Pomogła: 22 razy Dołączyła: 20 Paź 2006 Posty: 2500
Wysłany: 2018-01-26, 18:25 A może jednak praca?
We Wrocławiu powstaje kawiarnia, w której pracownikami będą osoby z niepełnosprawnością intelektualną.
Prof. Małgorzata Młynarska i dr hab. Tomasz Smereka od 23 lat prowadzą terapię osób z wadami rozwojowymi m.in. z autyzmem czy zespołem Downa. - Nasza metoda daje bardzo dobre efekty, dzięki czemu część naszych podopiecznych może być samodzielna w dorosłym życiu. Otwierając kawiarnię, chcemy im dać szansę na dalszy rozwój - mówi prof. Młynarska.
Pomogła: 11 razy Wiek: 45 Dołączyła: 07 Paź 2007 Posty: 9200 Skąd: Gillingham, Anglia
Wysłany: 2018-01-27, 22:22
O jak cudownie! Pani Młynarska i pan Smereka byli moimi wykładowcami. Cudowni ludzie z fantastycznymi pomysłami i nowatorskim podejściem, trzymam kciuki, żeby się udało. Jeszcze jeden powód, żeby kiedyś wrócić do Wrocławia.
_________________ Mama bliźniaczek: Violi z zD i Nigelli (20. 08. 2007)
"It's ok not to be ok".
Pomogła: 1 raz Wiek: 60 Dołączyła: 12 Mar 2008 Posty: 2623 Skąd: pow. gdański
Wysłany: 2018-02-02, 20:29
Ja byłam w "Dobrej"Kawiarni w Poznaniu bardzo chciałam zobaczyć pracującą tam jakąś osobę z zespołem Downa i niestety w tym dniu nie było tam ani jednej takiej osoby. Wydaje mi się, że w większości pracują tam jednak osoby z autyzmem i niepełnosprawnością intelektualną. Byłam zawiedziona. Miejsce jest super ma swój klimat. Jedzenie herbatka pierwsza klasa.
_________________ "To, co jest przyczyną twoich najgłębszych cierpień, jest zarazem źródłem twoich największych radości."
suwaczekAni
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 20 Paź 2006 Posty: 2500
Wysłany: 2018-02-02, 20:42
We Wrocławiu na pl. Uniwersyteckim jest jadłodajnia studencka. Pracuje tam dorosła kobieta z zD. Zbiera tace i talerze ze stołów oraz przeciera blaty. Jest sprawna i szybka. Wygląda na osobę, która lubi swoją pracę.
_________________ "Wieczność przed nami i wieczność za nami, a dla nas chwila między wiecznościami." Jan Izydor Sztaudynger
_________________ mama aniołka Piotrusia
(ur.9.12.2007r - 1.02.2009r), Agatki (ur.20.05.2003r.) i Marietty (ur.14.03.1991r)
"Nie ma sytuacji bez wyjścia.
Kiedy Bóg drzwi zamyka to otwiera okno."
ks. Jan Twardowski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum