Coś mi zaszkodziło - mówisz. Snujesz domysły, co to mogło być: ostro przyprawiona nieświeża ryba czy też mleczny deser? Nie wiadomo. Kiedy jest gorąco, żywność błyskawicznie się psuje, bo bakterie mnożą się w zawrotnym tempie. W konsekwencji pojawiają się dolegliwości.
Główni oskarżeni
Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych jest salmonella, kryjąca się w daniach z surowego mięsa, deserach z dodatkiem surowych jaj (np. lodach), sałatkach z majonezem. Jednak chorobę mogą wywoływać także inne bakterie: gronkowiec złocisty, pałeczki E. coli, Shigella, Yersinia. Wszystkie te drobnoustroje są przyczyną dolegliwości układu pokarmowego: wymiotów, bólów brzucha, biegunki (czasami krwawej), dreszczy, gorączki.
Wyjątek stanowi zatrucie jadem kiełbasianym, który może pojawić się w konserwach mięsnych, rybnych oraz jarzynowych. Atakuje on głównie układ nerwowy, w związku z tym nudności czy wymioty występują rzadko. Najczęstsze dolegliwości to bóle i zawroty głowy, zaburzenia widzenia i mowy, wreszcie trudności z oddychaniem. Zatrucie jadem kiełbasianym jest groźne dla życia, dlatego konieczna jest pomoc lekarza. Poda on surowicę antybotulinową. W pozostałych przypadkach możesz próbować leczyć się sama.
Węglem w toksyny
Jeśli przyczyną zatrucia jest salmonella lub gronkowiec, organizm sam powinien poradzić sobie z chorobą - o ile mu pomożesz. Zażywaj węgiel leczniczy (Carbo, Carbosal). Co 3-4 godziny łykaj po 6 tabletek (możesz je rozpuścić w przegotowanej wodzie). Węgiel to świetna odtrutka, bo wiąże toksyny bakteryjne i same bakterie. Bóle brzucha złagodzi lek rozkurczowy, np. No-Spa. Jeśli biegunka jest nasilona, by ją szybko powstrzymać, sięgnij po Laremid lub Stoperan. Ale, uwaga: węgiel leczniczy osłabia działanie innych leków, np. rozkurczowych.
Cały czas dużo pij, żeby nie doszło do odwodnienia organizmu: przegotowaną wodę, napary ziołowe, np. z mięty, rumianku, czarnej borówki (hamuje biegunkę), słabą herbatę. Pierwszego dnia choroby tylko pij. Następnego zjedz kilka sucharów lub kromek bułki. Potem włącz kleik ryżowy. Przez kilka dni jedz potrawy lekkostrawne, gotowane. Wyłącz z jadłospisu surowe warzywa i owoce (mogą być gotowane). Skontaktuj się jednak z lekarzem, jeśli biegunka nie minie w ciągu 2-3 dni lub jest krwawa (sugeruje to zakażenie Shigellą). Może się okazać, że niezbędny jest antybiotyk.
Jolanta Dyjecińska
Zemsta faraona
Tak często nazywa się ostrą biegunkę z gorączką, która dopada osoby spędzające urlop w Egipcie, Tunezji czy Maroku. Nie zawsze jej przyczyną jest brud, czasem też inna flora bakteryjna, z którą nie każdy organizm umie sobie poradzić. Warto więc wziąć ze sobą w podróż Nifuroksazyd (przepisuje go lekarz), przeciwbólowy lek rozkurczowy, a także Trilac, który powstrzyma atak obcych bakterii (najlepiej zacząć zażywać go profilaktycznie już w czasie podróży). Takie postępowanie szybko pokona chorobę. Powinna minąć w ciągu 2-3 dni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum