Czyli żadna nowość …
Ostatnio powołując się na stronę ministerstwa, chciałam wyrobić dzieciom paszport - była tam informacja, że można przyjść z jednym rodzicem, a drugi przyjedzie w innym terminie i wtedy wyrazi swoją zgodę. Na miejscu okazało się, ze nie jestem pierwsza osobą, która to czytała… Zasugerowałam, ze chyba powinni to zgłosić .. Prawda jest taka, ze zgoda drugiego rodzica musi być wyrażona przed przyjściem pierwszego ( można przez profil zaufany)
Sprawdziłam teraz , na stronie gov.pl nadal jest informacja : „Nie musisz mieć zgody drugiego rodzica w momencie składania wniosku. Drugi rodzic może wyrazić ją później – już po złożeniu wniosku.”
_________________ Sylwia - mama Wiktora (ur.21.02.2006) i Igorka z zD (ur.05.08.2009)
Zapisałam wczoraj Igora do dermatologa, bez skierowania.
Pani skserowała orzeczenie. Niestety termin dopiero na koniec grudnia ale obiecała porozmawiać z p.doktor ( ma teraz tydzień urlopu) i zadzwonić z wcześniejszym terminem
_________________ Sylwia - mama Wiktora (ur.21.02.2006) i Igorka z zD (ur.05.08.2009)
Dobra. Nie wiem, gdzie. Zapytam tu. Pytanie można szerzej potraktować w kontekście praw pacjenta.
Znajoma Ukrainka, która ma 11-letnią córkę z zD zapytała mnie dzisiaj, czy jeśli zabierze córkę na szczepienie, to lekarz może wystawić jej zwolnienie lekarskie na dziecko na ten jeden dzień. Może?
_________________ Marta - mama Krzysia (ur. 8 lipca 2008) i Julka z zD (ur. 27 października 2010)
Ja jak byłam w Kajetanach z Krzysiem na godzinę 10 na planowaną wizytę i byliśmy tak kilka godzin i prosiłam o zwolnienie lekarskie na ten dzień to nie dostałam, choć bardzo o to prosiłam. Było to tuż przed urlopem wychowawczym i nie miałam już urlopu wypoczynkowego, bo żeby wziąć wychowawczy musiałam wykorzystać cały urlop. Tłumaczyłam i prosiłam lekarza, ale bezskutecznie. W rejestracji powiedzieli, że zwolnienie się rzeczywiście nie należy, ale jakby lekarz chciał to by wystawił.
_________________ Maria, mama Krzysia z zD ur. 19.11.2013 r.
No niby powinno, a jednak do końca nie wiadomo czy jest taki numer do wpisania na opiece. To tak jak z opieką na turnus rehabilitacyjny...
Pewnie gdyby lekarz chciał, to wypisze ( nawet inny numer, jeśli tego na dziecko zdrowe nie ma...) Osobiście nie korzystałam, ale ja mam wolne w tygodniu za weekendy.
A najlepiej dowiedzieć się u źródła- w konkretnej przychodni.
Dzięki dziewczyny
Na pewno wiele od lekarza zależy. Na turnusy rehabilitacyjne też zawsze dostawałam od naszej lekarki bez problemu, bo wpisywała jakiś kod, który można było podciągnąć pod turnus.
_________________ Marta - mama Krzysia (ur. 8 lipca 2008) i Julka z zD (ur. 27 października 2010)
Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 17779 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-11-02, 08:41 Nie trzeba mieć skierowana do specjalisty ze stopniem znaczn
Byłam w czwartek zapiąć Maksa do poradni specjalistycznych. Sprawa wydawała mi się pilna bo skierowania dostałam w grudniu zeszłego roku no I sprawdziłam że są ważne rok.
Najbliżej nas jest tylko kardiolog. No i pani w rejestracji mnie uświadomila, że Maks który ma orzeczenie o znacznym, nie musi mieć skierowań do lekarza specjalisty ( jakoś tego nie wiedziałam)
no i powiedziała, że terminu dla niego zgodnie z ustawą to się nie da znaleźć, ale zapisała go na 7.01.25, czyli w zupełnie dobrym terminie.
_________________ Dzieci groOszkòw
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
Chyba już w większości przychodnia wiedzą. Na rehabilitację trzeba mieć skierowanie i chyba jeszcze gdzieś. Aniu, juz była o tym mowa na Zakatku, ale dawno.
_________________ Maria, mama Krzysia z zD ur. 19.11.2013 r.
Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 17779 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-11-03, 09:19
Maria74 napisał/a:
Chyba już w większości przychodnia wiedzą. Na rehabilitację trzeba mieć skierowanie i chyba jeszcze gdzieś. Aniu, juz była o tym mowa na Zakatku, ale dawno.
No może. Jak widać warto pewne rzeczy powtarzać, bo uciekają z pamięci. Ja do tej pory Maksa leczyłam w Luxmedzie , potem w Medicover i nie miałam potrzeby zapisywać go z NFZ.
Teraz Gr0szek ma własną działalność i nie mamy takiej wypasionej opieki medycznej jak wcześniej
_________________ Dzieci groOszkòw
Marysia 37
Maciek i Kasia po 35
Marcin 32
Małgosia 30
Mateusz 26
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum