszaru edukacji, służby zdrowia, orzecznictwa, prawa pracy i pomocy społecznej.
Użytkownicy strony mogą również zgłaszać w witrynie dobre praktyki
działań na rzecz osób z niepełnosprawnościami.
_________________ "To, co jest przyczyną twoich najgłębszych cierpień, jest zarazem źródłem twoich największych radości."
suwaczekAni
Pomogła: 2 razy Wiek: 52 Dołączyła: 25 Lis 2010 Posty: 1088 Skąd: okolice Warszawy
Wysłany: 2014-09-30, 19:32
Może skorzystam - zobaczę jak jutro pójdzie rozmowa z dyrekcją w ośrodku w szkole odnośnie IPET, dodatkowych zajęć dla Bartosza i pisma kóre złozyłam w czerwcu do dzis nie uzyskałam odpowiedzi ani ustnej ani pisemnej nie wspomnę już o pismie do OPS odnośnie usług specjalistycznych dokumenty zożyłam w styczniu - i weź sie nie denerwuj
_________________ Mama Bartosza z ZD lat 22 (01.010.1999) i córki Mai lat 24
,,Nie ważne, jak wyglądasz, liczy się, bowiem tylko to, co masz w sercu, a talent zawsze będzie wyżej ceniony od bogactwa i urody''
Pomogła: 1 raz Wiek: 61 Dołączyła: 12 Mar 2008 Posty: 2623 Skąd: pow. gdański
Wysłany: 2014-10-01, 20:17
groszek napisał/a:
Dzięki Marzenko za link
martas napisał/a:
Świetna inicjatywa. Mam nadzieję, że się sprawdzi Ech. Mam nadzieję jednak, że nigdy nie będziemy musieli z tego korzystać!
oby nie...
A ja wprost przeciwnie chcę i wolę być bardziej optymistycznie nastawiona do życia i do tej inicjatywy społecznej na rzecz osób niepełnosprawnych. Uważam, że jest to wspaniała inicjatywa i, że jako forumowicze możemy a nawet powinniśmy zgłosić nasze szanowne Forum rodziców i przyjaciół dzieci z zespołem Downa jako społecznie bardzo dobrą praktykę i kopalnię wiedzy dla rodziców, opiekunów, terapeutów, nauczycieli osób niepełnosprawnych.
suwaczekAni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum