FB Portal   Downoteka   "Nowe" forum   Użytkownicy   Statystyki   Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj


Poprzedni temat «» Następny temat
Konserwanty i ich symbole - na co uważać
Autor Wiadomość
Ewelina 
nawijacz


Wiek: 46
Dołączyła: 02 Paź 2006
Posty: 797
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2006-10-18, 10:11   Konserwanty i ich symbole - na co uważać

Jeżeli chodzi o konserwanty, barwniki, zagęszczacze, stabilizatory i inne dodatki często korzystam z :arrow: TEJ listy.

Z listą nie chodzę na zakupy:) ale po przyjściu do domu sprawdzam co kupiłam :-D
_________________
" Wszyscy jesteśmy aniołami z jednym skrzydłem, możemy latać wtedy gdy obejmiemy drugiego człowieka"
___________________
mama Hani 23.03.2007 i Madzi -Aniołka z ZD ( 23.11.2004-26.02.2006)
 
 
kabatka 
admin
Założyciel forum i Stowarzyszenia "Zakątek 21"


Pomogła: 1 raz
Wiek: 47
Dołączyła: 28 Wrz 2006
Posty: 14639
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2006-12-16, 15:21   

Szkodliwe dodatki

Wśród substancji dodatkowych można znaleźć m.in.: barwniki syntetyczne, konserwanty, substancje zakwaszające, preparaty zagęszczające i żelujące, preparaty zastępujące cukier. Dzięki zastosowaniu tych składników żywność ma ładniejszy wygląd, smak i zapach, a dodatkowo przedłużony okres przydatności do spożycia.

- Człowiek od wieków stosował różne metody konserwowania żywności – takie jak np. solenie, wędzenie czy przechowywanie w niskich temperaturach – mówi prof. Iwona Wawer z Akademii Medycznej w Warszawie, ekspert kampanii edukacyjnej „Uwolnij się od toksyn”. – Obecnie żywność zabezpiecza się przed zepsuciem, korzystając ze sztucznych, chemicznych substancji o działaniu konserwującym. Środki te mogą bardzo niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie i kondycję. Przyczyniają się do wzrostu zachorowań na uczulenia i alergie pokarmowe.

Ze względu na powszechność ich stosowania dzienne spożycie szkodliwych dla organizmu dodatków do żywności może sięgać nawet 10 do 20 g. Konieczne jest sprawdzanie wszystkich informacji na temat składników i dodatków na opakowaniach produktu.

Wśród najczęściej stosowanych substancji dodatkowych w żywności można wymienić:

Barwniki syntetyczne, m.in. E 110 (żółcień pomarańczowa) znajduje się w marmoladach, żelach, gumach do żucia, powłokach tabletek. Może wywołać różne reakcje alergiczne np. pokrzywkę, duszności. Błękit ubrylantowany, oznaczony symbolem E 133, dodawany do warzyw konserwowych jest szkodliwy dla osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego i inne schorzenia układu pokarmowego.

Konserwanty, czyli np. E 210 (kwas benzoesowy), który może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz wywoływać wysypki. Znaleźć go można w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych. Azotyny potasu i sodu, czyli E 249 i E 250, powszechnie stosowane w peklowaniu mięsa, mogą prowadzić do zmian rakotwórczych w organizmie. Siarczany, oznaczone od E 220 do E 228, znajdują się m.in.: w konserwach, sokach owocowych, winie, produktach ziemniaczanych, u osób wrażliwych wywołują nudności i bóle głowy.

Substancje zakwaszające to m.in. kwas octowy (E 260), znajduje się w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach, jest źle tolerowany przez osoby o wrażliwym żołądku. Chlorki potasu (E 508), wapnia (E 509) i magnezu (E 511) są dodawane do przypraw i niewskazane dla osób, które mają chore nerki czy wątrobę. W dużych ilościach działają na organizm przeczyszczająco.

Preparaty zagęszczające i żelujące to m.in. kwas alginowy, (E 400) szczególnie niewskazany dla kobiet w ciąży i karoten (E 407), który może przyczynić się do owrzodzenia jelita.

Preparaty zastępujące cukier, w tym np. aspartan (E 951) i sacharyna (E 954), niewskazane są dla osób o wrażliwym przewodem pokarmowym.

:arrow: źródełko
 
 
Ewelina 
nawijacz


Wiek: 46
Dołączyła: 02 Paź 2006
Posty: 797
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2007-01-24, 09:56   

Składniki E


:arrow: Barwniki >> E 100


:arrow: Konserwanty >> E 200

:arrow: Antyutleniacze >> E 300

:arrow: Emulgatory >> E 400
_________________
" Wszyscy jesteśmy aniołami z jednym skrzydłem, możemy latać wtedy gdy obejmiemy drugiego człowieka"
___________________
mama Hani 23.03.2007 i Madzi -Aniołka z ZD ( 23.11.2004-26.02.2006)
 
 
groszek 
junior admin


Pomogła: 14 razy
Wiek: 60
Dołączyła: 11 Gru 2006
Posty: 16889
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-03-25, 21:18   E - konserwanty, polepszacze żywności, barwniki -

W numerze specjalnym Dziecka (3/2006) doc Książyk z CZDZ, podaje tabelkę dozwolonych dla dzieci "E"- dodatków do żywności. Pomyślałam, że może sie przyda...
Jeszcze dwie strony ze spisem substancji E:
http://www.chemia.px.pl/r...sc_dodatki.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_E
_________________
Dzieci groOszkòw
Marysia 36
Maciek i Kasia po 34
Marcin 31
Małgosia 29
Mateusz 25
Maksymilian 18 (17.06.2005)
 
 
Marta Witecka 
złotousty
Marta Witecka


Pomogła: 12 razy
Wiek: 49
Dołączyła: 12 Mar 2007
Posty: 4838
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-03-25, 21:21   

Super pomysł Aniu, ja dostałam takie listy dozwolonych emulgatorów, ale dla dorosłych. Dla dzieci pewnie są inne. Dzięki
_________________
Szczęśliwa mama Janka (24) Szymka z zD (22) Jonatana (19) Jakuba z zD (17) i Noemi (15) www.msr.org.pl www.szymonwitecki.pl
 
 
Mama Ewy 
trajkotek


Dołączyła: 15 Sty 2010
Posty: 2099
Wysłany: 2012-02-18, 22:21   

Przypomniałam sobie te mszyce z jogurcików,pisala o nich Lucynka.
_________________
Ewci z zD
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xand created by spleen modified v0.4 by warna fixing Program do sklepu