Wysłany: 2015-01-07, 01:05 Anglia a pomoc dla dzieci niepełnosprawnych
Piszę ponieważ wyjeżdżając z Polski do Anglii 2 lata temu nie miałam pojęcia jak będzie wyglądało tu moje życie z niepełnosprawną córeczką . Jednakże zostałam bardzo pozytywnie zaszkoczona . Dlaczego to piszę ? Myślę , że dlatego aby inne mamy i tatusiowie którzy chcieliby się tutaj przeprowadzić mieli troszkę więcej informacji na temat życia w Anglii ( których ja osobiście miałam wtedy bardzo mało ) i skorzystania z pomocy jaka została nam zaoferowana . Zacznijmy może od tego że trzeba mieć adres zameldowania jako że mieszkasz w Anglii przyznają Ci numer (national insurance number) którym posługójesz się w przychodniach NHS czyli polski NFZ . Gdy już załatwicie sprawy papierkowe trzeba zgłosić się do swojej przychodni czyli najlepiej oczywiście do takiej jak najbliżej Twojego miejsca zamieszkania . Nie będę się tak strasznie rozpisywać bo Was zanudzę na śmierć , więc wiecej szczegółów na priv . Do dziecka powinna sie zgłosić położna nie ważny tu jest wiek dziecka, poprostu jakaś pani odwiedzi Was w domu da ksiażeczkę zdrowia , zmierzy , zważy dziecko itp. następnie pomoże Wam uzyskać jak najwięcej informacji , które będą Wam potrzebne w późniejszym czasie dorehabilitacji dziecka . Do nas np. przez ponad rok czasu przychodziła pani raz w tygodniu która bawiła się z Laurką i oczywiście nauka w formie zabawy dzięki niej moja córeczka wiele się nauczyła . Oprócz tego przedszkole rehabilitacyjne , fizykoterapia , logopeda , psyholog . Kompleksowe badanie dziecka (oczywiście pomału ,po kolei wiadomo że nie wszystko naraz). Nie wiem niestety jak jest z ciężej chorymi dziećmi , jednakże mogę zapewnić , że opieka zdrowotna dla najmłodszych jest wspaniała w Anglii . Laurka w przedszkolu miała swoją opiekunkę , mnóstwo zajęć edukacyjnych (oczywiście bezpłatnie). niestety jest to 3 godz dziennie jednakże nie przeszkadzało mi to ponieważ pracowałam na nocną zmianę więc nie było problemu ale z tym to można się dogadać . A co do benefitów - czyli zasiłków jest kilka w zależności od stopnia niepełnosprawności dziecka (nie zależnie od dochodów), benefit child - o ten możesz sie starać na każde dziecko (taki podstawowy) i child tax credit to zależne od twoich dochodów nie mogą przekraczać iles na rok . Oczywiście są też inne dodatki takie jak working tax czyli jesli nie przekraczasz 16 tys na rok i pełno dopłat do mieszkania czy domu to już w zależności od tego czy bedziesz właścicielem i z kim mieszkasz ilosc domowników .Mnóstwo informacji na raz nie wiem czy o czymś nie zapomniałam jeśli ktoś byłby zainteresowany proszę pisać z chęcią pomogę :) Pozdrawiam Asia
To chyba też zależy od tego jak trafisz.
W Polsce też niby coś Ci przysługuje,a co rejon to różnie inerpretują i nie zawsze dostaniesz.
A kilka osób z wysp jest i pewno też nie zawsze było łatwo np. z rehabilitacją.
Ale miło sie czyta taki pozytywny wpis.
Pomogła: 10 razy Wiek: 39 Dołączyła: 21 Sty 2009 Posty: 3805 Skąd: Tarnów / Corby UK
Wysłany: 2015-01-07, 08:53
No niestety nie zawsze jest tak kolorowo. Sporo sie pozmienialo przez ostatni czas. Chcac dostac zasilek na dziecko niepelnosprawne musi ono przebywac w Anglii dwa lata.
Jesli chodzi o opieke zdrowotna i caly system edukacyjny to rzeczywiscie ja tez nie moge zlego slowa powiedziec.
No niestety nie zawsze jest tak kolorowo. Sporo sie pozmienialo przez ostatni czas. Chcac dostac zasilek na dziecko niepelnosprawne musi ono przebywac w Anglii dwa lata.
Jesli chodzi o opieke zdrowotna i caly system edukacyjny to rzeczywiscie ja tez nie moge zlego slowa powiedziec.
Asiu gdzie mieszkacie?
Przepraszam ale nie jest prawdą , że dziecko musi być 2 lata w Anglii ja tutaj nawet niecałe dwa lata jestem a dostaję zasiłek ponad rok . Nie wiem może jest to zależne od regionu . Mieszkamy w Faversham Kent :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum