10 Osoby pobierające: a) zasiłek stały przyznany w trybie ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 182) lub świadczenie pielęgnacyjne przyznane w trybie ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (t.j. Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992, z późniejszymi zmianami),
ważna decyzja wydana przez właściwy organ w Poznaniu, w trakcie przejazdów w granicach Poznania, lub na podstawie ważnej decyzji wydanej przez właściwe organy na terenie gmin objętych porozumieniami międzygminnymi, w trakcie przejazdów na terenie miejscowości zamieszkania osób uprawnionych objętych porozumieniami międzygminnymi, wraz z ważnym dowodem tożsamości,
http://www.ztm.poznan.pl/...wolnienia-nowe/
Ewa obawiam się że Wy nie macie z pń porozumienia między gminnego. Na pewno ma Swarzędz
_________________ marzenia
mama Rafała 11.1999 z zd i Eryka 7.1998 oraz Wiktora 1.2010
Wiek: 44 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 1729 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-17, 10:36
czy jako rodzic dziecka niepełnosprawnego przesługuje mi jakas zniżka na bilet miesięczny lub jednorazowy?
czy jadąc z dzieckiem komunikacją miejską nie płace nic? co trzeba przy sobie mieć w razie kontroli - orzeczenie o niepełnosprawności? legitymacji nie posiadamy...
jak to jest z tymi ulgami na przejazdy/bilety jako opiekun i jako jednostka?
wiem że coś się zmniena powoli...
_________________ Ania-mama Szymona z zD (14.04.2008)
Pomogła: 15 razy Wiek: 59 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 5868 Skąd: Chylice/Piaseczno
Wysłany: 2014-01-17, 10:53
Jadąc z dzieckiem niepełnosprawnym jako opiekun nic nie płacisz. Musisz mieć przy sobie albo orzeczenie albo specjalną legitymację.
Jak jedziesz po dziecko do przedszkola, ośrodka rehabilitacyjnego.... (sama) to musisz mieć to co wyżej plus zaświadczenie z danego miejsca, że dziecko tam uczęszcza (np. Jaś Kowalski zamieszkały.... uczęszcza do.... w takich a takich dniach tygodnia). I na trasie dom-ośrodek nie musisz płacić. Tak samo jak odwieziesz, zostawisz i wracasz do domu.
Zniżek na bilety nie ma. W Warszawie. A jak jest w innych miastach to nie wiem.
_________________ Anka - mama PIOTRKA (14.04.2008), Ani (34) żony Mateusza, Jacka Juniora (31) męża Oli, Łukasza (29) i babcia Franka, Staśka, Stefana, Róży, Kazika i Felka :) oraz Józka i Zuzi
Ja załatwiłam legitymację tam gdzie wydają orzeczenie. Jest to legitymacja na wszystkie wyjazdy tylko , że komunikacja miejska za darmo ja i Kacper a dalsze trasy ze zniżką ale musi być podkładka od lekarza na dany dzień o wizycie u lekarza w danym mieście. Ja tak jeżdżę i nie mam problemów.
Wysłany: 2014-10-03, 09:23 Re: Komunikacja miejska - nasze prawa
aqua napisał/a:
Od 12 sierpnia osoby z:
biednych rodzin
rodzin zastepczych,
majacych kontrakt socjalny
w Warszawie beda podrozowac za darmo...
Dobra a w jaki sposób można to udowodnić kanarowi ? że np jestem z biednej rodziny czy rodziny zastępczej i czy muszę się udać po odbiór jakiejś legitymacji czy jak ?
Na jakiej zasadzie się to odbywa.
Pomogła: 6 razy Wiek: 44 Dołączyła: 28 Maj 2011 Posty: 4143 Skąd: tychy
Wysłany: 2014-10-03, 09:29 Re: Komunikacja miejska - nasze prawa
Ratirester napisał/a:
aqua napisał/a:
Od 12 sierpnia osoby z:
biednych rodzin
rodzin zastepczych,
majacych kontrakt socjalny
w Warszawie beda podrozowac za darmo...
Dobra a w jaki sposób można to udowodnić kanarowi ? że np jestem z biednej rodziny czy rodziny zastępczej i czy muszę się udać po odbiór jakiejś legitymacji czy jak ?
Na jakiej zasadzie się to odbywa.
_________________ Od osoby z zespołem Downa nie warto odwracać głowy.
Gdy człowiek spojrzy w jego oczy,może w nich ujrzeć świat,w którym każdy chciałby żyć...
Wysłany: 2014-10-24, 11:15
Trzy lata jeździliśmy na legitymację z Marcinkiem i ok. A teraz ostatnio pani kanarowa koniecznie chciała zobaczyć jaki jest kod niepełnosprawności na legitymacji, zobaczywszy że jest to 11 I powiedziała że " NA TEN KOD SIĘ NIE JEŹDZI ZA DARMO " !!!!!! Od kiedy??
_________________ Monika- mama Marcinka z zD (ur.27.09.2011) Marcinek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum