kabatka admin Założyciel forum i Stowarzyszenia "Zakątek 21"
Pomogła: 1 raz Wiek: 48 Dołączyła: 28 Wrz 2006 Posty: 14639 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-03-27, 22:30 Światowy Dzień Zespołu Downa w Opolu
W Opolu z okazji WDSD zorganizowano wystawę. To zaproszenie na wystawę:
W poniedziałkowym dodatku opolskim Gazety Wyborczej pojawiło sie zaproszenie na wystawę:
Oczami dzieci z zespołem Downa
żbik 2007-03-25
źródło: Gazeta Wyborcza (dodatek w Opolu)
"Zespół Downa - częścią mojego życia" - wystawa pod takim hasłem otwarta zostanie w poniedziałek o godzinie 16 w urzędzie marszałkowskim. Ma opowiedzieć zwiedzającym o życiu upośledzonych dzieci.
Organizatorem jest Opolskie Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom z Zespołem Downa. - Chcieliśmy w ten sposób uczcić Światowy Dzień Zespołu Downa, który obchodziliśmy 21 marca - mówi dr Joanna Łaba, prezes stowarzyszenia.
Mottem wystawy są słowa "Najbardziej obawiamy się tego, czego nie znamy". - Poprzez zdjęcia, prace plastyczne dzieci i informacje, które znajdą się na wystawie, chcemy opowiedzieć ludziom o Zespole Downa. W Polsce wciąż ta wiedza jest tylko fragmentaryczna, niewielu z nas wie, jakie problemy przeżywają upośledzone dzieci, nie wiemy też, jakie potrafią być ciepłe i pogodne, jaką dają radość. Chcemy o tym opowiedzieć, wyjść poza stereotyp, jaki funkcjonuje na temat naszych dzieci - wyjaśnia dr Łaba.
Wystawa potrwa do 7 kwietnia. Zwiedzać będzie ją można między 7.30 a 15.30.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum